ANNONS

Bladen brinner: Vi lägger ner podden för att inte brinna upp

Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo drev tillsammans podden Bladen brinner från 2016 till 2018. Foto: Petter Cohen

Barnbokspodden Bladen brinner som startades av Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo 2016 har sänt sitt sista avsnitt. Vi ställer några frågor till Lisa Bjärbo om beslutet att tacka för sig.

Podcasten Bladen brinner startades hösten 2016 efter en framgångsrik Kickstarterkampanj. Initiativtagarna var författaren och journalisten Lisa Bjärbo och författaren Johanna Lindbäck, som även var Sveriges Läsambassadör 2013–2015. Podden, som sändes i totalt 32 avsnitt, handlade om barn- och ungdomslitteratur och riktade sig till vuxna lyssnare.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Det sista avsnittet sändes den 3 maj 2018, och i samband med det tackade Lisa och Johanna för sig.

– Vi har drivit Bladen brinner själva i två år, och verkligen brunnit för att göra programmet så bra vi har kunnat, säger Lisa Bjärbo till Boktugg. Vi lägger ner för att inte brinna upp! Att göra podden har tagit mycket tid och kraft, inte minst med tanke på allt jobb kring att försöka få ihop finansiering, och vi slutar hellre än att dra ner på ambitionerna. De här två åren får räcka som vårt strå till stacken i strävan efter mer samtal om barnlitteratur.

Hur har det varit att driva podden under dessa två år?
– Extremt roligt, lärorikt och på många sätt väldigt tacksamt. Det har till exempel varit väldigt lätt att få folk att vilja vara med i programmet, och alla vi har intervjuat har varit väldigt generösa med sin tid och sig själva. Att få prata med skapande människor om deras böcker, bilder, processer … det är ju det roligaste vi vet. Så vi har haft väldigt kul.

Lisa berättar att de har haft en ganska stor, väldigt trogen och mycket entusiastisk skara lyssnare, främst bestående av bibliotekarier, författare och illustratörer, som lyssnat på varje avsnitt och ”sugit i sig som små svampar av varenda intervju”. Men samtidigt har det varit motigt att nå utanför den bubblan.

ANNONS

– Jag tror fortfarande att det finns väldigt många vuxna som avfärdar allt som har med barnlitteratur att göra som ointressant, innan de ens närmat sig en podd om barnböcker, till exempel. Det är trist. Inte minst för dem, faktiskt. De missar mycket, säger Lisa.

Avsikten med Bladen brinner var att fylla ett hålrum i samtalet kring dagens barnlitteratur. Detta har gjort genom att intervjua författare, illustratörer och andra aktiva inom barnboksområdet, boktips, boksamtal och reportage. Varannan torsdag under nästan två år har det släppts ett nytt avsnitt av Bladen brinner om cirka 45 minuter.

Finns det ett lika stort hål idag som när ni började?
– Hålet finns! Det är fortfarande gigantiskt! Men jag tycker ändå att det har börjat hända något, små, små myrsteg i rätt riktning. Är det ett önsketänkande, kanske? Det finns fortfarande massor att göra.

Tror ni att det finns andra som kommer att ”ta över” efter er?
– Jag hoppas det! Sveriges Radio, till exempel? Jag är övertygad om att ett bra radioprogram om barnlitteratur och allt som ryms i den skulle kunna intressera fler vuxna lyssnare än vad många kanske tror.

Lisa Bjärbo är själv barnboksförfattare och är aktuell med bilderboken Samtidigt i min låtsasvärld, illustrerad av Emma Adbåge. I juni kommer ungdomsboken Inuti huvudet är jag kul.

Vad kommer du själv göra framöver med tiden som blir över från podden?
– Skriva böcker och sova på nätterna. Om inte Sveriges Radio ringer och behöver förstärkning till sin nya stora satsning på samtal om barn- och ungdomslitteratur, förstås.

Här kan du lyssna på alla avsnitt av Bladen brinner.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se