ANNONS

Publit och Speed Logistics vill ge mindre förlag bättre villkor på lagerhållning av böcker

Björn Tallén, vd för Speed Logistics och Xerxes Malekani, vd för Publit.

Speed Logistics köpte Samdistribution av Bonniers. Publit hjälper förlag med eböcker, ljudböcker och POD-tryck. Tillsammans tänker de nu revolutionera distributionen och ge små förlag samma villkor som de stora.

”Speed Logistics (före detta Samdistribution) och Publit har inlett ett nytt samarbete som innebär att hundratals små och medelstora utgivare för första gången får tillgång till samma snabba och effektiva distribution av lagerförda böcker som landets största förlag”, skriver Publit i ett pressmeddelande.

– Att vi hittills bara haft de allra största förlagen som kunder beror på att endast de använder komplexa affärssystem, vilket krävs för att integrera mot oss. Tack vare samarbetet med Publit kommer vi att nå ut med våra tjänster till ett helt nytt segment av små och medelstora förlag. Förlagen kommer därmed att kunna konsolidera sina ordrar med våra befintliga kunder och på så vis få ner sina fraktkostnader. Vi tror att bolagens kompetens verkligen kompletterar varandra och att vi tillsammans kan skapa något unikt i branschen, säger Björn Tallén, VD för Speed Logistics i ett pressmeddelande.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Samarbetet innebär att en ny affärsmodell introduceras för små och medelstora förlag eftersom Speed Logistics inte tar provision som övriga aktörer på marknaden.

– För små och medelstora förlag har det kostat mer att distribuera en bok med högt F-pris trots att den egentligen inte är dyrare än andra böcker att plocka ner från hyllplatsen. Därför är det fantastiskt roligt att kunna erbjuda ett billigare alternativ med bättre service och kortare leveranstid än de befintliga tjänsterna på marknaden, säger Hannes Eder, grundare och produktchef på Publit.

– Vi har tagit en position som den absolut bästa förlagstjänsten på marknaden. Tillsammans med Speed Logistics kommer vi att kunna ge svenska förlag en enorm boost i effektivitet, när de får tillgång till sina lagerförda böcker i samma gränssnitt som ljud-, eböcker och Print on Demand-titlar, säger Per Helin, grundare och vice VD på Publit.

Så långt pressmeddelandet. Vad innebär då detta i praktiken?

ANNONS

Dagens nyhet om samarbetet mellan Speed Logistics (det som tidigare var Bonnierägda Samdistribution) och Publit kommer att påverka Förlagssystem och Stjärndistribution som nu får välbehövlig konkurrens. Dessutom kan det innebära att egenutgivare som idag sitter med böcker hemma i garaget väljer att satsa på en riktig logistiklösning.

– Det är dags att förändra hur man betalar för logistik i bokbranschen. Tanken är att man ska betala för vad det kostar att hantera en bok, oavsett vilket fpris den har, säger Per Helin på Publit.

Publit har målmedvetet jobbat i många år för att bygga upp sin tekniska plattform och hjälpa förlagen att förlänga livslängden på böcker genom att växla över till POD (print on demand) när försäljningen sjunker eller den tryckta upplagan tar slut. Men förlagsekonomiskt så är renodlad POD, alltså från första exemplaret, inte ekonomisk. Man vill helt enkelt trycka en upplaga på 200, 500 eller 1000 exemplar för att få ner styckkostnaden.

Därför har förlagen haft kvar böcker i lager hos Förlagssystem, Stjärndistribution, Samdistribution och i vissa fall egna lager samtidigt som de laddat upp pdf:er hos Publit för att kunna växla över till POD. Nu kan Publit erbjuda en helhetslösning för dessa kunder och hjälpa dem även med lagerhållning.

– Speed Logistics sköter lager och distribution av lagerhållna böcker samtidigt som försäljningsstatistiken går in i vårt system vilket gör att förlagen kan se alla format i samma rapport inklusive lagersaldon. Det blir smidigare att växla över till POD när en bok inte längre finns i lager eller att trycka till en upplaga om man märker att efterfrågan ökar, säger Per Helin.

Nu har vi inte sett prislistorna ännu och kunnat jämföra dem med vad Förlagssystem och Stjärndistribution erbjuder. Men man kan utan tvekan se detta som ett samarbete med potential att rita om kartan på distributionssidan i Sverige. Fördelen för Publit i detta läge är givetvis att Speed Logistics redan är en etablerad aktör som accepteras av bokhandlarna runtom i Sverige då de redan distribuerar böcker åt de största förlagen.

Den nya tjänsten ska lanseras under 2019.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se