ANNONS

Dansk nätbokhandel lanserar streaming av ljudböcker i Saxo Premium

Danska nätbokhandeln Saxo.com lanserar Saxo Premium som ska konkurrera med Storytel - men även förbereder dem för Amazons ankomst. Foto: Fotolia. Montage: Boktugg.

Storytel får en ny konkurrent i Danmark. Den stora nätbokhandeln Saxo lanserar nu en premiumtjänst som utöver fri frakt och rabatt på böcker även inkluderar streaming av ljud- och eböcker. Allt för 79 DKK/månad.

– Vår analys av marknaden visar att det digitala formatet ska ses som ett supplement till den tryckta boken. Liksom musikbranschen har upplevt att LP:n vann mark när musiken blev digitaliserad kommer även den tryckta boken – som du kan ha mellan händerna och bläddra fram och tillbaka i – fortsätta att vara danskarnas föredragna sätt att läsa. Dessutom det format de flesta ger bort som gåva, säger Saxos grundare Jørgen Balle Olesen i ett pressmeddelande.

– Streaming av ljud- och eböcker erbjuder läsarna fördelar i några andra situationer. Exempelvis kan ljudboken göra det möjligt att läsa medan du är i färd med andra göromål, och det skapar därför potentiella lässituationer som inte fanns tidigare.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Saxo är den klart dominerande nätbokhandeln i Danmark. Adlibris försökte etablera sig i landet men det slutade med att svenskarna för fem år sedan sålde hela verksamheten till Saxo eftersom intäkterna var för låga.

Det är ingen tvekan om att Saxo sneglat på Amazon Prime när de nu designat sitt nya erbjudande som givetvis ska ses som ett svar på Storytels offensiv (vilket inkluderar köpet av Mofibo) men kanske även ett sätt att mota en kommande etablering av just Amazon.

Medlemskapet i Saxo Premium kostar 79 DKK/månad (med dagens usla kurs motsvarande 108 svenska kronor) och ger alltid fri frakt vid köp av pappersböcker på Saxo.com som uppger att de har 17 miljoner titlar och dessutom rabatter på upp till 70 procent. Storytel kostar i Danmark som jämförelse 129 DKK/månad.

Men dessutom ger det möjlighet att lyssna till ljudböcker och läsa eböcker – obegränsat. Där är urvalet ”mer än 30 000 titlar”.

ANNONS

För nästan ett år sedan, i maj 2017, lanserade Politiken en ebokstjänst via streaming. Det var en vidareutveckling av att de köpt ebokstjänsten Riidr.com (som lanserades 2010 och blev en del av JP/Politiken 2014). Politiken äger även 30 procent av Saxo och är etablerade på den svenska marknaden genom Polaris förlag.

Hur intresserade av streaming är då nätbokhandelns kunder? Detta är säkert Bokus nyfikna på (om de inte redan undersökt det) med tanke på sin streamingtjänst. Jo, enligt Bogmarkedet.dk kombinerar hälften av Saxos kunder fysiska böcker med streaming av eböcker och ljudböcker, 40 procent köper uteslutande fysiska böcker och 10 procent streamar enbart.

Kampen om de digitala läsarna hårdnar, inte bara i Sverige.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se