fbpx

Anna Granlund ny ordförande för NOFF

Styrelsen för NOFF 2018: 1. Olle Grundin, 2. Sandra Svensson, 3. Alexandra Nedstam, 4. Louise Bäckelin, 5. Jenny Grobgeld Tenenbaum, 6. Anna Granlund (ordförande).

NOFF (Nordiska Oberoende Förlags Förening) har haft årsmöte. Anna Granlund blir ny ordförande och styrelsen får tre nya namn: Alexandra Nedstam, Olle Grundin och Sandra Svensson.

I samband med årsmötet lämnade Anna von Schéele (A Nice Noise), Sofia Ejheden (Southside Stories) och Lasse Jexell (Piratförlaget) styrelsen för NOFF.

In i deras ställe kommer tre spännande nyförvärv:

Sandra Svensson, Nypon och Vilja förlag:
– Jag började arbeta i förlagsbranschen för cirka fyra år sedan. I det dagliga jobbar jag med allt från läsutveckling till pr- och marknadsföring. Jobbet på ett mindre förlag innebär varierade arbetsuppgifter, och ofta snabba och kreativa lösningar. Att man är både bred och smal, samtidigt. Det är också charmen, säger Sandra Svensson.

ANNONS

– Min bakgrund har jag i litteraturvetenskapen, men jag har även läst projektledning och pr- och kommunikation på Berghs och arrangerat litteraturevenemang. Som relativt ny i förlagsbranschen kan jag bidra med nyfikenhet, öppenhet och ett starkt engagemang och tilltro till branschen. Det är också det jag tar med mig in i arbetet med NOFF.

Alexandra Nedstam, Vertigo Förlag
– Jag halkade in på bokus.com tidigt 2000-tal och var där mestadels verksam som kundservicechef med en, undra några år, plats i ledningsgruppen. Där arbetade jag aktivt med de andra avdelningarna, allt från logistik och IT till de mer redaktionella, samt bokmässan. 2014 tog jag steget ut i förlagsbranschen som frilansande förläggare, lektör och redaktör, men det dröjde inte länge förrän jag själv blev med förlag. I september 2015 tog jag över Vertigo Förlag och flyttade då ner det till Malmö, säger Alexandra.

– Idag frilansar jag fortfarande vid sidan av arbetet med förlaget. Jag har sedan 15 års ålder engagerat mig i olika typer av organisationsarbete. Allt från Röda Korset och Unicef, till Malmö Pride. Min förhoppning att jag med min erfarenhet och aktiva roll i Sveriges och Malmös bokbransch kan hjälpa till att utveckla och föra NOFF fortsatt framåt.

Olle Grundin, Mondial:
– Jag grundande 2017 förlaget Mondial tillsammans med Simon Brouwers. Tidigare anställningar i förlagsvärlden har varit på Volante (2011-2017). Dessförinnan var jag en sväng i startupvärlden på crowdfundingbolaget FundedByMe. I grunden medievetareutbildad vid Stockholms universitet.

På ordförandeposten ersätter alltså Anna Granlund, North Chapter, sin namne Anna von Schéele. Boktugg passade på att höra med henne vad NOFF gjort under förra året och vad medlemmarna kan förvänta sig framöver.

Vad gjorde NOFF under 2017 för medlemmarna?
– Massor! Bland annat var vi på studiebesök på Förlagssystem i Falun, vi höll en hel del kurser, bland annat i Indesign, hur man gör korta filmklipp med mobilen, en heldags-PR-kurs, och den traditionella och populära förlagskursen. Vi hade också flera Heta-stolen-träffar, med bland andra Märta Langén på Storytel, Håkan Rudels på Bonniers och Erik Titusson på Piratförlaget. Vi kunde också addera flera nya förmåner för våra medlemsförlag, som rabatter med de stora distributörerna, möteslokal i Stockholm och avtal med PR-byrå, säger Anna Granlund.

Vilken roll ser du för NOFF framöver?
– Med den nya styrelsesammansättningen kommer vi att vara representerade från norr till söder, det tror jag blir en styrka – att vi får ännu mer koll på förlag över hela Sverige. Vi vill också kunna hitta vägar att nå så många som möjligt, vi måste bli mer digitala och innovativa – det är många som vill gå på arrangemang vi gör, men kanske inte har möjlighet att delta på grund av geografi eller tidsbrist. Vi vill bli fler medlemmar och vi vill göra ännu mer nytta!

ANNONS

Du startade eget förlag för ett par år sedan, hur har det gått?
– Jag startade för tre år sedan, det har på ett sätt gått över förväntan, med fina priser och nomineringar, jag har också lyckats skapa en hel del uppmärksamhet kring förlaget och mina boksläpp – det är positivt. Den tuffa biten är att komma upp i volym på försäljningen av titlarna, några tusen sålda ex per titel räcker ju inte att leva på tyvärr. Så jag frilansar fortfarande inom både bok- och reklambranschen vid sidan om förlaget.

Förutom att driva förlag och frilansa åt andra förlag så är du även inblandad i Litteraturveckan i Umeå?
Bokveckan Umeå och Littfest går av stapeln mellan 12 och 18 mars, och det går överlag bra! Intresset för Bokveckans arrangemang är jag nöjd med, vi har sålt bra med biljetter till alla kvällar med bland annat Crime-tema, Författarkurs, och så Petter så klart – vår Grand Final på söndag. Littfesthelgen är slutsåld sedan länge.

NOFF riktar sig till små och mellanstora förlag och har runt 200 medlemmar. Efter årsmötet 2018 ser styrelsen ut så här:
Anna Granlund (North Chapter), ordförande. Ledamöter: Louise Bäckelin (Louise Bäckelin Förlag), Jenny Grobgeld Tenenbaum (Tenenbaum Publishing), Alexandra Nedstam (Vertigo Förlag), Olle Grundin (Mondial), Sandra Svensson (Vilja/Nypon Förlag).


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny