fbpx

Över en miljon egenutgivna titlar i USA 2017

Många böcker blir det på ett år. Foto: iStock.

För första gången passerade år 2017 antalet egenutgivna titlar en miljon i USA, enligt Bowkers årliga rapport. Det väcker frågan om varför vi inte sett en egenutgivarboom i Sverige.

Den som trodde att egenutgivningen har planat ut och att författare kanske hellre söker sig till traditionella förlag trodde fel. I alla fall att döma av Bowkers rapport om ISBN som utfärdades under 2017. För första gången passerade antalet egenutgivna titlar en miljon – 1 009 188 stycken (jämfört med 786 935 under 2016).

Däremot kan papperskramarna glädjas åt att antalet egenutgivna tryckta böcker ökade med hela 38 procent vilket ger totalt 879 587 titlar. Det var femte året i rad som print växte, vilket förklaras främst av Amazonägda Createspace (en tjänst som kommer att smälta samman med KDP Print och ingå i Kindle Direct Publishing). Enbart antalet titlar från Createspace ökade med 50 procent och stod för 751 929 av dessa.

– Egenutgivning visar inga tecken på att sakta in och fortsätter att växa i stadig takt. Createspace var väldigt populärt 2017 och när deras kunder nu flyttar till den nya KDP-plattformen förväntar vi oss ingen nedgång i egenutgivning, säger Beat Barblan, direktör för Identifier Services på Bowker i ett pressmeddelande.

ANNONS

Mörkertal för eböcker – egenutgivning troligen ännu större

Sedan 2012 har antalet ISBN som utfärdas till egenutgivna titlar ökat med 156 procent.

– Vi tror att det till stor del beror på det ökade antalet kvalitetsprodukter och tjänster som nu är tillgängliga från flera olika leverantörer för att stötta författare som väljer att ge ut en del eller alla sina titlar självständigt. Dessutom finns det flera organisationer för indieförfattare som lyfter fram bästa arbetssätt och står redo att erbjuda lösningar och support, säger hon och tillägger:

– Författare som bestämmer sig för ge ut själva, marknadsföra och distribuera böcker av hög kvalitet har idag fler tillgängliga resurser än någonsin.

Egenutgivna eböcker minskade med 13 procent, för tredje året i rad. Men här finns också en ledtråd till att det förmodligen inte stämmer. Enligt rapporten står nämligen Smashword och Lulu för hela 81 procent av det totala antalet ebokstitlar (129 601).

Men eftersom man via Amazon kan ge ut eböcker utan att behöva använda ett ISBN så finns det sannolikt ett mörkertal. Om man söker på Kindle ebooks på Amazon och väljer titlar utgivna de senaste 30 dagarna får man över 50 000 träffar enbart inom non-fiction och över 10 000 träffar inom romance. Även om långt ifrån alla dessa är egenutgivna indikerar det ändå att egenutgivningen av eböcker är betydligt större än vad som framgår av Bowkers rapport.

Svensk egenutgivning liten i förhållande till USA

Låt oss göra ett matematiskt experiment. USA:s befolkning var 325,7 miljoner människor 2017. Sveriges befolkning var 10,2 miljoner. Det innebär att i USA gavs det ut 0,0031 böcker/invånare. Om Sverige hade haft en lika blomstrande egenutgivning borde vi ha fått ut 31 358 titlar. Men enligt en tidigare rapport från Kungliga biblioteket så var den svenska egenutgivningen under 2017 endast drygt 2 000 titlar. Faktum är att det totala antalet utgivna titlar i Sverige bara var 15 302, enligt KB.

Det är klart att det finns ett mörkertal även i Sverige, långt ifrån alla böcker förses med ISBN trots att det är gratis. Men att mörkertalet skulle vara tiotusentals titlar låter osannolikt.

Så den givna frågan är: Varför är det så få svenskar som satsar på egenutgivning?


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny