fbpx

STEAM-trend – ökad efterfrågan på faktaböcker i alla åldrar

Karin Lemon, förläggare på Bonnier Carlsen. Foto: Bonnier Carlsen

Bokutgivningen inom kategorin STEAM (science, technology, engineering, art, mathematics) ökar – en reaktion på världsläget, menar Karin Lemon, förläggare på Bonnier Carlsen.

Under New York Toy Fair i februari kunde det konstateras att utgivningen av barnböcker i USA just nu är starkt influerad av ett ökande intresse för kategorin man kallar för STEAM: science, technology, engineering, art och mathematics. Representanter för förlag som Sourcebooks, National Geographic Kids och Quarto Publishing vittnade alla om en stor efterfrågan på böcker inom dessa kategorier. Som en mindre trend i trenden konstaterades också intresset för böcker om och av kvinnliga forskare.

Dessa trender har tagit sig utanför USA:s gränser vilket återspeglar sig att i utgivningen av faktaböcker har hamnat i ett nytt ljus även i Sverige. På Bonnier Carlsen arbetar Karin Lemon som förläggare. Hennes analys av varför hungern på fakta ökar så markant just nu är långt mer djupgående än att det bara handlar om allmän vetgirighet. Karin menar att det bottnar i det rådande samhällsklimatet i väst med Donald Trumps konservativa människosyn i spetsen. Trumps makt(missbruk) skapar motreaktioner som sprider sitt eko över hela världen. I förlängningen färgar det givetvis en av de största kunskapskällorna vi har: faktaboken.

ANNONS

– Efter presidentvalet i USA 2016 och den föraktfulla attityd som Trump och konservativa i allmänhet visade upp för världen vad gäller evidensbaserad fakta och vetenskap, skapades ett stort sug efter faktaböcker, säger Karin Lemon. Plötsligt kändes det som om 200 år av vetenskapliga framsteg och förståelse för vår planet och historia skulle ersättas med subjektivt tyckande – och det som sägs i Bibeln. På bokmässan i Bologna 2017 tyckte jag att det var tydligt att faktaboksförlagen hade medvind, man satsade på många skilda ämnen. Nästan som om man var rädd att sanningen om till exempel andra världskriget skulle raderas om man inte spred fakta nu.

Hon säger att Godnattsagor för rebelltjejer (Max Ström) var en klart lysande stjärna (även om nästan alla större förlag i USA och Storbritannien hade en egen liknande bok, med ungefär samma personer) eftersom den handlade om fakta, historia och kvinnors insatser i världen – allt det som var under attack från konservativa.

– STEAM har fått ett uppsving som protest mot faktaresistens, personligt tyckande och falska fakta från trollfabriker, tror jag, säger Karin Lemon.

ANNONS

När det kommer till Bonnier Carlsens egen utgivning just nu finns det inget som förlaget specifikt definierar som STEAM enligt Jenny Helldahl på Bonniers kommunikationsavdelning, men de märker den ökade efterfrågan, inte minst från återförsäljarna. Enligt Jenny har Bonnier Carlsen fortlöpande en rik faktautgivning som kan täcka läsarnas behov av att få veta mer:

 – Vi har ju alltid faktaböcker som förklarar hur saker och ting fungerar, från Så funkar det-serien till Sarah Sheppards böcker, Beppe Singers experimentböcker, serieromanerna om Curly Bracket som handlar om programmering eller Ta det som en man av Hampus Nessvold till exempel, säger Jenny Helldahl.

Jenny Helldahl, Bonnier kommunikation. Foto: Bonnier Carlsen

På Tukan förlag mötte man upp efterfrågan på STEAM redan för några år sedan och har idag en stor allmänutgivning inom de kategorierna. Sara Bang-Melchior på förlaget tror att Tukan dominerar den svenska marknaden, särskilt inom matte, experiment och programmering. Dessutom är Tukans utgivning på övriga STEAM-områden på väg upp:

ANNONS

– När det gäller STEM och integrationen av konst har vi den senaste tiden sett en del exempel på mässor, säger Sara. STEM står ju för science, technology, engineering och mathematics. Vi har sedan flera år tillbaka en mängd STEM-titlar och vi har märkt att efterfrågan ökat. STEAM är en utveckling av STEM där A står för art. Konst och kreativitet integreras som ett pedagogiskt grepp i naturvetenskaperna för att ge barn nya perspektiv och hjälpa dem att utveckla de förmågor som krävs. I vår utgivning speglas STEAM framför allt av experimentböckerna – där är det ju väldigt lätt och inbjudande att arbeta kreativt och konstnärligt. Exempelvis gav vi i november ut boken Mattelabbet som innehåller en mängd kreativa utmaningar och utformningar kopplade till matte och nu i vinter har vi också gett ut två stycken böcker om hur man gör eget slime, vilket ju faller inom ramarna för kreativ kemi. Med andra ord: Ja, vi ser en trend. Vi tycker att den är jätterolig och den passar Tukan förlags utgivning som handen i handsken.

Sara Bang-Melchior, Tukan förlag. Foto: Tukan Förlag


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny