fbpx

Författaren Arto Paasilinna är död

Den finske författaren Arto Paasilinna (1942-2018). Foto: Ulla Montan.

Den finske författaren Arto Paasilinna avled på måndagen, meddelar hans förlag WSOY. Han blev 76 år gammal.

Arto Paasilinna föddes den 20 april 1942 och skrev trettiofem romaner samt ytterligare några verk och var en av Finlands mest framstående författare. Hans böcker har översatts till mer än 40 språk och sålt över åtta miljoner exemplar världen över, varav en miljon i Sverige.

Särskilt populär har Arto Paasilinna varit i Frankrike där han rentav jämförts med nobelpristagaren Gabriel García Márquez.

Paasilinnas mest kända bok är Harens år. Boken kom ut 1975, som är harens år enligt den kinesiska kalendern. Romanen har filmatiserats i Finland av Risto Jarva 1977 under samma titel och i Frankrike av Marc Rivière 2006 som Le lièvre de Vatanen. Men han hade även stora framgångar utomlands med böcker som En lycklig man, Kollektivt självmord och Uppdrag: skyddsängel som alla är utgivna på svenska av Brombergs förlag.

ANNONS

Arto Paasilinna avled på ett vårdhem i staden Esbo måndagen den 15 oktober 2018. Han blev 76 år gammal, skriver hans förlag WSOY på sin hemsida.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.