fbpx

Apple kastar sig in i kampen om ljudbokslyssnarna

Ljudböcker är hett världen över. Foto: iStock

Det är tre veckor sedan den nya Apple Books-appen släpptes. Nere i Frankfurt har Apple nu lockat förlagen med att de gör en ny satsning på ljudböcker.

Apple har hittills inte satsat överdrivet hårt på böcker även om man kunnat köpa både eböcker och ljudböcker via Itunes i många år. Men i början av året kom uppgifter om att Ibooks skulle göras om och för tre veckor sedan släpptes en ny version av appen, nu under namnet Apple Books.

Användargränssnittet hade gjorts om helt och framför allt hade man lagt krut på att förbättra upplevelsen vid lyssning på ljudböcker som för första gången fått en egen flik. Målet är givetvis att kunna konkurrera med Amazons Audible. Appen ska dessutom ha bättre rekommendationer för användarna. Apple Books finns i 51 länder.

ANNONS

Idag rapporterar The Bookseller att Apple är aktiva i Frankfurt under bokmässan där. Exalterade representanter från Apple ska enligt tidningen ha sagt åt förlagen att ”vara redo” när de rullar ut sin nya ljudboksplattform. Om det innebär något utöver den redan släppta nya appen framgår dock inte.

Än så länge erbjuder Apple Books endast styckeköp och det är oklart om de tänker kopiera Audibles modell med månadsabonnemang som inkluderar en ljudbok i månaden. Eller ifall de sneglar på en abonnemangsmodell likt Storytel & co.

I samband med Frankfurtmässans halvdagskonferens på temat Audiobooks så passade tyska ljudboksdistributören Bookwires John Ruhrmann på att slå ett slag för just prenumerationsmodellen. Han berättade att streaming står för 30 procent av de digitala intäkterna för flera förlag i Tyskland och närmar sig 40 procent. Samtidigt som brittiska och spanska förlag är väldigt tveksamma.

– Detta är ett ”call to action” för brittiska förlag. De borde öppna sina sinnen för streaming. Du bör distribuera i alla kanaler och använda alla modeller, inklusive streaming, sa Ruhrmann enligt The Bookseller.

Publishers Weekly som också rapporterar från Frankfurt skriver också om hur han jämför med musikbranschen (som ju för övrigt Apple har en del erfarenhet av).

– Streaming utgör nu en väldigt stor del av intäkterna för musikbranschen. Jag vet att det är svårt att säga att musikbranschen är samma sak som bokbranschen men det är en trend och vi bör bevaka denna trend och veta hur vi hanterar den, sa Ruhrmann enligt PW och påpekade att när det gäller ljudböcker har digitaliseringen redan skett (något som vi såg i försäljningsstatistiken från USA igår).
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny