Brandon Sanderson passerar 250 Mkr – nu in på övertid

Kungen av Kickstarter (i allla fall för böcker) är nu även kungen av Backerkit - Brandon Sanderson. Hans nya kampanj har passerat 250 Mkr.

Brandon Sanderson bytte från Kickstarter till Backerkit med sin nya kampanj. Vid kampanjens slut hade han passerat 250 Mkr men nu har den gått in på övertid och antalet backare har passerat 100 000 personer.

Vi har tidigare skrivit flera artiklar om Kickstarter-kampanjer och inte minst Brandon Sandersons rekordkampanj för två år sedan, i mars 2022, som drog in 41,7 miljoner dollar – motsvarande 444 Mkr.

Nu genomför han en ny kampanj, denna gång på plattformen Backerkit. Den är inte lika stor men summorna är ändå svindlande ur ett svenskt perspektiv.

I skrivande stund har över 100 800 personer handlat för 23,55 miljoner dollar – motsvarande 251 Mkr. Egentligen är kampanjperioden över men Backerkit har något som de kallar ”overtime”, alltså förlängning. Så länge folk fortsätter beställa så förlängs tiden, men tio minuter åt gången. De senaste 3,5 timmarna har 400 personer adderats till listan av ”backers”.

Så vad är hemligheten? Ja, givetvis det faktum att den förra kampanjen stöttades av hela 185 000 personer som han (och teamet bakom) därmed kunde kontakta för att informera om det nya projektet. Dessutom har han en stor och trogen läsekrets och en aktiv blogg och youtube-kanal.

Utöver en läderinbunden utgåva av Words of Radiance i två band innehåller den nya kampanjen även ett nytt hemligt projekt, en bok, som ska komma först 2025. Snacka om förköp – något som 45 000 personer valt …

Kan svenska författare lära sig något av detta? Givetvis. Även om skalan är en helt annan så visar det att författare och förlag med hängivna läsare kan sälja direkt – redan innan böckerna är släppta. Eller ta fram samlarutgåvor ifall man har verkligt dedikerade fans.

Läs mer om hur förlag och författare drar in miljoner i förskott på Kickstarter

Uppdatering 31 mars: Till slut tog även övertiden slut och Brandon Sandersons kampanj stannade på 23,757 miljoner dollar – motsvarande 253,5 Mkr från 102 089 kunder. Alltså i snitt 233 dollar (motsvarande 2487 kr) per beställning. Det ger en fingervisning om skillnaden mellan crowdfunding och enbart förköp. De flesta väljer alltså olika typer av paket. Dessa sträckte sig prismässigt från 10 dollar för en ebok upp till två olika paket med både böcker och merchandise för 650 dollar. Ett av dessa var begränsat till 4900 stycken – som sålde slut.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL