fbpx

Boktugg går på bokrea 07.00 och ser en hejdundrande succé ta form

Butikschefen Anders Killberg på Killbergs i Helsingborg är nöjd med inledningen på bokrean.

Vi gled inom Killbergs Bokhandel nere i centrala Helsingborg och pratade en stund med butikschefen Anders Killberg om rean och det allmänna läget.

Uppslutningen i bokhandeln var succéartad redan när man öppnade, och Boktugg kan intyga att en hel del folk hade trotsat de kyliga vindarna från Öresund och ställt sig i kö utanför dörrarna när man slog upp dem exakt på sjuslaget. Att det var nästan minus åtta grader verkade inte hindra någon, även om vi alla dragit ner mössan över öronen.

Som vanligt bjöds det på kaffe i entrén och folket som strömmade in visste redan på förhand vad de skulle ha i reaminglet.

Vi passade på att fånga upp Anders Killberg, chef för bokhandeln, och ställde några korta frågor om hur han ser på årets inledning.

ANNONS

­– Redan nu kan man se att det är mer fart än förra året, säger Anders nöjt. Den här inledningen är den bästa på många år. Det var fantastiskt att se så mycket människor här i morse. Det stod nog minst tjugofem personer i kö utanför.

Det är full fart redan från början, när de öppnar vid sjusnåret.

Vi hinner prata ett par minuter om hur böckerna som reas verkar bli allt mer aktuella, till skillnad mot hur det var förr. Då kunde cykeln mellan inbunden och pocket vara nästan ett helt år lång och sedan dröjde det kanske ännu lite till reaborden i februari.

­– Vi ser en förändring där, säger Anders. Nysläppen som dyker upp här på rean kan ha varit populära strax innan jul och under hösten. Det går väldigt fort. Jag får känslan av att man väldigt noggrant väljer ut just storsäljarna och skyndar på dem för att de ska hinnas med på årets bokrea.

Till just det fenomenet är Anders lite kluven. Han tycker själv att en bok kan få ha sin livslängd, utan att man hastar fram något. Fast bra för affärerna är det förstås. Han kan också se att svackan som var för några år sedan börjar hämtas upp och att rean åter börjar bli en fin affär för bokhandlarna.

Men konkurrensen från nätbokhandeln finns så klart kvar.

– ­Vi har så mycket mer att erbjuda här i bokhandeln, säger han. Vi lägger mycket tid på att prata med kunderna och hjälpa dem till rätta. Jag tror fortfarande att atmosfären som finns i en bokhandel är något speciellt, som inte går att köpa för pengar. Det handlar om stämningen här inne.

ANNONS

De satsar också precis som förr om åren på arrangemang inne i bokhandeln. I slutet av november sålde de så många biljetter till ett bokprat med Anders de la Motte och Tareq Taylor att de fick flytta upp hela tillställningen till frimurarna på ovanvåningen.

– Tvåhundrafemtio personer kom, säger Anders och skrattar. Det var roligt.

Dock har de sedvanliga signeringarna blivit svårare. Författare som inte är så kända drar mindre folk och man behöver nästan vara känd för att locka några större skaror. Fortfarande är det de rutinerade som får folk att komma ner och köpa en signerad bok.

Från årets rea tror Anders att det blir nobelpristagaren Ishiguro som kommer att sälja mest, tillsammans med Dan Browns senaste. Två ytterligheter som verkar gå lika bra.

­– Ja, faktiskt, säger Anders. Och jag tror också att Elena Ferrante kommer att sälja. Vi verkar ha en grupp litterära människor som gillar att köpa böcker i bokhandeln här i stan. Jag skulle tippa på att vi säljer fler tyngre böcker än andra bokhandlare, faktiskt. Fråga mig inte varför.

Annars ser han också tydligt att sektionen barnböcker har ökat, både på rean och runt omkring den. Titlarna där har ökat konstant de senaste åren

Personalen är snabbt på plats när någon vill ha hjälp och skratten är många.

Med de orden får vi lämna tillbaka chefen till hans plats vid kassorna, där kön ringlar sig lång. Och den här reportern kan ärligt säga att det var en härlig känsla att få stiga in i en bokhandel just den här dagen, när borden är fulla av läcker litteratur som får det att svida i plånboken. Billigt är det förstås, men mängden romaner jag lastat på mig när jag går tillbaka mot jobbet …

Hur var det nu med köpförbudet jag fått av min sambo? Eller sa hon kanske egentligen att jag skulle köpa fler böcker? Kanske var det så?

Jo, det känns bekant, inbillar jag mig själv, och ser ett par av Ishiguros titlar blicka tillbaka mot mig från de fullastade påsarna. Men jag tänker också: Jävlar, vad jag älskar böcker.

Den här rean blir en höjdare.

 

 

­


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Stäng meny