fbpx

Eleanor Oliphant – en feelgoodsuccé med en gnutta svärta

Gail Honeyman, författare till Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt. Foto: Philippa Gedge

Gail Honeymans debutroman Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt har blivit en internationell bästsäljare. I Sverige väntar Lind & Co ännu på boomen, men kanske kommer den i samband med pocketutgivningen.

Feelgoodromanen Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt (originaltitel Eleanor Oliphant is completely fine) blev nyligen utsedd till Book of the Year vid The British Book Awards – en högt skattad utmärkelse – och har tidigare tilldelats Costa First Novel Award. Boken är skotska Gail Honeymans debut och gavs ut på engelska våren 2017.

Efter ganska exakt ett år på marknaden har boken sålt runt 450 000 exemplar och rättigheterna är sålda till 30 språk, inklusive svenska. Dessutom har ingen mindre än Reese Witherspoon förvärvat filmrättigheterna. Så vad är storyn bakom denna dundersuccé?

ANNONS

Författaren Gail Honeyman arbetade som administratör inom universitetsvärlden när hon plötsligt plockade upp sin barndoms bortglömda skrivardrömmar.

– När man närmar sig 40 börjar man tänka på saker som man inte har gjort och saker som man vill göra, säger Gail Honeyman till The Telegraph. Som liten flicka brukade jag skriva berättelser men jag slutade med det under tonåren. Jag har alltid varit en storläsare så jag bestämde mig för att skriva några kapitel och se vart det ledde.

Honeyman bestämde sig för att delta i en skrivartävling som bara krävde att bidragen var tre kapitel. I juryn satt en agent som fick upp ögonen för hennes potential, och även om hon inte vann tävlingen så började agenten att stötta hennes skrivande. Honeyman jobbade fortfarande heltid men började skriva varje ledig stund, vilket ledde till att debuten Eleanor Oliphant tog form.

Temat i Honeymans debut är ensamhet. Genren kategoriseras som feelgood, men med en touch av mörker. Huvudkaraktären Eleanor Oliphant är en tystlåten och bortkommen kvinna som lever i en egen isolerad värld där hon knappt interagerar med omgivningen. Romanen handlar om hennes resa från en icke självvald ensamhet mot en annan sorts tillvaro där hon lär sig hantera social interaktion. Men även om temat är både tungt och aktuellt på många sätt, så saknar boken inte ljus och värme.

– Jag ville att boken skulle vara rolig, säger Honeyman till The Telegraph. Där är väldigt mörka partier men även i de mörkaste stunderna så finns alltid humor.

Nu har Honeyman fyllt 44 år och sagt upp sig för att satsa helhjärtat på sitt skrivande. Hon arbetar i detta nu på sin andra roman – och världen håller andan för att se om det blir ännu en succé i klass med debuten.

Eleanor Oliphant i Sverige

Unn Palm arbetar som förläggare på Lind Co och är den som köpte in de svenska rättigheterna till boken för ett par år sedan.

ANNONS

– Jag hade försökt sätta mig in i det här med feelgood och läste några av de mest framgångsrika översättningarna, berättar hon för Boktugg. Jag talade med agenter och förlag när jag träffade dem på mässor och de började överösa mig med manus. Men jag tyckte allt var väldigt trist och klichéartat och kände inte att jag hade någon lust att köpa in det.

Men så av en tillfällighet fick hon Eleanor Oliphant is completely fine av en framgångsrik agent som hon inte tidigare hade haft att göra med.

– Och den var ju bra! Den hade det där man letar efter i böcker: en stark berättelse, en egen ton och ett sätt att berätta som inte liknar allt annat. Dessutom hade den både svärta och feelgood.

Det blev budgivning mellan ett par olika förlag och för att säkra rättigheterna la Unn ett bud på två böcker, dels Eleanor Oliphant och dels Gail Honeymans nästkommande bok.

– Det är ett äventyr att lägga tvåboksdeal, men det är inte så ovanligt att man gör sådana avtal. Det är ett sätt att få konkurrens i en budgivning.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Än så länge har Lind & Co inte fått någon vidare information om Honeymans nästa bok, mer än att författaren skriver på den just nu. Om det blir en uppföljare till Eleanor Oliphant eller ej är ännu oklart.

Eleanor Oliphant släpptes på svenska i augusti 2017 och har än så länge sålt 2 500 exemplar som inbunden – ingen jätteframgång, men heller ingen katastrof. Däremot har boken gått väldigt bra som ljudbok. Enligt Unn är läsarna förtjusta och hon har fått många positiva reaktioner.

Och även om Eleanor Oliphant inte har fått riktigt den flygande start i Sverige som förlaget hade hoppats på, så är loppet långt ifrån avgjort. I juli 2018 kommer boken ut som pocket och det, tillsammans med en eventuell film i framtiden, skulle kanske kunna skjuta upp Eleanor Oliphant även på de svenska topplistorna.

– Det vore kul om den säljer bra i pocket, säger Unn. Det är ju en enorm internationell succé, så vi tycker att vi borde ha sålt fler ex som inbunden. Men det skrivs mycket om boken nu och den har legat etta på engelska listan i många veckor nu. Det bör spilla av sig på pocketutgåvan.

I samband med att Eleanor Oliphant utsågs till Book of the Year prisades även det engelska förlaget HarperFiction för sin utgivning och marknadsföring av boken.

Kikade Lind & Co någonting på den brittiska marknadsföringen inför er lansering? Har ni tagit efter något därifrån?
– Lite grann, men de resurserna finns inte riktigt. Det engelska förlaget betalade mycket för rättigheterna och då sätter en stor apparat igång för då får man inte misslyckas. På ett litet svenskt förlag finns inte de resurserna, säger Unn Palm.

Vi önskar dem lycka till med lanseringen av pocketutgåvan och ser fram emot att följa Eleanor Oliphants resa, både här hemma och internationellt.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny