fbpx

Nio böcker från Grenadine nominerade till 2019 års Gourmand Awards

Stefan Lindström Foto: Privat

De senaste åren har Grenadine förlag kammat hem flera nomineringar och vinster i Gourmand Awards. Nu börjar de tidigare utmärkelserna ge resultat som rena vinstpengar för både förlag och författare.

Grenadine förlag gör storslam med nio nomineringar inför nästa års Gourmand Awards i Macao, Kina (du hitta alla svenska nomineringar till internationella Gourmand Awards här). Bland de nominerade böckerna finns bland annat den andra kokboken från den populära tv-serien Vår tid är nu: Vår tid är nu – Mat, människor och möten på Djurgårdskällaren 1955-1962, skriven av seriens upphovsman Johan Rosenlind i samarbete med Lotta Fritzdorf, Maria Alexén och Anders Avehall.

De senaste åren har Grenadine lyckats bra i Gourmand Awards framför allt på dryckessidan. Utmärkelserna har blivit ett gott betyg för både förlag och författare men har också en långsiktig ekonomisk betydelse.

ANNONS

— Priserna ger oss kontakter internationellt och det gör att vi kan ta del av många event utomlands, säger Stefan Lindström, förlagschef på Grenadine.

— I de sammanhangen är det viktigt vem man är och ju fler vinster man har desto mer uppmärksamhet får man. Även om det är långa processer som kan ta tre-fyra år så har det resulterat i flera affärer för oss och man kan därför säga att vinsterna förvandlas till rena pengar. Det har helt enkelt ett ekonomiskt värde att vinna, utöver äran såklart.

Om Stefan ser till den svenska marknaden tycker han framgångarna är svårare att mäta i konkreta siffror. Men med tanke på att en viktig del av dagens bokförsäljning sker på internet tror han att förlag och författare har nytta av utmärkelserna eftersom de fungerar som positiva markörer. Det i sin tur menar han påverkar konsumenten att välja just den prisade boken.

— Och ser man till författarens del så kan de utnyttja momentum i att de fått en nominering eller vunnit, fortsätter Stefan. Till exempel har vi på Grenadine en författare som för några år sedan vann pris för sin bok om Amarone-viner. Att hans bok blivit vald till bäst i världen gör att han nu kan ta mer betalt för både föreläsningar och för boken i sig.

Vem som delar ut priset har också betydelse. Kring Gourmand Awards organisation finns flera personer från olika mat- och dryckesföretag, och när Stefan är ute i sitt globala nätverk får han känslan av att de som sitter i Gourmand Awards jury är just personer med stor kunskap om mat och dryck utöver kokboks- och dryckesboksutgivning.

— Det är deras uppskattning man vill ha eftersom det är ett betyg på att man gör bra grejer, säger Stefan.

Den första kokboken inspirerad av Vår tid är nu vann titeln Best in the World i Gourmand World Cookbook Awards 2018. De framgångarna har förenklat hela processen med att göra bok nummer två och att den nu i sin tur blir nominerad ger ettans försäljningssiffror en ny skjuts.

ANNONS

— Hela stämningen kring de böckerna har varit väldigt bra, säger Stefan. Men det är alltid extra noga kring avtal och rättigheter när man arbetar med produktionsbolag som SVT och Jarowskij. Då blir det ännu roligare med samarbetspartners inför nästa bok när det gått bra för den första – det är inga diskussioner utan bara flyter på.

Två matböcker och sju dryckesböcker från Grenadine förlag finns på Gourmand Awards lista över de bästa svenska böckerna nästa år. De har ända sedan början varit både ett mat- och dryckesförlag med fokus på det drickbara. Nu hoppas de vinna ny mark inom böckerna om mat:

— Det är svårare bland matböckerna, säger Stefan. Gör man 10-15 dryckesböcker på ett år har man en marknadsandel men gör man lika många matböcker så märks det knappt. Vi som jobbar redaktionellt på Grenadine är dryckeskunniga och med 15 års erfarenhet av att vara ute och samla kunskaper om dryck så lär man sig också mycket om mat eftersom det hänger ihop. Våra framgångar har fått fler författare att vilja ge ut böcker hos oss och sammantaget har allt lett till att vi nu kan fördjupa oss i både dryck och mat ännu mer.

Nominerade böcker till Gourmand Awards 2019 utgivna på Grenadine förlag:
Vår tid är nu – Mat, människor och möten på Djurgårdskällaren av Johan Rosenlind, Lotta Fritzdorf, Maria Alexén och Anders Avehall
Whisky – en god historia av Örjan Westerlund
Brygga stiltypisk öl av Peter Eronson
Prova öl av Peter Eronson och Robert Andersson
Cava av Anna Wallner
Smoothiebibeln av Eliq Maranik
Probiotiska smoothies  av Eliq Maranik
101 fikabröd du måste baka innan du dör av Marie och Leif Törnblom
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny