Stina Almroth vars bok Fika: Made in Sweden kammade hem priset som bästa bok i klassen kaffe vid Gourmand Awards i Paris. Foto: Per-Erik Berglund.

Svenska böcker om mat och dryck belönade på Gourmand Awards i Paris

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Svenska böcker står sig väl internationellt. I veckan fick flera svenskar kliva upp på en scen i Paris för att ta emot priser under Gourmand Awards. Vi har pratat med debutanten Stina Almroth vars bok Fika: Made in Sweden kammade hem priset som bästa bok i klassen kaffe. 

– Det är ett enormt event. Jag hade inte planerat att säga det men spontant slank det ut att här står lilla jag som är förstagångsförfattare. Var helt tagen av all energi i luften.


ANNONS


Gourmand Awards skapades av Edouard Cointreau för ett kvarts sekel sedan och även om han har lämnat över mycket av ansvaret till sonen med samma namn är han i högsta grad involverad. Hans mål är att hjälpa förläggare att sälja bra böcker. En sak imponerade särskilt på Stina. 

– Han berättade att alla vinnare måste ha något särskilt. Om han inte får den rätta känslan på 30 sekunder så är den boken inte intressant. 

ANNONS

Prisutdelningen i Paris var den internationella finalen där världens bästa kokböcker i en lång rad med kategorier skulle koras. Denna gala skulle egentligen ägt rum i juni men fick av kända skäl flyttas fram. Det betyder att nästa års tävlande redan har presenterats, här hittar du listan på de svenska böcker som har chans att bli utvalda till nästa års gala.

– Det var fantastiskt att få träffa människor från hela världen och jag har fått så många nya kontakter. 

Fotot på Stina på scen är taget av fotografen Per-Erik Berglund, som själv var en av pristagarna. En annan svensk som fick ta emot pris är champagnespecialisten Richard Juhlin.  

Fika: Made in Sweden har tidigare uppmärksammats av Måltidsakademin och vann Cermoniella måltider förra året. Stina Almroth vill med boken förklara den typiskt svenska fikakulturen som inte finns någon annanstans. Hon har gjort det med hjälp av foton av Magnus Skoglöf och formgivning av Cecilia Kusoffsky. 

Boken är utgiven av nystartade mikroförlaget Albertine publishing som drivs av Stina Almroth. En längre intervju där Stina Almroth berättar om sin filosofi finns på Boktugg Insider. Den är en del i en serie med intervjuer med bokutgivare som berättar om sina vägval.

Text: Kristina Svensson

Gourmand Awards äger rum i tre steg

  • deltagande (nominerade böcker i respektive land och kategori)
  • shortlist (winners by countries – vilket alltså är vad som presenterades nu i veckan för böcker utgivna 2021)
  • final (best in the world – vilket alltså är det vi rapporterat om i denna artikel för böcker utgivna 2020)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

info@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL