I höst kom flera böcker på svenska om Trump. Men svenska förlag tackar nej till att ge ut Michael Wolffs bok på svenska. Foto: Fotolia. Montage: Boktugg.

Albert Bonniers och Lind tackar nej till nya Trump-boken

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Flera svenska förlag har blivit erbjudna Michael Wolffs nya bok om Trump. Lind & Co valde att tacka nej, liksom Albert Bonniers förlag. Båda gav ut egna Trump-böcker nyligen.

Boktugg (och typ hundra andra svenska tidningar) har rapporterat om journalisten Michael Wolffs bok Fire and Fury som går bakom kulisserna i Vita huset och bygger på över 200 intervjuer. Boken har blivit en storsäljare och varit slutsåld i de flesta amerikanska bokhandlare liksom hos Amazon. Förlaget Holt, ett imprint till Macmillan, hade inte förväntat sig en sådan start på försäljningen. Den har varit den bäst säljande boken på både Amazon och Barnes & Nobles nätbokhandel sedan i fredags. Däremot finns den tillgänglig som ebok och ljudbok (download).

Enligt The Guardian har Holt & Co redan tryckt och skickat ut 250 000 exemplar till återförsäljare. Första upplagan var på 150 000 exemplar och just nu jobbar flera olika tryckerier för att kunna leverera böcker. Washington Post berättar att Holt & Co fått beställningar på över en miljon exemplar av den inbundna utgåvan. Det gör det till den snabbast säljande fackboken i förlagets 151-åriga historia. Dessutom har de sålt över 100 000 ljudböcker och hundratusentals eböcker, enligt Wall Street Journal.


ANNONS


Med detta i ryggen är det givet att författarens agent kontaktat förlag världen över. Svenska förlag som Boktugg pratat med tidigare har dock varit skeptiska till en svensk utgåva.

Har ni tittat på eller blivit erbjudna Michael Wolffs bok om Trump?
– Vi har blivit erbjudna att ge ut den, men tackade nej, säger Anders Gustafson, förläggare på bokförlaget Lind & Co AB.

ANNONS

Ett annat förlag som man kan gissa bör ha blivit erbjudna Michael Wolffs bok är Albert Bonniers förlag.

– Ja, vi fick den från agenten i fredags, alltså samma dag som den kom ut på engelska. Den är både spännande och relevant. Och delvis problematisk. Men vi kommer inte att lägga något bud. Det säger sig självt att man i det här läget har svårt att matcha en eventuell svensk utgivning med den pågående internationella mediediskussionen, man kommer ohjälpligt på efterhand och då blir det knepigt att göra ett bra jobb, säger Daniel Sandström, litterär chef och förläggare på Albert Bonniers förlag.

Topplistan på Bokus den 9 januari, i skrivande stund: Fire and Fury dubbelt i topp.

– Vi ser detta allt oftare, att stora internationella titlar inte presenteras för oss förrän boken redan är på väg ut, det har säkert till viss del med hemlighetsmakeriet att göra men möjligen beror det också på att originalförlaget vill dra nytta av sitt försprång och sälja den engelska boken på exportmarknaden utan konkurrens i form av en översättning. Just nu ligger den engelska utgåvan av Fire and Fury på topp på både Adlibris och Bokus, engelskan är alltså inget hinder i detta fall, de som är intresserade klarar den.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

Både Lind & Co och Albert Bonniers förlag väljer alltså att tacka nej. Men frågan är om de ser någon potential i att ge ut titeln på svenska?


ANNONS


– Den kan nog sälja några tusen ex, om den översätts direkt och ges ut till sommaren. Men när den svenska översättningen kommer har de mest intresserade läst den på engelska. Just nu kostar den till exempel 129 kronor på Adlibris. Medierna lär inte uppmärksamma den svenska utgåvan, säger Anders Gustafson och får medhåll av sin kollega på Bonniers.

– Det finns säkert en potential, även om det kommer att dröja innan den kan komma ut på svenska. Men det är ju nu alla vill läsa den, inte om fyra månader, och då måste potentialen vägas mot kostnader för rättigheter och översättning, och andra saker som tar resurser. Vi har dessutom precis gett ut Luke Hardings bok om Trump och Ryssland och prioriterar den, säger Daniel Sandström.

Albert Bonniers förlag släppte alltså i november en Trump-bok med titeln Sammansvärjningen : hur Ryssland hjälpte Donald Trump in i Vita huset, skriven av Luke Harding.

– Den har gått bra, och kommer säkert att dra nytta av det intresse som Michael Wolffs bok genererar, säger Daniel Sandström.

Även Lind & Co gav ut en egen bok om den amerikanske presidenten i höstas: Trump : miljarderna, medierna och makten, skriven av svenska journalisten Karin Henriksson.

Hur har det gått för Karin Henrikssons bok försäljningsmässigt?
– Det har gått hyfsat bra, den har sålt en bit över 4 000 exemplar, säger Anders Gustafson.

Holt & Co har fått brev från Trumps advokater som kräver att den nya boken dras in. Har ni fått några reaktioner från Trump-administrationen?
– Vi har inte hört något från Vita huset, men fått många fina recensioner.

Från Trump har inte oväntat kritiken varit hård mot Michael Wolffs bok. Mycket av det som står i den är inte sant, hävdar presidenten själv. Michael Wolff själv har också fått kritik för att handskas lättvindigt med sanningen i tidigare böcker.

Hur resonerar man som förläggare kring böcker som bygger på granskande journalistik för att säkerställa att det är sant?
– I det här fallet måste man lita på att författaren, den amerikanska agenten och förlaget har gjort vad de kunnat för att säkerställa sanningshalten, säger Anders Gustafson.

Skriver Karin Henriksson på något nytt?
– Ja, en bok om vänstern i USA, som kommer till hösten 2018.

Hösten 2017 kom dessutom ytterligare en Trump-bok med svensk författare. Kanske inte riktigt med samma ambitioner att granska presidenten på djupet dock: Donald Trump : sagt och gjort av världens mest osannolika president av Andreas Nyberg, en humorbok utgiven av Bokförlaget Semic.

Ska man tro rapporterna från Vita huset så är det sannolikt den där sista titeln som Donald Trump själv hade orkat läsa. Om den nu hade funnits översatt till engelska vill säga.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL