fbpx

Petter blir ambassadör för Bokveckan i Umeå 2018

Petter Alexis Askergren, artist, föreläsare och författare. Foto: ErikbyErik

Hiphop-artisten och textförfattaren Petter blir ambassadör för Bokveckan i Umeå 2018 (12-18 mars). Arrangörerna hoppas att han ska hjälpa till att skapa intresse.

Bokveckan Umeå, som Boktugg tidigare berättat om är en utökning av Littfest framgångar, arbetar för fullt med programmet för hela veckan 12-18 mars och avslöjar nu att hiphop-artisten Petter blir årets ambassadör.

– Eftersom Bokveckan Umeå vill öppna upp för en annan typ av berättande, skrivande och läsande än den som kanske vanligtvis ryms under Littfests paraply, så vill vi visa det genom ett ambassadörskap, säger en av projektledarna bakom Bokveckan Umeå, Anna Granlund.

Själva ambassadörskapet beskrivs av arrangörerna så här:
Ambassadör för Bokveckan Umeå är en person som brinner för det skrivna ordet och som visat att man med språkets kraft och möjligheter kan nå sina drömmar. Det är en person som med sitt budskap når ut till de många människorna, som berör, visar glöd och griper tag om oss genom sitt berättande. En person som med sin gärning väcker andras intresse för språket, skapandet och litteraturen.

ANNONS

Petter kommer också att delta under festivalen som en Grand Final på Bokveckan med sin föreläsning ”En hyllning till språket”, på Umeå kulturscen Väven, söndag 18 mars kl. 18.00.

– Vi är stolta och glada över att en så hyllad och folkkär artist som Petter, som dessutom firar 20 år som artist 2018 och är nominerad som Årets talare 2017, vill ta på sig ambassadörskapet för Bokveckan Umeå. Vi tror att han kan vara en stor inspiration och förebild för många, unga som äldre, och visa på alternativa vägar in i språket, skapandet och läsandet, säger Anna Granlund.

Petter själv säger så här om ambassadörskapet:
– Stort tack för förtroendet och en otroligt fin utmärkelse som jag är jättestolt över. Jag ser fram emot att besöka Bokveckan i Umeå och hoppas att ni kommer uppskatta min föreläsning som är just en hyllning till språket och handlar om min väg in i litteraturen med musiken som språngbräda.

Föreställningen ”En hyllning till språket” handlar om hur Petter själv hittade till skrivandet trots att förutsättningarna inte var de bästa.

– Petter är ett levande exempel på hur okonventionella vägar kan leda till att en person börjar uppskatta ord och språk. Trots att han knappt kunde skriva sitt namn när han gick i skolan, har Petter idag skrivandet som yrke. I den här föreläsningen berättar Petter om sitt liv utifrån sin musik och bok 16 rader. Han förklarar hur hans kärlek till språket föddes genom hiphopen och hur viktigt det är att inspirera folk att hitta nya vägar så att de inte fastnar i samma spår, säger Anna Granlund.

Littfest i Umeå är Sveriges största litteraturfestival (om man bortser från Bokmässan i Göteborg). Littfest 2017 hade 19 000 seminariebesök, över 150 inbjudna medverkande författare och 60 ackrediterade journalister på plats. Inför 2018 års festival bygger man nu vidare på Littfests framgångar och utökar festivalen till en hel bokvecka mellan 13 och 19 mars.

Med Petter som ambassadör hoppas man också att fler bokintresserade från andra delar av landet ska få upp ögonen för arrangemanget.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny