fbpx

Rabén & Sjögren, B. Wahlströms och Storytel arrangerar Läslovsfestivalen för barn

Agnes och Elias Våhlund kommer bjuda besökarna på en förhandsläsning ur den nya Handbok för superhjältar nr 4 under festivalen. Foto: Göran Segeholm

Läslovsfestivalen under Allhelgonahelgen ska kittla bokslukarna och väcka slumrande läslust till liv i det stora förlagshuset på Riddarholmen.

I början av november när höstmörkret på allvar tätnat utanför fönstren bjuder Rabén & Sjögren och B. Wahlströms i ett samarbete med Storytel in till Läslovsfestival. Under Allhelgonahelgen den 2-3 november förvandlas förlagshuset på Riddarholmen i Stockholm till en värld av berättelser dit barnfamiljer välkomnas för att sjunka in i fantasin med hjälp av sagouppläsningar, workshops, möten med barnboksförfattare och en rad andra programpunkter. Önskan är att barnen ska lämna festivalen uppfyllda av lusten att läsa och att vuxna som glömt hur fantastiskt det är att försjunka i en bok ska bli påminda på nytt.

— Läsning is the shit, säger Maria Larsson Bovin, PR- och kommunikationsansvarig på B. Wahlströms Bokförlag. Jag har själv en dotter som går i årskurs ett och jag hör ofta föräldrar som säger ”Vadå läslov? Måste barnen läsa när de är lediga också?”. Då tänker jag alltid ”Nej, nej, nej, ni har missförstått det här och glömt bort hur det är att vara en bokslukare. Läsning är inget tvång, det är livet.” Vi vill att festivalen ska få barnen att vilja läsa massa, massa mer och att vuxna ska minnas hur fantastiskt det var att kunna gå in i böckernas värld när de knäckt läskoden.

ANNONS

Idén om Läslovsfestivalen föddes i våras när arrangörerna fick höra att Kulturhuset i Stockholm inte skulle hålla sin årliga barnboksfestival på grund av renovering. Alla ytor för möten läsare och författare emellan som försvinner ökar avståndet mellan bok och läsare, och arrangörerna för Läslovsfestivalen vill arbeta för att skapa inspirerande platser där boken på olika sätt förenar.

— Efter Bokmässan i Göteborg plockade vi upp festivalidén och började arbeta med den igen, säger Maria. Vi (Rabén & Sjögren, B. Wahlströms och Storytel, red. anm.) sitter alla i samma koncern och byggnad så samarbetet mellan oss flyter naturligt in på gemensamma vägar. Jag tror mycket på att samarbeta över våra gränser och det är så himla kul att få jobba ihop på det här sättet. Idag läser man på så många olika vis och det är just läsningen som förenar våra tre verksamheter oavsett hur man läser.

Programmet är upplagt så att mycket pågår samtidigt – besökarna ska kunna välja och vraka i ett stort utbud och flyta mellan de stationer som lockar. Aktiviteterna är utformade så att de ska passa många olika önskemål och personligheter, och är förlagda både inne och ute.

— Alla har olika behov, säger Maria. Vissa vill gå på workshops medan andra hellre pysslar, går på tipsrunda eller lyssnar på en författaruppläsning. Det ska bli fantastiskt roligt att ge barnen chansen att få möta proffs i workshops eller prova på att spela in ljudböcker – att se dem växa genom att testa olika saker är underbart. Eftersom vi förlagt festivalen till förlagshuset kan vi lägga pengarna på aktiviteter istället för lokaler samtidigt som många får se vad som händer innanför förlagshusets väggar. Jag tror att många är nyfikna på det här huset – det är så stort och lite hemligt sett från utsidan. Nu kan vi visa upp både hur fantastiskt vackert och ohemligt det faktiskt är.

Maria menar att det behövs fler arenor där barn kan få möta sina favoritförfattare. Många barnboksförfattare är ute i skolorna och träffar sin publik men den yngre målgruppen som ännu inte börjat i skolan får inte samma chanser att höra och se sina favoriter.

— Författarna är idoler och det behöver vi bli bättre att ta tillvara på, säger Maria. I mötet mellan författare och läsare uppstår fler ingångar till en bok och det ger helt nya nivåer till läsningen och samtal om boken. Engagemanget från författarna är jättestort inför festivalen. Vi försöker knö in alla som hör av sig och vill vara med, och det kommer att bli minst sex stycken författarsamtal om dagen.

Intresset för Läslovsfestivalen tog snabbt fart när festivalinformationen släpptes tidigare i veckan. En biljett kostar 50 kronor – den blir sedan förvandlad till festivalens alldeles egen valuta och kan användas som betalning mot något i Bokbutiken där det kommer att finnas böcker och saker till försäljning. Från arrangörernas sida är hela vitsen med festivalen att på alla sätt skapa en sagomagisk arena för läsare och författare oavsett vem man är. 

ANNONS

— Det ska bli så himla roligt när vi väl är där, säger Maria. Man kommer kunna klä ut sig i Harry Potter-kläder, göra sin favoritfigur på en knapp och massa annat. Jag önskar själv att jag var sex år gammal inför det här. Elias och Agnes Våhlund kommer och läser ur Handbok för superhjältar nummer fyra som inte ens släppts än. Det tror jag kommer bli jättepopulärt och det är väldigt bussigt av författarna att bjuda på det här.

Information om Läslovsfestivalen:

Datum: Fredagen den 2 november och lördagen den 3 november.
Öppettider: 10.00-13.30 samt 14.30-18.00 respektive dag.
Entrébiljett: 50 kr/person och köps på förhand. Hela beloppet går att handla för i Bokbutiken.
Plats: Förlagshuset på Riddarholmen (ingång Tryckerigatan 4).
Ålder: Familjer med barn 6-9 år, men passar även lite yngre och något äldre barn.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny