Lind & Co testar exklusiva förhandssläpp på Storytel

Dag Öhrlunds nya bok släpps exklusivt på Storytel tre månader före övriga återförsäljare. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Dag Öhrlunds tionde bok i Ewert Truut-serien släpps den 4 juni. Men redan den 3 april släpptes den på Storytel. De negativa reaktionerna från lyssnare och läsare har än så länge varit begränsade.

Dag Öhrlund läsare numera in sina ljudböcker själv och Draken, den tionde boken i populära serien om Ewert Truut, släpps den 4 juni som pappersbok, ljudbok och ebok.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Men redan den 3 april dök ljudboken upp på Storytel och den 29 april kom även eboken. Hos övriga återförsäljare, både streamingtjänster som Bookbeat och Nextory liksom download via Bokus/Adlibris, är det dock 4 juni som gäller.

Boktugg uppmärksammades på det häromdagen och en snabb koll i ljudboksgrupper på Facebook visar att reaktionerna från läsare har varit begränsade till kommentarer som ”synd att den bara finns på Storytel, jag får vänta till juni då”.

– Det säger en del om hur lite skillnad det egentligen gör när du som verkligen bevakar detta först nu upptäcker att Truut 10 bara finns på Storytel. Jag tror det är en slutsats man kan dra att det faktiskt inte spelar så stor roll för de flesta läsarna/lyssnarna. Man lyssnar ikapp när boken kommer på den tjänst man använder, säger Kristoffer Lind, förlagschef på Lind & Co, till Boktugg.

Boken släpps alltså inte exklusivt på Storytel som Storytel Original-titlarna utan det är helt enkelt en karenstid på två månader för de övriga återförsäljarna. Eller förhandssläpp som förlaget föredrar att se det som.

Har ni märkt hur det påverkar försäljningen och lyssnadet?
– Det är alltså ett exklusivt förhandsläpp för Storytel som gäller i två månader och det går inte att dra några särskilda slutsatser av det ännu. I mars hade vi en liknande exklusivitet på Rödlögamorden av Tony Fischier, säger Kristoffer Lind.

Räkna med att Storytel kommer att fortsätta experimentera på samma sätt framöver med sina förlag. Det här är en light-variant på Johannes Larchers tal om exklusivt innehåll. Något som för övrigt påminner en hel del om hur filmbranschen jobbar med olika fönster bio – dvd – tv/streaming. Samtidigt som den digitala distributionen där lett till en omvänd ordning i vissa fall. Men även att tv-bolag släppt serier till konkurrenter några år efteråt för att få nya intäkter och nå en ny publik.

Redan för fem år sedan provade Lind & Co ett liknande upplägg, med femte boken i Truut-serien som då fanns exklusivt på Storytel i sex månader. Akademibokhandeln och Bokus bestämde sig den gången för att inte sälja den nya tryckta boken, som en reaktion på att de inte fick tillgång till ljudboken i Bokus Play.

Idag är läget annorlunda. För ett flertal författare som är stora i streamingtjänsterna utgör försäljningen av pappersböcker en allt mindre andel. Ibland så lite som 5-10 procent av intäkterna.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.