Årets kokbok 2020: "Laga mig" av Lotta Lundgren.
Årets kokbok 2020: "Laga mig" av Lotta Lundgren. Foto: Per Erik Berglund / Znapshot.

Årets kokbok i Sverige 2020: Laga mig av Lotta Lundgren – alla svenska vinnare i Gourmand

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Gourmand Awards har utsett Årets kokbok i Sverige 2020. Valet föll på Laga mig av Lotta Lundgren. Men det finns fler vinnare i de olika kategorierna – som ska representera Sverige i den internationella finalen nästa år.

– Det här är den finaste utmärkelse en kokbok kan få och jag är otroligt glad över juryns djärva val. Jag och mina medkreatörer ser mycket fram emot att representera Sverige i den internationella tävlingen, säger Lotta Lundgren som blev väldigt överraskad när hon nåddes av nyheten.


ANNONS


Gourmand Awards är världens största kokbokstävling. Lotta Lundgren och Laga mig representerar i och med utmärkelsen nu Sverige i den internationella tävlingen, vars final går av stapeln på Paris Cookbook Fair den 5 juni 2021 i trädgårdarna vid Louvren. Som Sverige-vinnare i kategorin Food Writing går boken vidare internationellt även där.

– Laga mig är en unik och underfundig kokbok. Lotta Lundgren lyckas göra oss nyfikna, fascinerade och rörda. De bästa kokböckerna är precis som den bästa litteraturen. Du kan känna och dela författarens själ genom sidorna, säger Edouard Cointreau, tävlingens grundare och ordförande i Gourmand Awards internationella jury, i ett pressmeddelande.

Sedan flera år tillbaka, i slutet av året, samlas de svenska vinnarna i Gourmand Awards Sverige på det franska residenset i Stockholm för att firas och lyckönskas inför den internationella finalen. I år finns inte den möjligheten med tanke på virussituationen. Frankrikes ambassadör Etienne de Gonneville sänder istället en hälsning:

”Mina varmaste lyckönskningar till Lotta Lundgren inför finalen i Paris och jag ser fram emot att ta emot de nominerade på Residenset nästa år.”

ANNONS

– Hållbarhet, livsnjutning, drömmar och resor kan gå hand i hand. Sverige har många starka författarskap inom mat och dryck som visar på just det. I en föränderlig värld är det viktigare än någonsin att finna gemensamma nämnare med varandra och andra länder. Därför är Gourmand Awards, Årets kokbok och gemenskapen runt maten precis det vi alla behöver, säger Pelle Agorelius som representerar Gourmand Awards i Sverige, i samma pressmeddelande.

Årets kokbok i Sverige 2020 är Laga mig av Lotta Lundgren.

Årets dryckesbok i Sverige 2020 är Dryckesspel av Dan Glimne.

Men som vanligt är det många vinnare bland svenska kokboksförfattare och förlag. Gourmand Awards hade tjänat på att minska antalet kategorier. Till skillnad från en del andra tävlingar tar de dock inte ut någon anmälningsavgift från förlagen som skickar in sina böcker.

Här är alla svenska vinnare av Gourmand Awards 2020

Kategorinummer, kategori, titel, upphovsmän (förlag)

Kokböcker och matkultur:

A03 MAN CHEF BOOK: Husmanskost, Pontus Frithiof, Tor Stålhandske

A04 WOMAN CHEF BOOK: Happy Me, Marie Andersson Butler (Bladh by Bladh)


ANNONS


A05 FOR PROFESSIONALS BOOKS: Husmanskost, Pontus Frithiof, Tor Stålhandske

A05 FOR PROFESSIONALS – FREE PDF: A Taste of The Future (ABB)

A06 SPECIAL AWARDS – BOOKS: Oma Maa Mustikka Vårt blåbärsland (Sverigefinska Riksförbundet)

A08 CELEBRITY CHEF – EUROPE: Grönsaker A-Ö, Paul Svensson (Bonnier Fakta)

A11 ENTERTAINING: Min plats på jorden, Petter Alexis (Norstedts)

A12 FIRST COOKBOOK: Härifrån, Anders Johnsson

A13 BLOGGER: Veckans matsedel, Zeina Mourtada (Bonnier Fakta)

A14 SELF PUBLISHED: Det Goda Livet, Daniel Berg

A15 COOKING SCHOOLS / EDUCATION: Hem & Konsumentkunskap, Tina Nordstrom, Josse Haamer von Hofsten (Bonnierförlagen Lära)

A16 HOTELS: Mundekulla Cooks, Stephanie Verstift

Publishing

B01 SPECIALIZED COOKBOOK PUBLISHER: Holm & Holm books, Ingela Holm

B01 TRADE PUBLISHER: Natur & Kultur

B02 BEST OF THE BEST BOOKS CANDIDATES: Laga mig, Lotta Lundgren (Albert Bonniers Förlag)

B06 PHOTOGRAPHY: Catch and cook, Leif Milling (Ågrenshuset)

B07 ILLUSTRATIONS: Himla Gott, Himla Bra, Karolina Janson, Illustrations Henrietta Nyvang (Tukan)

B08 DESIGN: Flowers & Baking, Annelie Andersson (Bladh by Bladh)

B12 TRANSLATION: Swedish Kitchen Stories, Louise Bondebjer (Kakao Forlag) in English

B22 UNIVERSITY PRESS: Food cultures in Sápmi, Marcus Fjellström (Stockholm University)

B25 UNESCO BOOKS: Destination Jokkmokk, Laponia World Heritage, Swedish Lapland (Jokkmokk)

Länder & regioner

C01 LOCAL – REGIONS: Food from the Islands, Öarnas mat, Annika Edestrand, Lasse Burell (Max Ström)

C01 LOCAL – CITIES: Filipstad smakar godast (Vivenda)

C02 INTERNATIONAL: Always hungry, Sofia Henriksson (Bonnier Fakta)

C05 MEDITERRANEAN – DUN GIFFORD AWARD: Medelhavsmat i solen, Sanna Töringe (Semic)

C06 NORDIC: Myllymäkis menyer, Tommy Myllymäki (Natur & Kultur)

C07 EASTERN EUROPE: Recipes & stories from Georgia, Anastasia Lundqvist, Charlotte Pruth

C09 CHINESE: Kinamat varje dag, Jonas Cramby (Natur & Kultur)

C10 INDIAN / SRI LANKAN: Mitt indiska liv, Malin Mendel (Norstedts)

C11 JAPANESE: The Japanese Issue, Fool #8 (Fool)

C18 ASIAN – PUBLISHED OUTSIDE ASIA: Det gröna Asien, Rain Lundström (Norstedts)

C21 CARIBBEAN: Roots : Jamaicansk mat & kultur, Kristian Smith (Natur & Kultur)

C22 ARCTIC: Destination Jokkmokk, Swedish Lapland, Laponia World Heritage (Jokkmokk)
Sweden’s Strategy for the Arctic Region (Government Offices)

Livsstil

D01 CLIMATE & FOOD BOOKS: Young environmental heroes cookbook, Göra Gott, Malin Landqvist, Victoria Voss, Foreword Johan Rockström (Max Ström)

D01 FOOD WASTE: No Waste, Just Taste, Karin Sundgren (Bookmark)

D01 SUSTAINABLE – BOOKS: Kornas Planet, Ann-Helen Meyer von Bremen, Gunnar Rundgren (Ordfront)

D02 HEALTH & NUTRITION: Dietistens val, Johanna Andersson, Caroline Wilbois (Norstedts)

D03 CHILDREN: Barnens Kockskola Vego, Sara Begner (Norstedts)

D04 FOOD WRITING: Laga mig, Lotta Lundgren (Albert Bonniers Förlag)

D04 NOVELS: Familjen Morelli, Per Schlingmann, Karl Ljung (Strawberry)

D05 CULINARY HISTORY: Maträtternas Historia, Ted Wärnåker (Grenadine/Stevali)

D10 DIET BOOKS: Happy me, Marie Andersson Butler (Bladh by Bladh)

D11 FAMILY: Veckans matsedel, Zeina Mourtada (Bonnier Fakta)

D12 SENIORS BOOKS: Leva Livet, Hela Livet, Mai-Lis Hellénius, Tommy Cederholm (Holm & Holm Books)

D15 NATURAL FOOD: Äta vilda växter, Lisen Sundgren, Nadia Nörbom (Bonnier Fakta)

Ämnen

E01 EASY RECIPES AT HOME: Mat med Guldkant, Catarina König (The Book Affair)

E02 SINGLE SUBJECT: Brynt smör, Julia Tuvesson (Norstedts)

E03 DESSERTS & PASTRY: Tårtor, Cecilia Hagerling Larsson (Norstedts)

E05 FISH & SEAFOOD: Vildplockade Ostron, Lotta Klemming (Natur & Kultur)

E06 VEGETARIAN: Mundekulla Cooks, Stephanie Verstift

E08 BREAD: Lindas nya matbröd, Linda Andersson (Semic)

E10 MUSHROOMS & TRUFFLES: Svamparnas planet, Jesper Nyström (Bonnier Fakta)

E11 FRUIT: Gröna, Sköna Tillbehör, Birgitta Höglund (Bladh by Bladh)

E12 MEAT – BOOKS: Den svenska korvresan, Jan Scherman (Norstedts)

E13 VEGAN: Plant based, Växtbaserat, Therese Elgquist (The Book Affair)

E16 ICE CREAM: Gelato, Hanna & Angelo Scarfò (Natur & Kultur)

E17 SANDWICH: Smörgåstårtor och smörrebröd, Birgit Nilsson Bergström (Semic)

E19 FERMENTATION: Stora boken om fermentering, Jenny Neikell (Norstedts)

Dryckesböcker

W1-4 CANDIDATE BEST OF THE BEST: Drinking games, Dryckesspel, Dan Glimne (Grenadine)

W1-6 EUROPEAN WINE: Fino! Sherry, Johan Franco Cereceda (Carlsson)

W2-2 COFFEE: Fika, Made in Sweden, Stina Almroth (Albertine Publishing)

W2-5 COCKTAILS: Jakten på en Perfekt Dry Martini, Hans-Olov Öberg (LB Forlag)

W2-6 FOOD & WINE: Vino vego, Michel Jamais (Tukan)

W3-1 HISTORY: 101 Snapsvisor, Dan Glimne (Grenadine/ Stevali)

W3-2 WINE EDUCATION: Winesplaining, Anders Melldén (Roos & Tegner)

Fakta om Gourmand Awards

Sedan 1995 har Gourmand Awards årligen letat efter världens bästa kokbok. Från Sverige har hundratals dryckes- och kokböcker bedömts av tävlingens internationella jury. Alla svenska vinnare som Gourmand Awards valt ut är därmed också vidare i tävlingen, kvalificerade att tävla om titlarna Best in the World i sin respektive kategori. De får nu rätten att kalla sig Winner Sweden och får även möjlighet att marknadsföra sin bok med dekaler och diplom signerade av Edouard Cointreau, grundare och president av Gourmand Awards, tillika ordförande i den internationella juryn i tävlingen.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.



📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …