fbpx

Fantasyn tog plats på SmåLit litteraturfestival

Rebecca Lidèn Foto: Janne Wrangberth

Under litteraturfestivalen SmåLit som drog tusentals besökare och ett hundratal utställare diskuterades fantasy ur flera perspektiv av engagerade författare i genren.

I helgen som passerade firades för tredje året i rad litteraturen i Nässjö, Jönköping och Värnamo under litteraturfestivalen SmåLit. Arrangörerna – Jönköpings kommun, Hall media, Region Jönköpings län samt Nässjö- och Värnamo kommun – arbetar för att kunna erbjuda ett brett program med något för alla och i år lockade festivalen över 3 000 besökare till lördagen i Jönköping medan några hundra kom till Nässjö och Värnamo på fredagen respektive söndagen. Alla SmåLits programpunkter är gratis på dagarna medan besökarna köper biljett till de fördjupande författarsamtalen som hålls mellan tre eller fyra författare på kvällen.

– Det blev en jättefin helg, säger projektledare Rebecca Lidén. Vi hade omkring 100 utställare sammanlagt och festivalen ger ett fantastiskt utbyte mellan de olika aktörerna och publiken. I Jönköping kom fler besökare än vi räknat med men i Värnamo och Nässjö hade vi hoppats på lite fler än det blev. Samtidigt måste sådana här saker få slå rot på en plats, så vi är nöjda. Responsen från besökarna har varit positiv och till nästa år kommer vi arbeta vidare på att hitta den form som bäst fungerar på varje ort.

ANNONS

Ett tema för årets SmåLit var läslycka vilket syntes i många av programpunkterna, med tips på årets bästa böcker, föredrag om högläsning som väcker känslor hos äldre och öppen bokcirkel med Sara Bergmark Elfgren. Fantastiken fick stort utrymme i år och det berodde mycket på engagemang från de anmälda aktörerna:

– Vi sätter programmet utifrån de författare vi vill bjuda in men också utifrån de utställare som är med, säger Rebecca. I år var det flera fantastikförfattare som hörde av sig och ville göra något extra och då fick fantastiken också mer plats. Vi försöker låta samarbeten mellan olika kulturutövare växa fram och i år sammanföll festivalen med att sci-fikonstnären Niklas Wallenborg från Stockholm ställde ut på bibliotekets konstvägg. Under ett seminarium lät vi honom samtala om sci-fi med författaren Ewa Holmqvist och sci-filäsaren Andreas Öggesjö, det blev jätteintressant.

Sofi Poulsen, fantasyförfattare och förläggare, medverkade vid årets SmåLit.

En av de medverkande fantasyförfattarna var Sofi Poulsen som ligger bakom Grimm-antologierna och har skrivit flera fantasyböcker för barn. I ett författarsamtal mellan henne och författaren/förläggaren Lisa Rodebrand knöts småländska Astrid Lindgren till fantasyn när de pratade om Astrids sagor som en inkörsport till genren:

ANNONS

– Tack vare böcker så som Ronja Rövardotter, Bröderna Lejonhjärta, Mio min Mio, Pippi Långstrump, Nils Karlsson pyssling, Karlsson på taket, Allra käraste syster så läser barn och unga mer svensk fantasy, säger Sofi. Vi läste själva mycket av Astrid Lindgren som barn och i samtalet utvecklade vi varför just de böckerna är fantasy och varför vi älskar dem så mycket. Den stora massan tänker inte på att många av Astrid Lindgrens böcker är fantasy eller innehåller fantastiska element. Det var roligt att se hur många liksom hajade till under mitt och Lisas samtal för publiken var väl bekant med Astrid Lindgrens verk. Jag tycker det är viktigt att medverka i så många olika sammanhang som möjligt för att synliggöra genren fantasy. Att interagera med barn och unga ger en inblick i deras läsvanor och vad de tycker om att läsa, och jag blir förstås glad för att barn och unga läser över huvud taget.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny