Kommer Donald Trump att sätta sin fot i riksdagshuset? Boken om honom kommer i alla fall ut på svenska i vår, på Modernista, och lär läsas av en och annan riksdagsman kanske. Foto: Fotolia. Montage: Boktugg.

Modernista hoppas kunna sälja 50 000 ex av Fire and Fury i Sverige

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

När Modernista fick frågan tvekade de inte. Nya boken om Trump kommer att funka i Sverige. Pietro Maglio tror att den säljer 50 000 exemplar.
Boktugg avslöjade tidigare idag att Modernista köpt de svenska rättigheterna till Michael Wolffs bok om Trump – Fire and Fury: Inside Trump White House. De kommer att behålla den engelska titeln men med en svensk undertitel.

Ni gör en annan bedömning av potentialen för boken på svenska än många andra svenska förlag. Vad är det de missar?
– Det går kanske att få för sig att varenda kotte är ständigt uppkopplad och alltid har tid att plöja de hetaste böckerna på sin padda, på originalspråk, i vart fall om de toppar all världens försäljningslistor. Så är det såklart inte. Alla bor inte på Twitter och alla föredrar fortfarande inte att läsa på engelska. En del av de intresserade kommer hinna köpa och läsa den innan vår utgåva är ute, men inte merparten, säger Pietro Maglio, förläggare på Modernista.


ANNONS


– Sedan är det ju också både viktigt och nödvändigt att en av vår tids mest omtalade böcker ges ut på svenska. Och roligt att vi kan börja 2018 med att göra just det.

Hur ser er tidsplan ut?
– Vi ger ut kvickt, i vår. Vi spikar utgivningsdatum i nära samarbete med våra kunder nu i veckan.

ANNONS

Uppdatering 19 januari: Boken släpps i inbundet format och som ebok för nedladdning den 15 mars. Ljudbok dröjer ytterligare några månader och Modernista släpper den inte på streamingtjänsterna.

Den amerikanske presidenten krävde med hjälp av advokater att förlaget i USA skulle dra in boken. Men den enda effekten av det har hittills varit ännu större intresse – och kraftfulla protester från flera håll mot Donald Trumps försök att censurera en bok.
Frågan är vilka risker man tar som svenskt förlag när det finns hot om stämningar i utgivningslandet?

– Vi lutar oss tryggt mot både den svenska och amerikanska lagstiftningen i det här fallet, säger Pietro Maglio.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

Holt & Co i USA meddelade i fredags att de hade tryckt och distribuerat över 700 000 exemplar av boken till återförsäljare och bibliotek. De uppger samtidigt att de fått ordrar på totalt 1,4 miljoner exemplar.


ANNONS


Hur mycket tror du boken kan sälja i Sverige?
– Alla format? 50 000 exemplar.

Och slutligen, hur mycket fick ni betala?
– Haha, mindre än den prislapp på 50 000 dollar det skvallrats om att agenten ville ha för de svenska rättigheterna.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ny poesi utforskar mäns våld mot kvinnor

Diktsamlingen Hennes uppgång och fall beskriver en kärleksrelation som inleds med intensiv förälskelse men sedan övergår i våld. Det är Marie Strömbergs debut som författare men flera av dikterna skrev hon redan för 20 år sedan.

– De är inspirerade från samtal jag hade med kvinnor när jag jobbade natt inom psykiatrin. Många hade blivit utsatta för övergrepp och jag började skriva dikter för att bearbeta det jag fick höra. Det kändes viktigt att skriva ner deras berättelser för att dokumentera dem, säger Marie Strömberg.

Några av dikterna handlar om henne själv, men även majoriteten av dem som inte gör det är skrivna i jag-form. Ett stilistiskt grepp för att komma närmare läsaren.

– Jag tycker att det blir starkare i jag-form, men ville också skriva genom betraktarens ögon, säger hon.

Att det blev just poesi beror på att hon tycker om att utforska språket och leka med ord.

– I en dikt måste man väga varje ord och om man byter ut ett ord kan texten få en helt annan betydelse. Jag gillar att man kan uttrycka så mycket med några få rader, säger hon.

Text: Evelina Hertz

(...) Läs hela artikeln »