fbpx

Nu kommer eboken som investering – världens första bok-ICO

Världens första bok-ICO? Det hävdar i alla fall sajten Publica som satsar på att bli plattformen för författare som vill crowdfunda sina böcker med blockkedjeteknik.

Nu kommer blockchain, kryptovalutor och ICO till bokbranschen. Matthew Kepnes skriver reseböcker och nu kan läsare investera i hans nya bok genom att köpa ett exemplar av eboken. Det unika är att dessa sedan kan säljas vidare.

Vi börjar med begreppet ICO som är en förkortning av Initial Coin Offering. Det kan ses som kryptovalutornas motsvarighet till börsens IPO – Initial Public Offering, alltså börsnotering.

Matthew Kepnes är känd som Nomadic Matt på sociala medier. Den 6 juni lanserade han en ICO för sin nya bok Backpacker’s Guide to Europe där läsare kunde investera 10 dollar och få ett exemplar av boken, totalt 1000 tokens såldes för totalt 10 000 dollar (motsvarande runt 80 000 kronor) inom loppet av 14 dagar.

Crypto Disrupt skriver att hans böcker i vanliga fall kostar 7-13 dollar på Amazon så för läsarna handlar det inte om någon direkt besparing. Men till skillnad från andra eböcker så går det att överföra ägandet, sälja eller ge bort sitt exemplar.

ANNONS

Det är via sajten Publica som denna första historiska bok-ICO skett och de har en speciell app (finns för Android och iOS) där man kan läsa eboken. De kallar bok-ICO för nästa generation Kickstarter för eböcker:

”När din bok är ett token i en blockkedja kan du sälja den vidare till dina följare som stöttar dig och ser fram emot utgivningen.”

Där nämns även möjligheten att en ebok som släppts via en ICO kan öka i värde och med begränsat antal böcker sålda i detta format kan förvandlas till ett samlarobjekt. Publica bygger på Ethereum (en plattform för kryptovaluta och smarta kontrakt, som i sin tur bygger på blockkedjeteknik och är en utmanare till välkända Bitcoin).

ANNONS

Frågan är förstås: Är detta ett nytt sätt att crowdfunda böcker som kan bli stort? Värt att notera är förstås att Matthew inte är vilken författare som helst. Han har haft böcker på NY Times bestseller-lista och medverkat i en rad stora tidningar. Med 240 000 Facebookföljare, 90 000 följare på Instagram och 118 000 på Twitter så har han dessutom en räckvidd att marknadsföra sin ICO som inte alla författare har.

Vilken svensk författare blir först med att använda Publica och kommer vi att få se en svensk motsvarighet dyka upp?

Och tycker du att det här med blockkedjor och alla andra konstiga ord verkar helt obegripligt så kommer här ett boktips: Bitcoin och blockkedjan : en begriplig överblick av Christoffer De Geer.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.