Storytel köper Danmarks fjärde största förlag – People’s Press

Storytel fortsätter satsningen på eget innehåll. Idag meddelas att de köper det danska förlaget People’s Press som omsatte 128 miljoner kronor förra året.

– People’s Press är hemvist till många talangfulla författare inom såväl skönlitteratur som sakprosa, och jag ser fram emot att fortsätta utveckla förlaget tillsammans med bolagets anställda, säger Jonas Tellander, VD & Grundare på Storytel i ett pressmeddelande.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

People’s Press grundades för 15 år sedan av Jan Degner och Jakob Kvist. Förlaget har idag ca 35 anställda och fokuserar primärt på skönlitteratur och sakprosa. Förlaget ger ut lite över 100 titlar per år och äger totalt ca 1 200 rättigheter. Exempel på författare som förlaget äger rättigheter till är Sara Blædel, Mari Jungstedt, Camilla Läckberg, Fredrik Backman, Inger Wolf, Jane Aamund m.fl.

Sommaren 2016 chockade Storytel den svenska bokmarknaden genom att köpa Norstedts förlagsgrupp. Då betalade man 152 miljoner kronor för ett bolag som samma år omsatte 381,5 miljoner kronor och gjorde en vinst på 28,5 miljoner kronor.

People’s Press omsatte runt 100 miljoner DKK (nästan 130 miljoner SEK) förra året och gjrde en vinst på ca 8,1 miljoner DKK. Prislappen för det förlaget, det fjärde största i Danmark, blev 75 miljoner DKK, motsvarande 97 miljoner SEK. Betydligt dyrare än vad man betalade för Norstedts i jämförelse. I en intervju med Berlingske Business medger Storytels starke man i Danmark att det är en hög prislapp.

– Men så länge båda parter är nöjda… En av våra styrkor hos Storytel/Mofibo är att vi har slutkunden och en direkt relation eftersom kunden läser och lyssnar i vår app. Här får vi ett verkligt spännande innehåll som kan förlänga livstiden på våra abonnenter när vi kan nyttja den kunskap och de data vi har om läsarna via Mofibo och Storytel, säger Morten Strunge, kommerciell direktör på Storytel DK och ursprunglig grundare av Mofibo (som Storytel köpte för ett år sedan).

Förvärvet stärker Storytels position på den danska marknaden och möjliggör en ökning av utbudet av ljudböcker i Danmark där People’s Press sitter på en intressant katalog av bland annat kriminalromaner. Storytel och Mofibo i Danmark kommer flytta in i People’s Press lokaler i Köpenhamn, för att uppnå maximala synergier mellan bolagen.

Förvärvet omfattar inte musikdelen av verksamheten. De anställda på bokförlaget People’s Press fortsätter jobba i bolaget och de två grundarna, Jan Degner och Jakob Kvist, kommer fortsätta att driva och utveckla förlaget som en del av Storytel-koncernen.

– People’s Press är ett sunt och välskött företag med ett solitt överskott. Därför har vi ingen brådska. Nu ska vi lära känna varandra och finna de samarbetsområden, säger Morten Strunge till Berlingske Business.

Storytel AB köper 100% av aktierna i det danska bolaget ArtPeople A/S (under namnändring till People’s Press A/S). Förvärvet kommer främst att finansieras genom egna medel och en riktad emission av aktier av serie B till säljaren av People’s Press. I samband med förvärvet har styrelsen beslutat om emission av högst 662 857 aktier av serie B till en teckningskurs om 57,75 SEK under förutsättning av extra bolagsstämmans efterföljande godkännande. Kursen är baserad på volymvägd genomsnittskurs under förhandlingsperioden.

Storytel har kallat till extra bolagsstämma den 20 mars där beslut om riktad nyemission kommer fattas. Tillträde kommer ske under mars månad.

Storytelaktien rusade på börsen efter beskedet.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.