Ebba Billengren och Johanna von Horn på Bokslukaren tar emot Stora Anita Linde-priset. Foto: Bokslukaren

Ebba Billengren och Johanna von Horn på Bokslukaren får bokhandelspris

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Barnbokhandeln Bokslukaren i Stockholm belönas med Stora Anita Linde-priset 2018. ”Att få ingå i Anita Lindes krets av bokvänner känns som en ynnest”, säger Ebba Billengren.

Stora Anita Linde-priset delas sedan sju år tillbaka ut årligen till en bokhandlare som ”gör ett betydelsefullt arbete för boken och läsandet i Anitas anda”. Anita Linde (1943–2011) var en bokhandelsprofil som arbetade inom bokhandeln i 50 år. Priset instiftades 2011 till hennes minne.


ANNONS


I år går priset till Johanna von Horn och Ebba Billengren på Bokslukaren (Mariatorget i Stockholm) med motiveringen: ”Med stor kunskap, lång erfarenhet och personligt engagemang tar årets pristagare de små på stort allvar. I en lycklig kombination av saga och verklighet skapas en skattkammare där omtanke, autenticitet, humor och kärlek gör att läsupplevelsen börjar redan i bokhandeln! Väx inte upp det är en fälla!”

Vi fick en pratstund med Ebba Billengren som driver Bokslukaren tillsammans med Johanna von Horn.

Vad betyder det för er att få det här priset?
– Det betyder väldigt mycket för oss, som varit verksamma i 11 år, i en liten fristående bokhandel. Att bli uppmärksammad och uppskattad för arbetet vi brinner för gör att vi får en bekräftelse för att det vi gjort syns och betyder något för andra. Det ger oss positiv energi och leder förhoppningsvis till att några som inte kände till oss kanske upptäcker oss nu. Att få ingå i Anita Lindes krets av bokvänner känns som en ynnest.

På frågan hur det är att driva en liten barnbokhandel idag svarar Ebba att det är ganska kärvt ekonomiskt och att det nätt och jämnt går runt.

ANNONS

– Utan en inre glöd och entusiasm för det vi gör skulle det inte fungera. Vi får så mycket tillbaka i form av uppskattande stamkunder och intressanta samtal och möten i bokhandeln dagligen.

Inne i bokhandeln. Foto: Bokslukaren

I motiveringen kallas er bokhandel för ”en skattkammare”. Hur känns det att få den beskrivningen?
– Det kan inte bli bättre än att vår bokhandel jämförs med en skattkammare! Precis så vill vi att det ska kännas att komma in här. Fullt med böcker för alla och ett ombonat café med goda bakverk och många läsexemplar som uppmuntrar till att sätta sig i lugn och ro och frossa i böcker.

Bokslukaren driver ett café i anslutning till bokhandeln, en företeelse som ännu inte är så vanligt förekommande i Sverige, men desto vanligare utomlands.

– Caféet är bokhandelns atmosfärskapare och det som gör att bokhandeln blivit en mötesplats och inte bara en kommersiell yta för bokförsäljning. Att man kan sitta ner och samtala och umgås gör att människor stannar upp och kan upptäcka böckerna på ett fint sätt.

Bokslukarens mysiga café. Foto: Bokslukaren

Ebba berättar att caféet är livsviktigt för bokhandelns kvällsverksamhet med releaser som de arrangerar för förlagen och författarna, ofta många gånger i månaden. De erbjuder ett populärt evenemangspaket där både förtäring och personal ingår.

Fik- och läshörna. Foto: Bokslukaren

– Att vår verksamhet innefattar café och matlagning är också ett sätt att tillgodose våra intresse- och kunskapsområden, säger Ebba. Mat är, parallellt med böcker, ett stort intresse för oss. Ju fler favoritområden vi kan kombinera inom ramen för bokhandelns verksamhet, desto större chans att vi aldrig tröttnar!

Sedan 2015 har bilderboksförlaget Urax drivits i samarbete med Bokslukaren. Våren 2018 gick Urax grundare Ellen Karlsson till Rabén och Sjögren och det beslutades i samma veva att förlaget skulle avvecklas.


ANNONS


– Beslutet att gå isär med Urax var nödvändigt för både bokhandel och förlag, säger Ebba Billengren. Nu kan vi som bokhandel fokusera på att driva bokhandeln och förlaget trappas långsamt ner. Bokhandelns ekonomiska läge blir förhoppningsvis lite bättre när vi bara är två personer som ska ta ut lön. Vi två arbetar lite mer och har några extraanställda som hoppar in då och då. Formellt har vi inte gått isär ännu, detta sker vid årsskiftet och det är först då vi kan analysera hur det har påverkat verksamheten. Vi har en ny tredje delägare som står beredd att ta vid då.

Tidigare pristagare av Stora Anita Linde-priset

2012 – Anna Gillinger och Bo Greider, Söderbokhandeln Stockholm.
2013 – Inês Lohr, Lohrs Pocket MedMera Göteborg.
2014 – Didier Mourmant, Franska Bokhandeln – Språkbokhandeln Lund.
2015 – Anders Källgren, Globe Bokhandel Ludvika.
2016 – Tora Lindberg, Kiruna Bokhandel.
2017 – Johnny Karlsson, Holje Bok i Olofström.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.