fbpx

Klart med två nya ledamöter i Svenska Akademien: Mossaed och Runesson

Jila Mossaed. Foto: Eva Bergström

Vid sin sammankomst igår beslöt Svenska Akademien att till nya ledamöter utse juristen Eric M. Runesson, som efterträder Lotta Lotass på stol 1, och författaren Jila Mossaed, som efterträder Kerstin Ekman på stol 15.
Stormen kring Svenska Akademien har varit intensiv. Efter alla avhopp och skandaler har Nobelpriset i litteratur 2018 ställts in (det skulle annars ha presenterats igår kväll) och det har varit väldigt oklart om och hur nya ledamöter skulle kunna väljas in.

Men nu är det i alla fall klart med två nyförvärv:

Eric M. Runesson, född 1960, är jur.dr och docent vid Handelshögskolan i Stockholm. Han har varit verksam som advokat och adjungerad professor i Lund och Stockholm. Runesson har stor erfarenhet av skiljemanna- och medlingsuppdrag. Han är numera justitieråd i Högsta domstolen. Även Runesson är författare, den senaste titeln är Licens till patent och företagshemligheter i avtals- och kontraktsrätten (Norstedts Juridik).

ANNONS

Jila Mossaed föddes 1948 i Teheran och kom till Sverige 1986. På persiska har hon givit ut två romaner och sex diktsamlingar. Därefter har hon utkommit med sju diktsamlingar på svenska, senast Vad jag saknades här (Bokförlaget Lejd). Jila Mossaed har tilldelats en rad litterära priser, däribland Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris 2016.

De två nya ledamöterna kommer att ta sitt inträde vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december, skriver Akademien i ett pressmeddelande.

Enligt Svenska Akademiens stadgar skall inval av nya ledamöter underställas Kungen, Akademiens Höge Beskyddare, för godkännande. Kungen gav under förmiddagen företräde för Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson. Vid företrädet informerade den ständige sekreteraren om att Akademien beslutat utse juristen Eric M. Runesson samt författaren Jila Mossaed till nya ledamöter.

Invalet godkändes därefter av H.M. Konungen som med anledning av invalen lämnar följande kommentar:

– Invalet av två nya ledamöter är positivt. Det är min förhoppning att Svenska Akademien därigenom ges möjlighet att fortsätta återuppbygga förtroendet för institutionen och att Akademien nu kan fortsätta sitt viktiga arbete.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny