Modernista ger ut Michael Wolffs Fire and Fury på svenska

Kommer boken Fire and Fury att slå ner som en blixt i Vita huset eller blir det bara en i raden av rapporter om den osannolike president Trump? Foto: Fotolia.

Många förlag tackade nej, men Modernista såg potential i Michael Wolffs bok om Donald Trump och har köpt de svenska rättigheterna.

Boktugg har tidigare skrivit om hur debatten rasat i USA kring Michael Wolffs bok Fire and Fury: Inside the Trump White House. Inte oväntat gick president Trump i taket och rasade på Twitter och skickade sina advokater på förlaget.

Resultatet: boken är redan en bästsäljare och har tryckts om flera gånger och sålt slut på rekordtid.

Men intresset från de svenska förlagen har inte varit översvallande, både Albert Bonniers förlag och Lind & Co tackade nej när agenten erbjöd dem att ge ut boken i Sverige. De var framför allt tveksamma till om det skulle gå att sälja boken på svenska flera månader efter att den kommit ut på engelska. Många svenskar köper boken redan nu.

Trump-boken såld till 20 länder – Modernista köper svenska rättigheter

Men i helgen stod det klart att ett svenskt förlag tänker annorlunda och ser möjligheterna. Modernista har köpt de svenska rättigheterna. Något utgivningsdatum eller en svensk titel på boken har vi dock inte lyckats utröna men gissningsvis försöker de översätta boken så fort det går.

Publishing Perspectives skriver att agenten James Pullen på Wylie har sålt rättigheterna till 20 länder, däribland Sverige där alltså Modernista lade högsta budet i en budgivning som alltså inte verkar ha varit alltför intensiv att döma av andra förlags ljumma intresse. Och fler lär följa då det pågår förhandlingar med förlag i ytterligare elva länder.

I Danmark är det Storytel-ägda People’s Press som köpt rättigheterna till boken, de gjorde alltså en annan bedömning än svenska koncernkollegorna på Norstedts i det fallet.

Uppdatering, kommentar från förlaget: Modernista tror att de kan sälja 50 000 exemplar av den svenska utgåvan.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL