ANNONS

Mikael Andersson, Din Bok i Örebro. Foto: Privat

Utförsäljning hos Din Bok i Örebro – bokhandel i konkurs efter 83 år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Efter en lång tid av knaper omsättning tvingas den kristna bokhandeln Din Bok i Örebro att begära sig själva i konkurs. Ett hårt slag för ägarna men också för kunderna som nu får leta kristen litteratur på nätet.

Den kristna bokhandeln Din Bok i Örebro slår igen för gott. Efter några tuffa år kom droppen i slutet av 2017 när bokhandeln tappade för mycket av underlaget för att få tillräcklig omsättning, och för ett par veckor sedan begärde ägarna butiken i konkurs enligt tidningen Dagen.

Försök att finna en köpare till butiken har gjorts en tid utan framgång och planen att försöka avveckla under våren och skjuta upp stängningen till i sommar har också spruckit.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

– Vi har tyvärr gått i konkurs, det är precis inlett så jag vet inte så mycket mer. Men vi kommer inte att öppna igen, butiken stängs för gott, sa Anders Lado, Din Boks ena ägare, till Nerikes Allehanda när konkursen blev officiell.

Tillsammans med Mikael Andersson har Anders drivit verksamheten i drygt tio år men butiken har funnits sedan 1935. Anledningarna till att de nu tvingas stänga ner är flera: konkurrens från nätet, sviktande kundunderlag, svårt för äldre kunder att ta sig till butiken samt minskad merförsäljning av musik är några av de anledningar som Anders uppger för tidningen Dagen. Den befintliga kundkretsen hänvisar Anders till nätet efter att Din Bok sålt ut det sista av sitt sortiment.

– Det går över förväntan, säger Mikael Andersson till Boktugg om den pågående utförsäljningen. Även om vi sålt mycket finns det mycket kvar, särskilt av de smalare titlarna. När det gick som bäst under de första åren hade vi mellan 3 000 och 4 000 titlar, sedan har volymen sakta avtagit.

– Vi har haft böcker i genrer inom olika sorters teologier, kyrkohistoria och samhällsdebatt, noter, bibellitteratur, presentböcker och barnböcker men även vanlig pocket. Många av våra kunder har uppskattat att vi haft ett noggrant urval och de flesta som kommer in och handlar nu beklagar konkursen och tycker det är trist. Det finns ingen bokhandel i stan som har ett motsvarande sortiment.

Många bokhandlare har det i allmänhet tufft idag, men att dessutom vara nischad på kristen litteratur gör läget ännu svårare. Jennie Sjöström är VD och förlagschef på Libris bokförlag som Mikael och Anders en gång i tiden köpte Din Bok av. Till tidningen Dagen säger Jennie att det finns en tydlig nedåtgående trend för kristna bokhandlar i både Norge och Sverige vilket i sin tur påverkar de kristna bokförlagen.

– Jag kan inte prata för alla kristna bokförlag, men bokbranschen möter förändringar hela tiden, det här är en av dem som påverkar oss, säger Jennie till Dagen. Men vi räknar inte med att minska utgivningen av kristen litteratur i och med det här, utan vi räknar med att på sikt hitta nya försäljningsvägar.

För Anders och Mikael väntar nu nya yrkesvägar i livet: Anders söker arbete inom ekonomi och Mikael kommer att ta tjänst som pastor i Equmeniakyrkan:

– Jag har studerat på halvtid i ett och ett halvt år, säger Mikael. Vi visste om att detta var på gång men förhoppningen var att någon annan som kanske var lite större hade kunnat ta över till sommaren och driva det vidare. Nu blev det inte så.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL