ANNONS

Samarbete lyfte både fantastikförfattare och hela SmåLit 2018

SF- och fantasyförfattaren Eva Holmquist. Foto: Cecilia Möller

Fantastikförfattarnas engagemang gjorde att de fick bättre utfall på sitt deltagande i SmåLit – och det gynnade hela evenemanget, menar SF- och fantasyförfattaren Eva Holmquist.

– Genom att samarbeta med arrangörerna kommer du att få mycket större effekt av ditt deltagande i ett evenemang. Arrangörerna vill att det ska bli så bra för besökarna som det bara är möjligt. Därför är de positivt inställda till de författare som tar initiativ för att ge en bättre upplevelse till alla de som deltar, säger Eva Holmquist, science fiction- och fantasyförfattare.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

Det här blev uppenbart i samband med SmåLit 2018. Eva har deltagit i alla de tre år som evenemanget har funnits. Första året genomfördes SmåLit i kulturhuset Spira i Jönköping. Det var mycket folk och stor energi och det blev ett riktigt bra evenemang. Alla var samlade på en ganska liten yta, vilket gjorde det lättare att umgås.

Andra året växte evenemanget och genomfördes i både Jönköping och Värnamo. I Jönköping var SmåLit i stadsbiblioteket och i museet. Det innebar att utställare var utspridda över en ganska stor yta, vilket gjorde det svårare för besökarna att hitta till alla. Eva Holmquist hade en plats på andra våningen i museet. Det var få besökare som hittade dit och ännu färre som gillade fantasy och science fiction.

ANNONS

– Mitt mål med att delta i ett evenemang är främst att träffa nya och befintliga läsare. När det var så svårt att möta besökarna så gav SmåLit mycket mindre än vad jag hade hoppats på, säger Eva.

När det var dags för årets SmåLit funderade hon därför allvarligt på om hon skulle delta eller inte. Flera andra fantastikförfattare som deltagit 2017 hade samma funderingar. Samtidigt är det ett stort lokalt evenemang och Eva anser att det är viktigt att stödja litterära evenemang som genomförs lokalt, annars blir resultatet färre evenemang.

Fantastiksverige är relativt litet och de flesta författare känner varandra. Det var därför naturligt att spåna idéer med övriga författare om vad som kunde göras för att de besökare som gillar fantasy och science fiction skulle få tillfälle att möta författarna.
Eva tog sedan kontakt med projektledaren Rebecca Lidén och berättade om upplevelsen av förra årets evenemang samt presenterade idéer för att underlätta för besökarna som gillar fantasy och science fiction att hitta fantastikförfattarna. Några exempel var att samla fantastikutställarna i samma område, marknadsföra tydligare var området fanns och förslag på event som exempelvis paneler kring intressanta ämnen. Arrangörerna blev entusiastiska och var mycket positiva till idéerna.

Därefter tog Eva Holmquist kontakt med flera kollegor som spånade fram konkreta förslag på vad som kunde göras. Det gjorde också att fler fantastikförfattare deltog i år och besökarna hade lättare att hitta till dem. Vilket i sin tur gav fler möten med nya och befintliga läsare.

Det genomfördes paneler på de olika orterna med fantastikförfattarna. I Jönköping handlade en panel exempelvis om gränsöverskridande fantastik. Sammanfattningsvis fick SmåLit 2018 ett betydligt mer fokus kring science fiction och fantasy tack vare att författarna engagerade sig.

Det här är bara ett exempel av många på när fantastikförfattare har engagerat sig och på så vis gjort evenemanget mer givande för deltagande författare, men också för besökarna och arrangörer.

– Om du planerar att delta i något evenemang, ta därför initiativ och kontakta arrangörerna för att göra evenemanget ännu bättre. Det tjänar alla på, säger Eva Holmquist.

I SmåLit 2018 deltog fantastikförfattarna Eva Holmquist, Sofi Poulsen, Lupina Ojala, Elin Holmerin, Jenny Töredal, Ewa Broberg, Ulrica Edvinsson Sundin, Sten Rosendahl, Sara Dalengren, Lisa Rodebrand och Sarah Ödman.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL