Gourmand Awards välkomnar kokböcker när Årets kokbok i Sverige och världen skall koras

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Kokboksboomen fortsätter. Kokböcker säljer bättre än någonsin och Sverige är en världsledare både i antalet kokböcker som utges varje år samt antalet sålda kokböcker per capita. Dags att nominera till Gourmand Awards,

Nu välkomnar Gourmand Awards kokböcker till Alfred Nobels Björkborn, Nobelmuseet i Karlskoga och årets upplaga av tävlingen, för att utse Världens Bästa kokböcker 2022.

– Tack vare Gourmand Awards och samarbetspartners som Alfred Nobels Björkborn, Nobelmuseet i Karlskoga får svenska böcker snabbt synlighet och uppmärksamhet, säger Pelle Agorelius.

Pelle Agorelius är Gourmand Awards representant i Sverige samt en av totalt fem jurymedlemmar i den internationella juryn för den internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards. Han är också Curator för utställningen för hållbar gastronomi på Alfred Nobels Björkborn, Nobelmuseet i Karlskoga.

Vinnarna i Gourmand Awards erbjuds flera scener att synas på. Det görs mässor, festivaler och konferenser i olika världsdelar.

De internationella prisutdelningarna för Gourmand World Cookbook Awards 2021, hölls i samband med Umeå Food Symposium tidigare i år och gick hand i hand med ett stort antal författarsamtal, intervjuer, presskonferenser och utställningar med kokboksförfattare, journalister och fotografer från fler än 50 länder representerade på plats.

– Gourmand Awards betydelse för kulturlivet, besöksnäringen och internationella samarbeten är enormt, säger Pelle Agorelius vidare. Det är oerhört värdefullt på ett sätt som inte kan mätas i kronor och ören, då spridningen av matkulturer och recept från hela världen bidrar till många av FN:s hållbarhetsmål.

Kokböcker välkomnas

Svenska förlag erbjuds nu att skicka årets nya kokböcker, för att ingå i utställningen. Den pågår fram till den 21 oktober, Alfred Nobels födelsedag. Samtidigt kommer de nya svenska mat-och dryckesböckerna att delta i Årets kokbok i Sverige tillsammans den internationella tävlingen Gourmand Awards. Tidsfrist för bidrag är den 15 november.

Skicka bidragen till: Gourmand Awards c/o Alfred Nobel Björkborn, Björkbornsvägen 10, 691 33 KARLSKOGA.

Pressrelease

Pressrelease

Vi publicerar utvalda pressreleaser för att kunna länka till dem i våra nyhetsbrev och notiser. Förlag och andra i bokbranschen är välkomna att skicka sina pressreleaser till tips@boktugg.se Kanske publicerar vi releasen, kanske gör vi en egen nyhet på den. Vi läser i alla fall alla inkomna nyhetstips även om vi inte kan svara på alla mejl.

tips@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Ett åttiotal titlar i Bokinfo, bland dem Hemingwaykvinnan av Johanna Frändén och Gäddbibeln av Johan Tell och Tobias Fränstam samt ytterligare en bok i den bästsäljande Omgiven-serien: Omgiven av energitjuvar av Thomas Erikson.

🎂 Födelsedagar: Stig Dagerman (1923-1954) föddes den 5 oktober. Trots sin tidiga död (självmord) hann Dagerman författa fyra romaner samt en mängd noveller och dikter. Han debuterade med Ormen och ett av hans främsta verk är Bränt barn (1948). Skräck- och fantasyförfattaren Clive Barker fyller 70 år idag. Hans roman Ett hjärta åt helvetet, som låg till grund för filmen Hellraiser, släpptes på svenska 2017 i översättning av Caroline Grimwalker.

👩‍🏫 Den den 5 oktober är den Internationella lärardagen eller Världslärardagen, som instiftades av Unesco som instiftade 1994. Det är även den Globala James Bond-dagen för att fira bokserien som Ian Fleming inledde 1953 även om de flesta kanske tänker på filmerna. Den första, Dr No (baserad på boken med samma namn, på svenska var dock filmtiteln Agent 007 med rätt att döda) kom 1962 – alltså för sextio år sedan – med Sean Connery i huvudrollen.🌹 Jubileumsutgåva. Debuten blev en monstersuccé långt utanför Sveriges gränser. Tio år senare kommer Fredrik Backmans bästsäljare i en jubileumsutgåva.
– Jag har i tio år ofta fått frågan ”vad är hemligheten bakom framgången med en En man som heter Ove?”, och svaret är ju tyvärr att jag inte har en aning. Men när nu boken ges ut igen har jag gjort mitt bästa för att berätta hur jag tänkte, hur jag gjorde och var Ove egentligen kom ifrån. Jag hoppas att det har ett värde för den som läst boken, men också för den som kanske vill skriva en egen, säger Fredrik Backman.


Uppdateras under dagen …