Lava förlag utlyser manustävling för deckare och feelgood med halv miljon i potten

Lava och Adlibris bjuder in till vad de kallar Sveriges största manustävling.

Lava förlag slår på stort när de bjuder in till ”Sveriges största manustävling” för både deckare och feelgood. Vinnaren ska få ett treboksavtal (med 50 000 kr i förskott per bok) och en lansering värd minst 500 000 kr.

”Är du Sveriges nästa författarstjärna? Ta chansen att delta i Sveriges största manustävling någonsin som går av stapeln den 1 februari 2022. Lava förlag, tillsammans med Adlibris, bjuder in dig att tävla om ett trebokskontrakt värt minst 500 000 kr inkl. ett förskott på 50 000 kr”, står det i ett nyhetsbrev från Adlibris i veckan.

Den tryckta boken ges ut av Lava förlag och de digitala formaten ges ut av Bookea. Dessutom utlovas att ljudboken ska läsas in av ”en av de mest kända inläsarna i Sverige”.

Utöver själva förlagskontraktet ingår releaseevent, marknadsföring och pr-kampanj av Vilhelm Hanzén på Gul PR. Utöver det kommer Adlibris, Sveriges största återförsäljare av böcker, som part i tävlingen att återkommande lyfta vinnaren och boken i alla sina kanaler.

Deadline är 30 juni och vinnaren utses under hösten 2022. Läs mer om tävlingen här.

Ribban är högt lagd för Lavas stora feelgood- och deckartävling. Och vi blir såklart lite nyfikna på vad som hänt kring Lava de senaste åren. När vi får tag på Peter Norrman befinner han sig i Finland och har precis anställt en förläggare för att utöka verksamheten där. Vulkan finns idag i Sverige, Norge och Finland.

Många ser väl Lava som ett hybridförlag – hur är det med den saken idag, är det fortfarande medfinansiering eller är det traditionell utgivning?
– Vi ser oss som ett förlag, trist att begränsas av etiketter, eller hur? Vi ger bästa avtalet utifrån författare och manus. Det är vad förlaget erbjuder och faktiskt levererar som författaren bör fokusera på, säger Peter Norrman, VD för Vulkanisterna (där imprintet Lava ingår).

Vi kanske även ska reda ut namnet Bookea – är det ljudböckerna eller var det ert internationella namn?
– Bookea heter vi utomlands, och i Sverige har vi anammat det namnet som imprint för vår digitala utgivning.

Nu ska ni hitta en (eller flera?) nya författare som erbjuds ett treboksavtal, deckare eller feelgood. Vad letar ni efter?
– Vi letar efter kommersiella manus i de två kommersiellt sett starkaste genrerna, och gärna ett författarskap som vi kan bygga över många år.

Vulkanisterna AB har brutet räkenskapsår (sista april) och föregående år (avslutat 2021-04) hade bolaget en omsättning på 28 Mkr och ett rörelseresultat på 3,9 Mkr.

Hur gick det för Lava och Vulkan under 2021?
– Det gick bra för oss under föregående räkenskapsår. Innevarande år har den positiva trenden stärkts och vi har redan omsatt lika mycket som hela förra året, ökningen ligger på ca 25 procent och vinsten har ökat mer än omsättningen, 30 procent. 

Märker ni av konkurrensen från nya hybridförlag eller ser ni att marknaden fortsätter växa?
– Det finns tyvärr bolag som har en aggressiv affärsmodell och prissättning i kombination med en framtoning som traditionellt förlag, som jag tror hämmar branschen i stort att växa. På sikt brukar den här typen av aktörer falla ifrån, därefter tror jag branschen som helhet kommer att ta ett stort steg upp i omsättning snart, säger Peter Norrman.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.