ANNONS

Jacqueline Woodson får ALMA-priset 2018

Jacqueline Woodson, mottagare av ALMA-priset 2018. Foto: Marty Umans

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne tilldelas 2018 den amerikanska författaren Jacqueline Woodson som har skrivit ett trettiotal böcker.

Årets vinnare av ALMA-priset avslöjades på en direktsänd presskonferens den 27 mars 2018. Kulturminister Alice Bah Kuhnke inledde med att presentera ALMA-priset, som ges till de bästa barn- och ungdomsförfattare över hela världen.

– Alla nominerade berikar vår litteratur och är av största betydelse, även om de inte är i rampljuset just idag, sa Alice Bah Kuhnke.

Därefter meddelade juryns ordförande Boel Westin att mottagaren av ALMA-priset 2018 är den amerikanska författaren Jacqueline Woodson. Hon läste även upp juryns motivering:

ANNONS

”Jacqueline Woodson låter oss möta unga människor som kämpar för att hantera sin utsatthet och finna en plats där tillvaron kan få fäste. På ett närmast tyngdlöst språk skriver hon fram berättelser med en djup och sammansatt klang. Jacqueline Woodson fångar en unik poetisk ton i en vardag som delas mellan sorg och hopp.”

Jacqueline Woodson föddes 1963 i Columbus, Ohio, och bor för närvarande i Brooklyn, New York. Hon är flerfaldigt prisbelönt och utnämndes i år till National Ambassador for Young People’s Literature i USA. Hon har skrivit ett drygt 30 titlar, både romaner, poesi och bilderböcker. Hennes böcker är översatta till ett tiotal språk (dock ej till svenska i skrivande stund – så vilket förlag kommer kasta sig över rättigheterna?).

Hon vänder sig framför allt till läsare i de lägre tonåren, men skriver även för äldre och vuxna. Debuterade gjorde hon 1990 med Last summer with Maizon, första delen i en trilogi, och enligt jurymedlemmen Katarina Kieri visar hon redan där prov på mästerliga personbeskrivningar. Återkommande teman i Woodsons böcker är rasism, segregation, ekonomiska orättvisor, fördomar och social utsatthet. Böckerna är oftast skrivna i jagform och handlar ofta om flickor och unga kvinnor, men även pojkar är ibland berättare i hennes böcker.

Katarina Kieri säger i sin presentation av Jacqueline Woodson att hennes böcker andas medmänsklighet, solidaritet, värme och empati. Hon har ett skenbart enkelt språk och skänker varje karaktär en egen röst och en egen berättelse, och därigenom gestaltar hon sin samtidshistoria på ett träffsäkert sätt.

ALMA-priset, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, har delats ut årligen sedan 2003. Priset kan gå till både personer och organisationer som arbetar med barn- och ungdomslitteratur, och har genom åren tilldelats författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare. Prissumman är på fem miljoner kronor vilket gör priset till det största internationella barn- och ungdomslitteraturpriset i världen.

I år var 235 kandidater nominerade till priset. Alla nomineringar hittar du här.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se