Amazon till Sverige i höst – men pappersböckerna kommer senare

Amazon på väg in i Sverige. Men denna gång är det på riktigt. Eller? Foto: iStock.

Amazon kommer att lanseras i Sverige i höst. Det uppger flera ehandelsprofiler för Di Digital. Böcker kommer dock inte att vara prioriterat tror de.

– Jag har hört många rykten om ett hemligt projekt i Stockholm och att man ska lansera något under våren. Jag gissar att det rör sig om en svenskspråkig sajt. Kanske ska Amazon lansera sajter på alla språk i EU? Jag tror man börjar med att använda lagerlokalerna i Tyskland. Sedan bygger man ut i de områden som tar fart, säger Pär Svärdson, som grundade Adlibris men numera driver nätapoteket Apotea, till Di Digital.

Det är Di Digital som rapporterat om Amazons intåg på den svenska marknaden. Enligt flera källor pågår en rekryteringsprocess där Amazon söker folk med ehandelskompetens och även har annonserat efter personer med lagerkompetens.

ANNONS

Amazon har varit inne och nosat på den svenska marknaden tidigare och började förhandla med Förlagssystem och Stjärndistribution men insåg snart att inga förlag var intresserade av att erbjuda dem rabatter på 30 procent eller mer. Inte minst Bonniers position som ägare av Adlibris och (på den tiden) KF:s ägande av både Norstedts och Akademibokhandeln/Bokus innebar att Amazon inte kunde klampa in och skaffa sig samma grepp som i många andra länder.

Men nu har de alltså ögonen på Sverige igen. Och troligen främst när det gäller hemelektronik och vitvaror.

– Jag skulle tro att de fokuserar på att sälja sportartiklar, hemelektronik och vitvaror. Det är lätt att sourca från Tyskland och Storbritannien där Amazon redan har lager. Kommer man upp i volym öppnar man lager i Sverige inom 1-2 år. Jag tror inte de satsar så mycket på böcker, där verkar de svenska förlagen hålla emot, säger Staffan Mörndal på Verdane Capital till Di Digital.

ANNONS

Han får medhåll av Jonas Tellander, vd för Storytel.

– Jag tror inte Amazon planerar någon jättesatsning på bokfronten i Sverige i år. Men man kanske planerar någonting. När man gick in i Holland började man ju erbjuda e-böcker via sin läsplatta Kindle till exempel, säger Jonas Tellander till Di Digital.

Men, man ska komma ihåg att många svenskar redan är kunder hos Amazon. Enligt Patrik Hedelin på Eequity handlas det redan från Amazon för 800 Mkr per år – utan en svensk sajt. Och det finns tusentals svenskar som äger en Kindle och redan nu laddar ner böcker till denna.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

För förlagen blir den första frågan kanske: Är det dags att ladda upp svenska böcker på Amazon i större utsträckning? Dessutom är det sannolikt att Amazons Audible kommer att börja titta på att erbjuda svenska ljudböcker och tillsammans med Bokus lansering till våren skulle det innebära ännu tuffare konkurrens på ljudboksmarknaden. Vad gör Apple och Google på den fronten ifall Amazon flyttar fram sina positioner?

På sikt lär Amazon såklart även ge sig på att sälja pappersböcker. Framför allt när de bygger upp lager i Sverige eftersom Amazons lager byggs för att kunna hantera alla typer av varor.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.