Elisabeth Berglund tilldelas Selmapriset 2023 för egenutgivna Eldbarnet

Elisabeth Berglund är årets vinnare av Selmapriset till bästa egenutgivna bok under 2022. Foto: Pressbild.


Selmapriset, Sveriges största (?) stora pris för egenutgivna böcker tilldelas i år Eldbarnet som är skriven och utgiven av Elisabeth Berglund.

– När jag fick veta att jag var en av tre finalister skrek jag rakt ut. Glädjen bubblade fram som ur en nyöppnad flaska champagne. Det var fantastiskt, vilket erkännande! Att Eldbarnet gick hela vägen och nu har blivit tilldelat Selmapriset 2023 är oerhört hedrande. Jag känner värme och små brännande glädjetårar, precis som när jag är extra stolt över mina barn. Eldbarnet blev dessutom i dagarna nominerad av Fantasykammaren som en av fyra kandidater till årets fantasydebut så jag känner mig extra lyckligt lottad, säger Elisabeth i ett pressmeddelande.

Selmapriset instiftades 2014 som Sveriges första stora pris för egenutgivna böcker. Målet är att belöna bästa egenutgivna bok och samtidigt öka intresset för egenutgivna böcker – priset delas ut av Vulkan som själva ser sig som Nordens största aktör inom egenutgivning.

Juryns Motivering:
”I Eldbarnet följer vi en ung kvinna som är på flykt. Som glädjeryttare och juokiluer har Vivya aldrig tagit något på allvar, men när hennes hem attackeras får hon plötsligt ansvar för att stoppa invasionerna ‒ och hon kunde inte vara mindre förberedd. Med ett snabbt ryck slår författaren Elisabeth Berglund upp dörrarna för denna spännande historia. Vi följer en huvudkaraktär som är helt fel för sin uppgift, men ändå tvingas till sitt yttersta för att göra vad som är rätt.
Eldbarnet är en välkomponerad fantasyroman med en blandning av klassiska drag och unika kulturer. Världsbygget är skickligt gjort och bjuder i många fall på omvända könsroller med matriarkala strukturer. Genom gestaltningar målar författaren upp dynamiska folkslag med förtrollande maträtter och uppfriskande särdrag.
Det finns ett ständigt driv som håller spänningen uppe, relationerna växer fram i takt med konflikterna och de övernaturliga inslagen känns självklara. Språket håller dessutom en lättsam ton som gör de okända fenomenen enkla att ta till sig. Allt samtidigt som Vivya vänder och vrider på sig för att forma sig efter uppgiften.
Eldbarnet är ett verk som visar på stor förståelse för fantasyromanens grundkomponenter. Allt man kan göra är att längta efter uppföljaren!”

Författarem Elisabeth Berglund bor i Småland tillsammans med familj och diverse husdjur. Tidigare har hon jobbat med olika saker som lantbrukare och projektledare och hon är även utbildad till chocolatier. Under studietiden i Linköping lärde hon sig tycka om jazz och hon spelar och sjunger fortfarande på fritiden.

Böcker, serier och läsning har alltid varit ett av hennes största intressen men tiden för att skriva infann sig inte förrän livet tvärvände med en rad oförutsedda händelser. Sedan debuten med Eldbarnet skriver Elisabeth på heltid och uppföljaren Tidens hjärta kommer ut redan i höst.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.