Vulkan tror att egenutgivning fortsätter växa så in i Norden

Peter Norrman, vd för Vulkaninsterna som hjälper författare att ge ut böcker själva under förlagsnamnen Vulkan, Lava och Calidris.

Vulkan tjuvstartade i november 2007 men vill gärna se det som 10-årsjubileum i år. Egenutgivartjänsten finns numera i fem länder utöver Sverige och kommer nästa år att satsa fullt ut på Finland och Norge.

– Traditionella förlag är på väg bort, på sikt försvinner alla mellanhänder mellan bok och läsare. Vulkan är den plattform som författaren behöver för att själv bli både förlag och återförsäljare, säger Peter Norrman, vd på Vulkan.

2007 grundade han, tillsammans med bland annat Linda Skugge, Sigge Eklund och Michael Storåkers, Vulkan – en plattform för egenutgivning av böcker. De hade tanken att alla bär på en berättelse och att det var alldeles för många som aldrig fick chansen att nå ut med den. Från att ha börjat som ett förlag för privatpersoner som ville ge ut böcker för sin närmaste krets, har de idag flera etablerade författare och professionella avsändare som ger ut via Vulkan. Hos förlaget Lava, som drivs vid sidan av Vulkan, har bland andra Viveca Steen, Amelia Adamo, Alexandra Pascalidou, Dag Öhrlund, Alexandra ”Kissie” Nilsson, Anita Clemence (f.d. Schulman), Malin Berghagen och Michaela Forni gett ut böcker.

– Det är superkul att vår dröm har blivit en verklighet som har kunnat hjälpa så många att förverkliga bokdrömmar. Vulkan gör bokutgivning möjlig för alla. Boken kan bli lika genomarbetad som på de stora förlagen eftersom vi erbjuder precis samma tjänster som en bok går igenom på ett traditionellt förlag, med skillnaden att vi vänder oss till alla, inte bara etablerade författare, säger Peter Norrman.

Förra året (2017) landade omsättningen i Vulkanisterna (som är bolagets namn) på 31,4 Mkr och för 2018 räknar Peter Norrman med att landa på runt 36 Mkr. Vulkan har idag ett tiotal anställda och trycker drygt 40 000 exemplar varje månad. Förlaget var också en av initiativtagarna till litteraturpriset Selmapriset, som delas ut i februari varje år. Priset instiftades 2014 och var det första i Sverige att ges till egenutgivna författare. Utöver tryckta böcker publicerar man även eböcker och nu under hösten lanserade man den internationella satsningen Bookea.

Hur går den internationella expansionen, vilka marknader finns Vulkans tjänst på idag?
– Vulkan finns i flera länder redan, där vi samlat information om marknaden och erbjudit en begränsad version av våra tjänster. Finland, Norge, Danmark, Lettland, Storbritannien. Nu kommer vi att satsa i full skala på Finland och Norge i ett första skede.

Utöver Vulkan har man även två imprint: Lava och Calidris. Under 2018 har det släppts nio titlar på Calidris, 42 titlar på Lava och hela 315 titlar på Vulkan. Men det är bara vad som syns i den officiella databasen Bokinfo. Utöver dessa släpps många böcker utan ISBN eftersom de inte ens är avsedda att säljas hos nätbokhandlare.

– Vi ger ut fler böcker av privat natur än publika. Vi har dessutom en hel del publiceringar under annan etikett, förklarar Peter Norrman som berättar att sedan Vulkan startade har över 30 000 unika böcker publicerats via Vulkan och de ser sig själva som Nordens största bokutgivare.

Egenutgivning är betydligt mer accepterat idag än när Vulkan startade, vilken utveckling ser du de kommande fem åren för bokbranschen?
– Jag delar Isabella Löwengrips spaning: Alla mellanhänder i branschen kommer att försvinna. Förlag, oavsett hur stora de är, kommer slutligen att utmanas av författarna själva. Även många återförsäljare kommer att få det tufft, säger Peter Norrman.

Han syftar på Isabella Löwengrips diskussioner med Petter Stordalen om att starta ett bokförlag, vilket hon enligt ett inlägg på sin egen blogg tackat nej till: ”Idén handlade om ett gemensamt bokförlag. Superkul för mig som älskar böcker. Men som jag skrev ovan, det finns inget momentum i det. Jag ser inte hur vi ska göra det bättre än någon annan just nu, samtidigt som branschen i sig håller att förändras så mycket. Vi är i ett mellanläge just nu och min framtidsspaning är att alla mellanhänder kommer att försvinna. Även förlag. Därför pausar vi allt tills vi känner att vi kan hoppa på nästa timing-tåg. (…) Det kommer inte komma nya bokförlag utan istället helt ett nytt sätt att ge ut böcker. Om man ens ger ut böcker längre, min tro är ju att mellanhänderna försvinner i alla branscher.”

Bokbranschen befinner sig i ständig förändring. Peter Norrman hoppas att hans Vulkan är rätt positionerade inför framtiden och att allt fler författare och organisationer kommer att vilja ge ut böcker själva.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.