fbpx

Jacqueline Woodson får ALMA-priset 2018

Jacqueline Woodson, mottagare av ALMA-priset 2018. Foto: Marty Umans

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne tilldelas 2018 den amerikanska författaren Jacqueline Woodson som har skrivit ett trettiotal böcker.

Årets vinnare av ALMA-priset avslöjades på en direktsänd presskonferens den 27 oktober 2018. Kulturminister Alice Bah Kuhnke inledde med att presentera ALMA-priset, som ges till de bästa barn- och ungdomsförfattare över hela världen.

– Alla nominerade berikar vår litteratur och är av största betydelse, även om de inte är i rampljuset just idag, sa Alice Bah Kuhnke.

ANNONS

Därefter meddelade juryns ordförande Boel Westin att mottagaren av ALMA-priset 2018 är den amerikanska författaren Jacqueline Woodson. Hon läste även upp juryns motivering:

”Jacqueline Woodson låter oss möta unga människor som kämpar för att hantera sin utsatthet och finna en plats där tillvaron kan få fäste. På ett närmast tyngdlöst språk skriver hon fram berättelser med en djup och sammansatt klang. Jacqueline Woodson fångar en unik poetisk ton i en vardag som delas mellan sorg och hopp.”

Jacqueline Woodson föddes 1963 i Columbus, Ohio, och bor för närvarande i Brooklyn, New York. Hon är flerfaldigt prisbelönt och utnämndes i år till National Ambassador for Young People’s Literature i USA. Hon har skrivit ett drygt 30 titlar, både romaner, poesi och bilderböcker. Hennes böcker är översatta till ett tiotal språk (dock ej till svenska i skrivande stund – så vilket förlag kommer kasta sig över rättigheterna?).

ANNONS

Hon vänder sig framför allt till läsare i de lägre tonåren, men skriver även för äldre och vuxna. Debuterade gjorde hon 1990 med Last summer with Maizon, första delen i en trilogi, och enligt jurymedlemmen Katarina Kieri visar hon redan där prov på mästerliga personbeskrivningar. Återkommande teman i Woodsons böcker är rasism, segregation, ekonomiska orättvisor, fördomar och social utsatthet. Böckerna är oftast skrivna i jagform och handlar ofta om flickor och unga kvinnor, men även pojkar är ibland berättare i hennes böcker.

Katarina Kieri säger i sin presentation av Jacqueline Woodson att hennes böcker andas medmänsklighet, solidaritet, värme och empati. Hon har ett skenbart enkelt språk och skänker varje karaktär en egen röst och en egen berättelse, och därigenom gestaltar hon sin samtidshistoria på ett träffsäkert sätt.

ALMA-priset, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, har delats ut årligen sedan 2003. Priset kan gå till både personer och organisationer som arbetar med barn- och ungdomslitteratur, och har genom åren tilldelats författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare. Prissumman är på fem miljoner kronor vilket gör priset till det största internationella barn- och ungdomslitteraturpriset i världen.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

I år var 235 kandidater nominerade till priset. Alla nomineringar hittar du här.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.