fbpx

Jo, det är faktiskt mycket roligare att vinna än att bli nominerad

Jonas Tellander, vd Storytel delar ut Storytelpriset till Sölve Dahlgren, Boktuggs grundare och chefredaktör. Konferencier Eva Röse intervjuar. Foto: Ossian Langeborg

I måndags kväll blev flera författare och inläsare vinnare av Stora Ljudbokspriset 2018 och Boktugg fick ta emot Storytelpriset. Och det är roligare att vinna än att bli nominerad, konstaterar Sölve Dahlgren.

Vi har redan skrivit om vinnarna av Stora Ljudbokspriset 2018. Jag var själv på plats för att bevaka prisutdelningen. Men jag visste också att jag skulle få gå upp på scen för att ta emot det specialpris som Storytel delar ut.

Det var det dock ingen annan som visste och även om någon efteråt sa sig ha misstänkt något eftersom jag hade slips så blev många överraskade eftersom vi höll tyst ända tills det var dags att kliva upp på scen för att ta emot blommor och diplom.

ANNONS

Så hur är det – vet de som vinner om att de ska vinna i förväg?

Det var en av sakerna det spekulerades om under minglet före själva prisutdelningen. Vissa av de nominerade författarna var inte på plats och genast drogs slutsatserna om att då vinner nog inte han eller hon för i så fall hade hen varit där.

Andra konstaterade efteråt att de som faktiskt vann hade placerats vid borden i mitten närmast scenen och att man därför hade kunnat räkna ut det redan innan.

Det är naturligtvis alltid en utmaning för den som vill dela ut ett pris där det finns nominerade att få alla dessa att komma även om de inte vet att de ska vinna. Det ska ju finnas spänning kvar och ett överraskningsmoment för publiken.

När det gäller Storytelpriset så finns det inga nominerade utan bara en vinnare – som i år blev Boktugg. Naturligtvis borde hela redaktionen och teamet varit på plats, men det gick inte att lösa den här gången. Så jag stod istället inför dilemmat att bevaka prisutdelningen samtidigt som jag skulle ta emot pris. Det gick sådär. Jag pratade med väldigt mycket folk, däremot blev det inte mycket till segerintervjuer med de andra vinnarna.

Men en reflektion kan jag kosta på mig. Boktugg nominerades 2017 till priset ”Årets förnyare” på MegAwards inför Mediedagarna i Göteborg på Bokmässan. När de nominerade blev tre ”finalister” försvann vi och fick därmed inget pris. Givetvis sa man då som alla säger ”det är kul och hedrande bara att bli nominerad”.

Jonas Tellander, vd Storytel delar ut Storytelpriset 2018 till Sölve Dahlgren, Boktuggs grundare och chefredaktör. Foto: Ossian Langeborg

Vilket var vad jag också sa till en av många författare som blev utan pris i måndags. Det kom ut mer än 2 000 nya ljudböcker förra året – och nu är du en av tjugo som är kvar. Det är bara en procent som nominerats.

ANNONS

Men, vem försöker vi lura? Det är klart att det är trist att inte vinna. Vem minns vilka filmer som var nominerade till en Oscar om några år? Det är vinnaren som står på listorna för all framtid och som får alla gratulationer och all uppmärksamhet.

Å andra sidan så fanns det faktiskt en författare jag pratade med i minglet som avslöjade att det var skönt att hen inte vann något pris eftersom hen då slapp gå upp på scen och hålla tacktal.

Just tacktalen eller kanske snarare intervjuerna på scen tyckte jag var väldigt bra i måndags. Det blev många spontana och intressanta ögonblick som när det framkom att författare och inläsare haft väldigt lite kontakt, eller att författare inte alltid orkar lyssna på sin inlästa bok eftersom de vid utgivningen redan har läst boken minst tio gånger och är rätt trötta på den. Jag behöver bara titta på mina egna böcker och får erkänna att jag inte lyssnat igenom alla ännu. Den första som blev ljudbok, Fem stjärnor för Färglösa, lyssnade jag dock igenom och det gav värdefulla insikter om många små detaljer man behöver tänka på för att en roman också ska bli en bra ljudbok.

När Eva Röse gjorde en kort intervju med mig på scenen i måndags lyfte hon fram vårt manifest och uppmanade alla att läsa det vilket jag tyckte var extra kul. Manifestet är vår ledstjärna varje dag när vi jobbar med att utveckla Boktugg. Vår ledstjärna: Boktugg tar läsaren med bakom kulisserna i bokbranschen.

Och sedan är det bara att konstatera att vi snabbt är tillbaka i vardagen, även på Boktuggs redaktion. Nu funderar vi förstås över om vi ska vinna pris som världens bästa bokmagasin på Gourmand Awards där vi är finalister.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Just det, Boktugg var ju inte första vinnaren av Storytelpriset utan är nu i fint sällskap:

Storytelpriset – tidigare vinnare

Varje år hyllar Storytel en aktör eller person som bidrar till branschens utveckling genom kreativt nytänkande.

2015 gick Storytelpriset till Julia Dufvenius
Motivering: För sitt outtröttliga arbete med att gestalta den 47 delar långa serien om Sagan om Isfolket. Julia Dufvenius har likt ingen annan gett nytt liv åt en berättelse som av många setts som förlegad. Hennes unika inläsning har bevisat att Sagan om Isfolket är en odödlig saga med många hängivna lyssnare både nu och i framtiden.

2016 års Storytelpris gick till studion Visuellt ljud
Motivering: Att skapa en ljudbok är ett hantverk som kräver tid och engagemang från många olika parter. Med det här priset vill vi uppmärksamma den del av produktionskedjan som sällan syns utåt, vars själva uppgift det är att göra sitt eget arbete osynligt. I snart 20 års tid har den här studion inte bara skapat enastående ljudproduktioner, guidat och coachat inläsare utan också varit med och byggt upp den bransch vi idag är här för att uppmärksamma. Med över 400 producerade titlar är de en viktig aktör för ljudbokens utveckling.

2017 gick Storytelpriset till Anton Klepke
Motivering: Anton Klepke tilldelas priset för att ha uppmärksammat och förmedlat en berättelse som landar rakt i våra hjärtan och som ropar efter att bli hörd. I vår tid är berättelsen om Kinanah, Basheer och deras magiska tänkande och storslagna drömmar, trots flyktinglägrets begränsande ramar, ett hoppfullt äventyr för alla barn som växer upp under dessa svåra omständigheter, och en spegel mot världen för alla barn som lever under tryggare omständigheter.

2018 gick Storytelpriset till Boktugg
Motivering: I år tilldelas Storytelpriset en aktör som med stor självklarhet i steget klivit fram och öppnat upp dörren till den digitala bokbevakningen. Med ett genuint nyfiket sinne och anmärkningsvärd snabbhet, har årets pristagare rapporterat om branschnyheter inom audio och andra digitala format på ett sätt som förändrat synen på utvecklingen i branschen och gett den dess rättmätiga plats. Storytelpriset 2018 går till den digitala branschtidningen boktugg.se.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny