fbpx

Bonnier får 9,2 miljarder för TV4 – hur mycket investeras i böcker?

Telia + TV4 = SANT. Bonniers säljer TV4-gruppen till Telia och får loss 9,2 miljarder kronor. Om konkurrensverket godkänner det hela. Foto: iStock. Fotomontage: Boktugg.

Telia köper TV4 och Cmore av Bonniers för 9,2 miljarder kronor. Frågan för bokbranschen är förstås: Hur många miljarder investeras i Adlibris, Bonnier Books och resten av bokbranschen?

På fredagsmorgonen kom pressmeddelandet från Telia (som just nu håller presskonferens) där det berättades att ”Telia Company förvärvar Bonnier Broadcasting, med varumärkena TV4, C More och finländska MTV, av Bonnier AB för 9,2 GSEK på skuldfri bas”. Inte riktigt så mycket som de 10-12 miljarder som det spekulerats i tidigare.

Det innebär förstås att Bonnier AB tappar rejält i omsättning framöver. Det senaste bokslutet (2017) visade en omsättning på 25,84 miljarder kronor och ett rörelseresultat på -2,24 miljarder. En redovisad brakförlust alltså. I pressreleasen från Telia läser vi att ”Bonnier Broadcasting hade under den senaste tolvmånadersperioden per den 31 mars 2018 intäkter om 7,5 GSEK och ett rörelseresultat om 600 MSEK.”

Med andra ord: Bonniers säljer en lönsam verksamhet. Men samtidigt är det inte riktigt så enkelt. TV4 är lönsamt medan Cmore har radat upp förluster på hundratals miljoner de senaste åren. Den som varit kund hos TV4Play vet att de inte riktigt hänger med sina konkurrenter på streamingsidan – Netflix och även HBO ligger långt före med sina appar och tekniska plattformar. Sommarens fotbolls-VM har säkert sålt en del abonnemang när folk behövt streama matcher som bara sänts på TV4 och Cmore i sommarstugor utan tv. Men när hösten kommer – räcker de nya abonnenterna?

ANNONS

– Vi är stolta över vad vi har åstadkommit med våra verksamheter inom Bonnier Broadcasting. Telia Company, med sina ledande mobilnät och tekniska kunnande, kommer att bli en utmärkt ägare för att utveckla dessa verksamheter vidare, säger Tomas Franzén, vd och koncernchef för Bonnier AB i pressmeddelandet.

Nåväl. TV-sidan är nu Telias bekymmer och inte Bonniers. Eller rättare sagt, först är det Konkurrensverkets bekymmer då de ska avgöra ifall affären ska tillåtas. En klart försvårande omständighet där är förstås att staten fortfarande äger 37 procent av Telia och därmed skulle bli motsvarande ägare i TV4. Inte helt lyckat.

Så vad innebär affären (om den godkänns) för oss i bokbranschen? Kommer Håkan Rudels och Johan Kleberg att få mångmiljardresurser för att börja köpa på sig lönsamma förlag och allehanda ehandlare för att stärka upp Bonnier Books, Bonnierförlagen och Adlibris? Eller kommer de att stoppa in ytterligare hundratals miljoner i BookBeat? Eller rentav försöka köpa Storytel? Ett bolag som för övrigt just nu på fredagsmorgonen värderas till 7,3 miljarder kronor efter att ha tappat en aning från toppnoteringen 8,2 miljarder för en dryg vecka sedan. (Det är dock väldigt liten omsättning på aktien så kursen ska väl tas med en nypa salt).

ANNONS

Nja, nu har ju Bonniers en del skulder. Tidningen Resumé skrev redan i maj om affären med Telia och konstaterade då gällande Bonniers ekonomi att ”Senaste offentliga redovisning i september 2017 var gearingen 1,38. Koncernens kapital var oförändrat 6,3 miljarder, men nettoskulden hade ökat till 8,7 miljarder och goodwillen ökat till 8,9 miljarder kronor.”

Med andra ord: Bonniers kan välja att amortera på lånen. Här är det också på plats med en reservation för att jag inte läst 2017 års bokslut från Bonnier AB så vi vet inte hur stor skuld de har just nu.

I veckan har The Bookseller rapporterat att det händer saker även internationellt kring Bonnier Books. Mark Smith lämnar Bonnier Saffre i slutet av juli efter att han sålt sin andel i bolaget. Bonnier köpte Zaffre Publishing 2014 och Smith kom in som vd därefter. Tidigare i år lämnade Richard Johnson vd-rollen för Bonnier Publishing efter nio år.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Under Smiths ledning har Bonnier Saffre gjort flera dyra värvningar av författare, bland annat Wilbur Smith lockades från HarperCollins med ett avtal på sex böcker som enligt Bookseller ryktas vara värt 15 miljoner pund (motsvarande 174 Mkr).

Även Ben Dunn lämnar sin tjänst som managing director för imprintet Kings Road Publishing, skriver The Bookseller. Det är signaler om att Bonnier Books har dragit i handbromsen internationellt och fokuserar på lönsamheten.

Så ur det perspektivet är det kanske troligare att TV4-pengarna används för investeringar i Adlibris och BookBeat för att rusta sig inför Amazons ankomst. Å andra sidan kan även dagstidningar och magasin behöva pengar för den fortsatta digitaliseringen där det inte är frågan om utan när den sista dagstidningen trycks på papper.

Fotnot: Bonnier ska hålla presskonferens senare idag. Vi kommer att uppdatera denna artikel ifall det framkommer mer information om vad de tänker använda köpesumman till.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.