Blir eboksutlåning enklare eller svårare, billigare eller dyrare genom det nya ramavtalet med Overdrive? Ingen vet. Foto: iStock

Osäkerhet kring hur biblioteken påverkas när Overdrive börjar leverera svenska eböcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Overdrive vann överraskande SKL:s upphandling av digitala böcker till svenska bibliotek. Axiell Media (fd Elib) tappar sin ”monopolposition”. Biblioteken i både Göteborg och Malmö har erfarenhet av Overdrive som eboksleverantör men ingen vet vad som händer nu.

SKL Kommentus skriver ett nytt ramavtal om utlåning av e-litteratur med den amerikanska eboksleverantören Overdrive. Detta efter att Overdrive vann den upphandling som SKL genomförde under våren 2018 för att hitta billigare lösningar och öka konkurrensen på marknaden för utlånade eböcker. Sedan uppköpet av Elib 2015 har Axiell Media varit den ledande aktören.


ANNONS


Efter att ha pratat med ett par bibliotek står det klart att det ännu är svårt att svara på vad det nya ramavtalet kommer att innebära. Däremot har flera bibliotek erfarenhet av Overdrives tjänst, både biblioteken i Göteborg och Malmö har använt Overdrive för engelska eböcker under ett par år.

Göteborg skaffade Overdrive som leverantör av engelska eböcker vid årsskiftet 2015/2016 för att få ett bredare utbud. Alla med lånekort i Göteborgs kommun kan läsa och lyssna på böcker via Overdrive på webben och i appen Libby.

ANNONS

Vi frågar Lisa Larsson, bibliotekarie Digitala Biblioteket på Stadsbiblioteket Göteborg, vilka skillnader som finns mellan Overdrive och Elib/Axiell Media.

– Framförallt är lånemodellen och prismodellen annorlunda. Biblioteket har större kontroll över kostnader och vi kan själva laborera med olika prismodeller på olika typer av böcker. Det ger oss möjlighet att testa så det blir så bra som möjligt både för låntagare och bibliotek. Vi har idag licensmodell på våra Overdrive-böcker och det kanske inte är det bästa för låntagarna.

Hur har Overdrive fungerat för er och era låntagare?
– Väldigt bra, och sedan appen Libby kom så har upplevelsen för låntagarna förbättrats avsevärt. Den är verkligen snygg, funktionell, enkel att använda och väldigt stabil, säger Lisa.

Och eboksutlåningen blomstrar i Göteborg, år 2017 hade Göteborg över 135 000 eboksutlån. Detta innebär att de utgör ca 4,5 procent av Göteborgs totala utlån som låg på strax under 3 000 000 i fjol enligt statistik från KB. Omkring 4 000 av eboksutlånen, det vill säga ca 3 procent, utgjordes av engelska böcker och skedde därmed via Overdrive.

Lisa Larsson menar att det inte är någon tvekan längre om att eboksutlåningen har tagit fart på riktigt. De allra flesta är medvetna om att man både kan läsa eböcker och lyssna på ljudböcker i en smart telefon eller på sin surfplatta idag. Låntagare konsumerar litteratur och böcker på olika sätt, ibland vill man ha en tryckt bok, ibland en ebok att läsa och en annan gång väljer man att lyssna på ljudbok.

– Det största problemet för oss är det den fria prissättningen på eböcker hos Elib/Axiell Media, vilket gör att framförallt nya böcker är väldigt dyra och därmed kan vi inte erbjuda dem som eböcker. Det gör också att vi måste ha begränsningar på antal ebokslån per låntagare för att kunna hålla budget. Det håller ju såklart också nere antal utlån, säger Lisa.

Ett annat problem är att förlagen bestämmer vilka böcker som ska vara tillgängliga för biblioteken att låna ut.

– Långt ifrån alla förlag låter oss välja fritt från deras utgivning. Tydligast är det bland ljudböckerna, säger Lisa Larsson och tillägger att hon självfallet också hade önskat en nationell samordning kring eböcker.


ANNONS


Även Malmö stadsbibliotek har haft Overdrives e-boktjänst ett par år för engelska titlar.

– Men vi märker att våra låntagares behov dessa titlar inte är så stort, så vår tanke är att säga upp vårt avtal inför 2019, säger Torbjörn Bondesson, e-boksbibliotekarie. Men vi får ju nu veta att Overdrive ska in på den svenska e-boksmarknaden och kommer då att konkurrera med Axiell Media.

Varken i Göteborg eller Malmö har man någon tydlig uppfattning om vad upphandlingen egentligen kommer medföra i praktiken, och man inväntar helt enkelt mer information från SKL. Men Torbjörn konstaterar att hel del frågeställningar blir aktuella:

– Kommer Overdrive att knyta till sig ett stort antal förlag? Hur blir prisbilden för biblioteken? Vilka olika abonnemangsmodeller kommer de att erbjuda, billiga titlar med flera år på nacken eller/och de nyaste böckerna till ett betydligt högre pris? Kommer våra låntagare kunna ladda ner obegränsat antal ”exemplar” av en populär titel eller begränsar man med ett kösystem precis som för bibliotekens fysiska böcker? Blir det en tjänst som kanske blir fördelaktig prismässigt för biblioteken men begränsad vad gäller utbud och lånemöjligheter för våra låntagare?

Många frågor och få svar, med andra ord. Det återstår att se vad SKL:s upphandling med Overdrive kommer att medföra för möjligheter eller svårigheter gällande eboksutlåning för bibliotek och låntagare. Klart är oavsett att intresset för att låna e-litteratur bara kommer att öka.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL