UK: Förlag säger upp samarbete med ungdomsförfattare efter anmälningar om sexuella trakasserier

Bästsäljande ungdomsförfattaren James Dashner har blivit anklagad för sextrakasserier. Foto: Maria Wood

James Dashner, som bland annat har skrivit böckerna om Maze runner, anklagas för sexuella trakasserier och förlorar både agent och förlag.

Penguin Random House, Chicken House och Sweet Cherry Publishing klipper alla banden med James Dashner, strax efter att hans litterära agent valt att avsluta deras samarbete. Detta på grund av att Dashner i mitten av februari 2018 anklagades för sexuella trakasserier av flera personer som uttalade sig anonymt i ett kommentarsfält på sajten School Library Journal, rapporterar The Bookseller.

Förlagen meddelar att de inte kommer att ge ut fler av Dashners böcker eller trycka om de titlar som redan är utgivna, och Sweet Cherry Publishing har även beslutat att ställa in marknadsföringen av den pågående serien The 13th Reality.

– Vi kan inte stödja en författare som har varit en del av problemet med trakasserier inom bokbranschen. Det vore inte moraliskt rätt eller rättvist mot dem som har trätt fram, säger en av förläggarna, och Dashners agent sa i ett uttalande att han inte med gott samvete kunde fortsätta jobba med Dashner.

James Dashner har publicerat en ursäkt på sociala medier där han erkänner att han har varit en del av problemet som har lett fram till #metoo och andra rörelser som verkar mot sexuella trakasserier. Enligt The Bookseller sade han sig djupt beklaga sina handlingar.

Enligt Nielsen BookScan har James Dashners böcker sålt i nära 800 000 exemplar bara i Storbritannien. I Sverige ges hans böcker ut av Semic.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL