ANNONS

Författaren Arto Paasilinna är död

Den finske författaren Arto Paasilinna (1942-2018). Foto: Ulla Montan.

Den finske författaren Arto Paasilinna avled på måndagen, meddelar hans förlag WSOY. Han blev 76 år gammal.

Arto Paasilinna föddes den 20 april 1942 och skrev trettiofem romaner samt ytterligare några verk och var en av Finlands mest framstående författare. Hans böcker har översatts till mer än 40 språk och sålt över åtta miljoner exemplar världen över, varav en miljon i Sverige.

Särskilt populär har Arto Paasilinna varit i Frankrike där han rentav jämförts med nobelpristagaren Gabriel García Márquez.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Paasilinnas mest kända bok är Harens år. Boken kom ut 1975, som är harens år enligt den kinesiska kalendern. Romanen har filmatiserats i Finland av Risto Jarva 1977 under samma titel och i Frankrike av Marc Rivière 2006 som Le lièvre de Vatanen. Men han hade även stora framgångar utomlands med böcker som En lycklig man, Kollektivt självmord och Uppdrag: skyddsängel som alla är utgivna på svenska av Brombergs förlag.

Arto Paasilinna avled på ett vårdhem i staden Esbo måndagen den 15 oktober 2018. Han blev 76 år gammal, skriver hans förlag WSOY på sin hemsida.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se