Efter hotbrev från Trump – förlaget ger ut boken direkt

Kommer boken Fire and Fury att slå ner som en blixt i Vita huset eller blir det bara en i raden av rapporter om den osannolike president Trump? Foto: Fotolia.

Författaren Michael Wolff har fått mycket uppmärksamhet för sin bok Fire and Fury. Efter advokathot från Donald Trump valde förlaget att tidigarelägga utgivningen.

De senaste dagarna har det läckt mer uppgifter ur Michael Wolffs bok Fire and Fury – Inside Trump White House än från Trumps personal i Vita huset. För den som missat det så bygger boken på över 200 intervjuer med personer runtomkring USA:s president Donald Trump.

Några utdrag har skickats till pressen som förhandsinformation under PR-kampanjen organiserad av förlaget Henry Holt & Co, som är en del av Macmillan. Boken var planerad för utgivning tisdag 9 januari 2018. Men nu har mer och mer av innehållet avslöjats av flera tidningar som är ivriga att ta del av mer uppgifter om Donald Trumps inkompetens. Till och med svenska tidningar har plockat upp storyn, Aftonbladet listar exempelvis nio påståenden om Donald Trump ur boken.

Det här har i sin tur retat upp Trump så mycket att han beordrat sina advokater att skicka ett ”Cease-and-desist”-brev där de kräver att förlaget drar tillbaka boken och ber om ursäkt. De hävdar att boken innehåller ”nedvärderande och förolämpande material”.

Så vad gör förlaget? Jo, de väljer istället att släppa boken redan idag, den 5 januari 2018. Efterfrågan på boken har varit enorm och den är redan slut hos Barnes & Noble och Amazon. Så istället för att stoppa den startar man sannolikt tryckpressarna för nya tilltryck istället.

Författaren Michael Wolff valde rätt kanal för att berätta att boken släpps fyra dagar tidigare än planerat – Twitter.

Det saknas dock inte kritik mot den 64-årige författaren och journalisten Michael Wolff som medverkat som krönikör i Vanity Fair, Hollywood Reporter (där han igår publicerade en krönika om boken), USA Today och Guardian. Han har tidigare skrivit sex böcker, bland annat en biografi om mediemogulen Rupert Murdoch som var långt ifrån nöjd med resultatet, ingen av dem finns utgiven på svenska.

I förhandstexten om boken utlovas läsaren få veta vad Trumps personal verkligen tycker om honom, vad som inspirerade honom att hävda att Obama avlyssnat honom, den verkliga anledningen till att FBI-chefen James Comey fick sparken och vad Trump-administrationen har gemensamt med filmen The Producers.

New York Times skriver om Michael Wolff och konstaterar att han har näsa för skvaller. Wolff har skaffat sig lika många fiender som fans under sina år som huggande krönikör, rentav fler. Kritiker har ifrågasatt trovärdigheten i hans rapporter och menar att han har en historia med slarvig faktakontroll. I artikeln skriver de även att Vita husets pressekreterare, Sarah Huckabee Sanders, sagt att boken innehåller ”misstag, efter misstag, efter misstag”.

I boken beskrivs Donald Trump av en medarbetare som ”halvt illiterat” och det verkar som om många tvivlar på hans förmåga att tillgodogöra sig skriven text.

Svensk utgåva av Fire and Fury – Inside Trump White House?

Så frågan är förstås: Kommer boken på svenska? Boktugg har kollat och konstaterar att det i alla fall inte finns några officiella uppgifter om en svensk utgåva av Fire and Fury. Några förlag vi talat med menar att det förmodligen inte är så intressant. Det finns flera skäl.

Dels är det nu som mediahypen pågår, de som är riktigt intresserade av att läsa boken beställer den redan på engelska. Eftersom utgivningen i USA sägs ha gått i rekordfart så skulle en svensk utgåva dröja flera månader och då är frågan hur aktuell boken är. Vem vet vad Trump hinner hitta på under den tiden? Hot om rättsliga åtgärder är bra PR i USA men också en osäkerhetsfaktor för den som vill köpa rättigheterna.

Så vilket svenskt förlag vågar chansa?

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL