Ny Kickstarter av Brandon Sanderson krossar alla rekord

Ny rekord-Kickstarter av Brandon Sanderson.

Sommaren 2020 drog författaren Brandon Sanderson in 6,8 miljoner dollar via en Kickstarter för en läderinbunden samlarutgåva. I sin nya kampanj som pågår just nu nådde han 7,5 miljoner dollar efter sex timmar. I skrivande stund har han passerat motsvarande 143 Mkr.

För den som vill ha lite perspektiv på Kickstarter rekommenderas vårt Analysbrev som bland annat tar upp Sandersons förra kampanj.

Brandon Sandersons nya kampanj är något i hästväg. I en video berättar författaren hur han under pandemin fått mer tid att skriva (eftersom han inte kunnat resa) och som ett resultat har han skrivit inte mindre än fyra (!) nya romaner. Tre utspelar sig i Cosmere-världen och en är något helt annorlunda.

Än så länge är det ungefär vad Sanderson berättat om de nya böckerna som ska släppas under 2023. De som backar kampanjen ska få en ny bok i kvartalet under nästa år.

Målet för Kickstartern var satt till 1 miljon dollar. Redan samma dag som lanseringen skedde kunde en av hans medarbetare konstatera: ”7,5 miljoner dollar under de första sex timmarna var långt bortom vad någon av oss kunde ha föreställt sig.”

Och den som går in på Kickstartern nu kan se hur räkneverket fortsätter ticka. Medan jag skriver den här texten har ytterligare något hundratal personer gått och beställt något av bokpaketen och det totala antalet backare passerat 56 000 personer samtidigt som summan närmar sig 15 miljoner dollar (i skrivande stund 14,76 miljoner dollar vilket med den dyra dollarn just nu motsvarar 143 miljoner kronor).

Så vad innebär detta? En läsare tipsade om kampanjen och undrade hur mina tankar gick. Först av allt så är det här alltså direktförsäljning författare till läsare, utan mellanhänder (förutom givetvis att han behöver anlita folk för att sköta tryck och logistik).

Men jämfört med en traditionell utgivning? Rimligtvis kommer han att kunna ta åtminstone halva intäkten som vinst i projektet. Och var kommer det hela att landa? Kan han komma upp i 20 miljoner dollar eller mer?

Hans förra kampanj hade strax under 30 000 backare, nu närmar han sig det dubbla efter bara några dygn. Succén kommer dessutom att resultera i att media runtom i världen kommer att skriva om det och därmed driva ännu mer trafik till kampanjen.

Så vad kan svenska förlag och författare lära av Sanderson? En slutsats är förstås värdet av att ha en direktkontakt med sina läsare. Utan den hade han inte kunnat nå ut med budskapet om att han skrivit fyra nya böcker. Dessutom har han ett team som hjälper honom med kampanjen.

För kontext bör du även känna till att Brandon Sanderson (född 1975) är en amerikansk fantasyförfattare som debuterade 2005. Han har gjort sig känd bland annat för sin fantasytrilogi Mistborn och fått i uppdrag att slutföra Robert Jordans romanserie Sagan om Drakens återkomst. Med andra ord: han var en bästsäljande författare innan han använde Kickstarter som plattform.

Uppdaterat 7 timmar senare: Var tvungen att titta till hur det går för kampanjen och konstaterar att han nu passerat 64 000 backare och 16,5 miljoner dollar. Nästan 160 Mkr.

Många undrar hur han nått ut så bra med budskapet? Ett skäl är förstås hans Youtube-kanal med 326 000 prenumeranter där en 16 minuter lång video om de fyra nya böckerna har fått 938 000 visningar – på ett dygn. Och 70 000 likes skvallrar om vilket genomslag den därmed har fått.

Uppdaterat 3 mars (kl 9): Kampanjen fortsätter ticka på, snart 72 000 backare. Och 18,25 miljoner dollar motsvarar 177 Mkr (med aktuell dollarkurs). Skulle en svensk författare kunna göra något liknande och i så fall vem?

Uppdatering 6 mars (kl 22): Under helgen har Brandon Sanderson blivit historisk då denna kampanj numera är den Kickstarter som dragit in mest pengar genom tiderna. Det tidigare rekordet var en smart klocka, Pebble Time, som 2015 drog in 20,338 miljoner dollar. I en artikel på The Verge avslöjas dessutom att Sanderson nådde målet för sin Kickstarter – 1 miljon dollar – inom loppet av 35 minuter.

Uppdatering 7 mars (kl 18): I skrivande stund har Brandon Sanderson nu säkrat över 250 Mkr, detta genom att kampanjen är uppe i 25,24 miljoner dollar (från 107 198 backare) och eftersom dollarkursen just nu är 10.00 kr så … Som jämförelse är det troligen bara ett enda svenskt förlag som kan sälja skönlitteratur för så mycket pengar på ett år – Bonnierförlagen. (Både Norstedts och Natur & Kultur har fackböcker respektive läromedel som står för stora delar av omsättningen). Och det är garanterat inget svenskt förlag som drar in 250 Mkr på fyra boktitlar inom loppet av ett år.

Uppdatering 11 mars (kl 15): Kronan har stärkts något mot dollarn så ifall Brandon tänkt växla till svenska kronor så har han tappat några miljoner. Okej, just nu är siffrorna 264 Mkr (27,2 miljoner dollar) från nästan 117 000 backare. Med 20 dagar kvar är frågan om han kommer att nå 30 miljoner dollar eller rentav 300 Mkr.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL