ANNONS

Investera i din egen bok – eller i någon annans

Den spargris som satsar sina pengar på rätt bok kanske kan njuta i solen? Foto: iStock.

Crowdfunding, förhandsbeställningar och nu crowdlending. Bokbranschen utforskar olika finansieringsformer för utgivning av böcker. Ser vi ett trendbrott eller bara undantag?

Hoi Förlag meddelade idag att de inleder ett samarbete med låneplattformen Toborrow som låter privatpersoner och företag låna ut pengar till företag som behöver kapital. Ett alternativ till banklån helt enkelt.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Fördelen är att man kan få lån till projekt som bankerna kanske inte hade lånat ut pengar till och dessutom ger det möjlighet för kunder att stötta ett företag där de handlar eller vänner och familj att låna ut pengar till en bekants affärsprojekt via en mellanhand.

Eftersom Hoi är ett hybridförlag som låter författaren investera i sin utgivning finns det ett värde i att hjälpa författaren med finansiering. Det skulle kunna ske med hjälp av finansbolag ungefär som när du köper en tv eller bil på avbetalning. Men här kan de faktiskt involvera sina framtida läsare på ett hörn.

Författaren (eller dennes företag) ska sedan återbetala pengarna med ränta till dem som lånat ut via Toborrow. Det innebär förstås att kostnaden blir högre än om hen hade haft pengarna själv. Men nu har inte alla 100 000 kronor.

Risken är förstås att boken inte blir lönsam. Även om Hoi refuserar manus som förlaget inte tror kan sälja tillräckligt för att gå runt så finns alltid risken att en bok går med förlust för författaren som då fortfarande har sitt lån att återbetala.

ANNONS

Alternativet är crowdfunding som bygger på att folk stöttar ett projekt ekonomiskt och den enda belöningen är de som författaren väljer att ge stöttarna, oftast boken i olika former. Från ebok till samlarbox med tillbehör. Vi har skrivit om flera framgångsrika kampanjer via Kickstarter. Men de allra flesta av dessa bygger på att författaren redan har en publik eller att man skriver om ett ämne eller fenomen som redan engagerar många. För en etablerad författare som redan har många läsare skulle en Kickstarterkampanj vara ett sätt att finansiera utgivning på ett hybridförlag.

Om en författare som redan säljer tiotusentals böcker skulle välja att släppa sin nästa bok på eget förlag – eller hybridförlag – skulle det sannolikt inte vara omöjligt att dra in hundratusentals eller rentav miljoner kronor på vad som i praktiken är förhandsbeställningar.

Här utgör Hois upplägg med Toborrow ett alternativ som kan fungera även för en författare som ännu inte debuterat. Men jag tror fortfarande det kräver ett nätverk av människor som är redo att låna dig pengar. Även om det finns många långivare på Toborrow med kapital att låna ut så är det alltid lättare att övertyga folk i bekantskapskretsen att riskera någon tusenlapp eller två på att se dig förverkliga en bokdröm.

En annan metod för att säkra ekonomin i en bokutgivning är förhandsbeställningar vilket vår söndagstuggare Jimmy Wilhelmsson skrev om nyligen.

Så frågan är om vi ser ett trendbrott med ökade inslag av crowdfunding, crowdlending och förhandsbeställningar eller om detta bara är undantag och de allra flesta böcker även framöver kommer att finansieras av traditionella förlag?

Transparens: Artikelförfattaren är en av grundarna till Hoi Förlag och är fortfarande delägare även om han inte är inblandad i den dagliga verksamheten på förlaget.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se