fbpx

Mats Malm från Litteraturbanken blir ny ledamot i Svenska Akademien

Mats Malm på Bokmässan i Göteborg 2016. Foto: Bengt Oberger. CC BY-SA 4.0

Svenska Akademien har fått ytterligare en ledamot. Valet föll på litteraturvetaren Mats Malm som bland annat är föreståndare för Litteraturbanken. Han efterträder Klas Östergren.

”Vid sin sammankomst igår beslöt Svenska Akademien att till ny ledamot utse litteraturvetaren Mats Malm. Han efterträder Klas Östergren på stol 11. H.M. Konungen har idag lämnat sitt medgivande till invalet”, skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande.

Mats Malm, född 1964, är professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Han disputerade 1996 på en avhandling om göticismen och har skrivit böcker om bland annat den tidiga romanen i Sverige och om hur läsningen av litterära verk har förändrats.

På senare tid har han främst ägnat sig åt utveckling av nya forskningsmetoder kring stora textbaser och han är föreståndare för Litteraturbanken, som arbetar med digitalisering av svensk litteratur. Boktugg har skrivit flera gånger om Litteraturbankens verksamhet.

ANNONS

Han säger till Dagens Nyheter att det var ett svårt beslut att tacka ja till inträde i Akademien då han precis avslutat två längre projekt och hade berett tid för att läsa och skriva.

– På ett sätt var det också ett enkelt beslut. Akademien är ju en jätteviktig institution som driver ett fantastiskt arbete och den är väldigt viktig för väldigt många i svensk kultur och forskning. Så om de tror att jag kan bidra till det arbetet vill jag gärna göra mitt bästa för det, säger Mats Malm till DN.

Mats Malm arbetar även med översättning, och har bland annat översatt isländska sagor och Snorres Edda. Frågor om översättning och hur litterära verk förändras när de förs över till nya språk återkommer i hans forskning. Han är ledamot av Kungliga Vitterhetsakademien och ingår i styrelsen för Svenska Vitterhetssamfundet.

ANNONS

Mats Malm kommer att ta sitt inträde vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december, precis som de två andra nya ledamöterna Eric M. Runesson, som efterträder Lotta Lotass på stol 1, och författaren Jila Mossaed, som efterträder Kerstin Ekman på stol 15.

Reaktionerna på valet i Litteratursverige är blandade. DN:s kulturchef Björn Wiman skriver i en krönika:
”De inval Akademien i stället har lyckats göra består i två medelålders män och en kvinna som ligger långt ifrån den lyskraft som exempelvis Sara Stridsberg och Klas Östergren spred kring institutionen. Akademien är på väg att kapa relationen inte bara med den bredare litteraturintresserade allmänheten, utan även med det yngre litterära Sverige, vars förtroende för institutionen redan är nere på en bottennivå.”

Som vanligt på senare tid lyckades också en annan ledamot ställa till en ny skandal i veckan som överskuggar det här invalet. Horace Engdahl kritiserade fängelsedomen mot hans kompis Jean-Claude Arnault i en intervju med brittiska Times Literary Supplement genom uttalandet ”Det förvånar mig att en man kan sättas i fängelse utan att någon seriös bevisning presenteras vid rättegången. Vi lever i farliga tider.”

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Det är inte utan att man tänker att det viktigaste för Akademien är att rensa ut bland de gamla ledamöterna, snarare än att rekrytera nya.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.