ANNONS

Arto Paasilinna betydde mycket för Brombergs

Dorotea Bromberg, förlagschef på Brombergs förlag. Foto: Casia Bromberg

Arto Paasilinna har betytt mycket för Brombergs förlag, inte bara för att han var en storsäljande författare. Dorotea Bromberg minns en berättarbegåvning med galen humor.

– Han har betytt mycket för Brombergs. Och för mig personligen. Det som gjort honom speciell var främst hans berättarbegåvning: han kunde verkligen konsten att berätta en historia. Och så var det hans galna humor och hans äkta engagemang för människor som hamnat på samhällets marginal. Hans böcker var roliga och fyllda av underfundig humor och medmänsklighet, fyllda av igenkänning, säger Dorotea Bromberg efter beskedet om Paasilinnas bortgång.

Hon bekräftar att Arto Paasilinnas böcker sålt över en miljon exemplar på svenska om man räknar alla hans titlar och utgåvor. Ändå var det mycket en tillfällighet att hon kom över rättigheterna till hans böcker.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– Vår historia med Arto började när jag en gång köpte Harens år på franska på flygplatsen, på väg hem från Paris. När jag kom hem kollade jag hur mycket som var översatt till svenska. Då hade han säkert gett ut minst ett 30-tal böcker på finska. Svaret blev att inget var översatt, säger Dorotea.

Folk avrådde henne från att ge ut honom, trots hans stora framgångar i Finland. Argumentet var främst att svenskarna aldrig skulle förstå sig på den finska humorn.

– Jag förstod inte varför – jag skrattade ju hela vägen från Paris, säger Dorotea.

Så kom det sig att det blev Brombergs förlag som gav ut Harens år 1992. Det tog knappt ett år tills Harens år blev en riktig succé. Sedan var det bara att fortsätta med en roman om året. I mer än två decennier.

ANNONS

– Vi har gett ut det mesta eller snarare sagt alla romaner av Arto samt en udda självbiografi. Men det finns några fackböcker som vi inte gett ut. De handlar bland annat om skogsnäringen i Finland. Och om bastubyggen. Han var besatt av att bygga bastur, hade nog ett 30-tal som han byggt själv, berättar Dorotea Bromberg.

Hon har förstås träffat honom ett antal gånger och avslöjar att kommunikationen inte var enkel.

– Han vägrade tala svenska, även om han förstod allt. Men han kom gärna till Sverige och ylade på scen (som hjälten i hans älskade roman Den ylande mjölnaren) i samtal med bland annat Birgitta Ulfson som intervjuade honom på ett skickligt och underhållande sätt, minns Dorotea Bromberg.

Den senaste boken på Brombergs var Krigshästen och andra kämpar, som utkom i original 2016 och finns i pocket sedan 2017.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se