Telia + TV4 = SANT. Bonniers säljer TV4-gruppen till Telia och får loss 9,2 miljarder kronor. Om konkurrensverket godkänner det hela. Foto: iStock. Fotomontage: Boktugg.

Bonnier får 9,2 miljarder för TV4 – hur mycket investeras i böcker?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Telia köper TV4 och Cmore av Bonniers för 9,2 miljarder kronor. Frågan för bokbranschen är förstås: Hur många miljarder investeras i Adlibris, Bonnier Books och resten av bokbranschen?

På fredagsmorgonen kom pressmeddelandet från Telia (som just nu håller presskonferens) där det berättades att ”Telia Company förvärvar Bonnier Broadcasting, med varumärkena TV4, C More och finländska MTV, av Bonnier AB för 9,2 GSEK på skuldfri bas”. Inte riktigt så mycket som de 10-12 miljarder som det spekulerats i tidigare.

Det innebär förstås att Bonnier AB tappar rejält i omsättning framöver. Det senaste bokslutet (2017) visade en omsättning på 25,84 miljarder kronor och ett rörelseresultat på -2,24 miljarder. En redovisad brakförlust alltså. I pressreleasen från Telia läser vi att ”Bonnier Broadcasting hade under den senaste tolvmånadersperioden per den 31 mars 2018 intäkter om 7,5 GSEK och ett rörelseresultat om 600 MSEK.”


ANNONS


Med andra ord: Bonniers säljer en lönsam verksamhet. Men samtidigt är det inte riktigt så enkelt. TV4 är lönsamt medan Cmore har radat upp förluster på hundratals miljoner de senaste åren. Den som varit kund hos TV4Play vet att de inte riktigt hänger med sina konkurrenter på streamingsidan – Netflix och även HBO ligger långt före med sina appar och tekniska plattformar. Sommarens fotbolls-VM har säkert sålt en del abonnemang när folk behövt streama matcher som bara sänts på TV4 och Cmore i sommarstugor utan tv. Men när hösten kommer – räcker de nya abonnenterna?

– Vi är stolta över vad vi har åstadkommit med våra verksamheter inom Bonnier Broadcasting. Telia Company, med sina ledande mobilnät och tekniska kunnande, kommer att bli en utmärkt ägare för att utveckla dessa verksamheter vidare, säger Tomas Franzén, vd och koncernchef för Bonnier AB i pressmeddelandet.

ANNONS

Nåväl. TV-sidan är nu Telias bekymmer och inte Bonniers. Eller rättare sagt, först är det Konkurrensverkets bekymmer då de ska avgöra ifall affären ska tillåtas. En klart försvårande omständighet där är förstås att staten fortfarande äger 37 procent av Telia och därmed skulle bli motsvarande ägare i TV4. Inte helt lyckat.

Så vad innebär affären (om den godkänns) för oss i bokbranschen? Kommer Håkan Rudels och Johan Kleberg att få mångmiljardresurser för att börja köpa på sig lönsamma förlag och allehanda ehandlare för att stärka upp Bonnier Books, Bonnierförlagen och Adlibris? Eller kommer de att stoppa in ytterligare hundratals miljoner i BookBeat? Eller rentav försöka köpa Storytel? Ett bolag som för övrigt just nu på fredagsmorgonen värderas till 7,3 miljarder kronor efter att ha tappat en aning från toppnoteringen 8,2 miljarder för en dryg vecka sedan. (Det är dock väldigt liten omsättning på aktien så kursen ska väl tas med en nypa salt).

Nja, nu har ju Bonniers en del skulder. Tidningen Resumé skrev redan i maj om affären med Telia och konstaterade då gällande Bonniers ekonomi att ”Senaste offentliga redovisning i september 2017 var gearingen 1,38. Koncernens kapital var oförändrat 6,3 miljarder, men nettoskulden hade ökat till 8,7 miljarder och goodwillen ökat till 8,9 miljarder kronor.”

Med andra ord: Bonniers kan välja att amortera på lånen. Här är det också på plats med en reservation för att jag inte läst 2017 års bokslut från Bonnier AB så vi vet inte hur stor skuld de har just nu.

I veckan har The Bookseller rapporterat att det händer saker även internationellt kring Bonnier Books. Mark Smith lämnar Bonnier Saffre i slutet av juli efter att han sålt sin andel i bolaget. Bonnier köpte Zaffre Publishing 2014 och Smith kom in som vd därefter. Tidigare i år lämnade Richard Johnson vd-rollen för Bonnier Publishing efter nio år.

Under Smiths ledning har Bonnier Saffre gjort flera dyra värvningar av författare, bland annat Wilbur Smith lockades från HarperCollins med ett avtal på sex böcker som enligt Bookseller ryktas vara värt 15 miljoner pund (motsvarande 174 Mkr).

Även Ben Dunn lämnar sin tjänst som managing director för imprintet Kings Road Publishing, skriver The Bookseller. Det är signaler om att Bonnier Books har dragit i handbromsen internationellt och fokuserar på lönsamheten.

Så ur det perspektivet är det kanske troligare att TV4-pengarna används för investeringar i Adlibris och BookBeat för att rusta sig inför Amazons ankomst. Å andra sidan kan även dagstidningar och magasin behöva pengar för den fortsatta digitaliseringen där det inte är frågan om utan när den sista dagstidningen trycks på papper.

Fotnot: Bonnier ska hålla presskonferens senare idag. Vi kommer att uppdatera denna artikel ifall det framkommer mer information om vad de tänker använda köpesumman till.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL