fbpx

Norrländsk cocktailbok tävlar i internationella Gourmand Awards

26–28 maj är det dags för kokboks-VM i Yantai, Kina. En av de nominerade kokböckerna från Sverige är Salongs i Norrland, skriven av bartendern Emil Åreng.

Gourmand Awards, även kallat kokboks-VM, är en tävling som utser världens bästa kokböcker och matmedia. Under året kan alla förlag världen över gratis skicka in bidrag till tävlingen, och en internationell jury väljer ut de vinnande bidragen från varje land i respektive kategori. Dessa får möjlighet att tävla om titeln ”bäst i världen” i sin kategori.

– Alla dessa nationella vinnare, i år från hela 211 länder, konkurrerar om Best in the World-titlarna. Det delas ut tre sådana per kategori och det är bara den första vinnaren som kallas upp på scenen vid gala och prisutdelningar, berättar Pelle Agorelius, representant för Gourmand Awards i Sverige.

ANNONS

Det delas även ut ”Special Awards”, ofta för insatser som spänner över flera år, och det är endast dessa som från början vet att de ska få äntra scenen. Alla andra vinnare kungörs på plats, och tävlingen brukar därför jämföras med Oscarsgalan.

För tredje året i rad arrangeras Gourmand Awards på kulturcentret Tianma i det som kallas Yantai Wine Bay, Kina. Tävlingen sker i samband med ett omfattande program med rundresor till vingårdar, konstutställningar och inte minst bokmässa med föredrag, vinprovningar och konferenser som pågår i flera dagar. På kvällarna är det bankettmiddagar och galakvällarna efter prisutdelningarna i centrets trädgårdar är enligt Pelle Agorelius alltid särskilt spektakulära. I år representeras över 60 länder på plats och många av de som deltar är sitt respektive lands största stjärnor inom mat och media.

– I Yantai möts allt ifrån mathistoriker till Masterchef-vinnare, säger Pelle Agorelius.

salongsEtt av de svenska bidragen som tävlar i Gourmand Awards i år är cocktailboken Salongs i Norrland, nominerad i kategorin Cocktails. Boken har med andra ord chansen att bli inte bara ”Best Cocktailbook Sweden” utan även ”Best Cocktailbook in the world”. Salongs i Norrland är skriven av bartendern Emil Åreng, född och uppvuxen i Norrland. Trots att han har rest runt hela världen i sitt yrke som bartender känner han fortfarande att Norrland är hans hem. Det föll sig naturligt för honom att porträttera Norrland på det sätt han vet bäst – genom cocktails.

– Det ska bli sjukt kul att se hur boken står sig, säger Emil Åreng. Men böcker är lika svårbedömda som all annan konst, så för min del får det gå hur som helst. Huvudsaken är att människor som läst boken uppskattar den!

Salongs i Norrland beskrivs som en cocktailresa genom Norrland, och varvar cocktailrecept med möten med norrländska personer och platser. Boken är passande nog utgiven av Norrlandsförlaget North Chapter. Anna Granlund, förlagschef, berättar att boken har sålt riktigt bra trots att den inte finns hos de stora kedjorna utan främst säljs via nätet och hos lokala handlare. Det är även flera hotell och restauranger/barer som säljer den. De har också fått flera förfrågningar om en engelsk version, eftersom Emil gästar barer lite överallt i världen.

Vad är det som är speciellt med den här boken? 
– Jag tror det är en blandning av de unika bilderna och Emils berättande. Hans kärlek för Norrland lyser igenom i boken och det är ju också lite speciellt att tolka både personligheter och platser i dryckesform så som han gör, säger Anna Granlund.

Alla nominerade titlar i kategorin Cocktails:

Belgium: Cocktail a Night, Andy de Brouwer, Michel Borsy (Manteau)
Canada: Tour du Monde en 75 cocktails, Romain Cavalier (Guy St Jean)
China: Cup of Cocktail, Guo Mu, Zhou Xiao Rui (CHLIP)
Finland: Kotimainen Cocktail (readme)
France: Wine Remix, Jérémy Auger (Hachette Pratique)
Italy: Wine Cocktails (Whitestar)
Spain: Se mezcla en español, George Restrepo (Coctelería Creativa)
Sweden: Salongs i Norrland, Emil Åreng (North Chapter)
UK: Cocktail Cookbook, Oskar Kinberg (Frances Lincoln)
USA: Tequila Cocktails, Casamigos, Brian Van Flandern (Assouline)

Hur går det för Salongs i Norrland i Gourmand Awards? Blir den norrländska cocktailresan den bästa cocktailboken i världen? Håll utkik på sajten om ett par veckor då tävlingen är avgjord!

Fotograf: Andreas Nilsson
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny