T.v: Anita Linde (1944–2011), bokhandlare och namne till Stora Anita Linde-priset. T.h: Roland Salemark, Bokhandeln Wessman & Pettersson i Visby, 2021 års pristagare (foto: Anna Tillgren).

Det sista Stora Anita Linde-priset har delats ut: ”Vi avslutar med flaggan i topp”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bokhandlaren Roland Salemark, Bokhandeln Wessman & Pettersson i Visby, tilldelas Stora Anita Linde-priset 2021 – det tionde och sista.

Årets mottagare av bokhandelspriset Stora Anita Linde-priset är Roland Salemark från Bokhandeln Wessman & Pettersson i Visby.


ANNONS


 – Roland har varit nominerad flest gånger, samtliga år och från flera olika håll. Han har blivit en del av Visbys stadsbild, han är Bokhandlaren i stan och på ön. Han balanserar det självklart kommersiella med det smala svåra. Ingen bokhandlare är en ö, inte heller på Gotland. Roland har fina medarbetare och en stor viktig omvärld, säger Ola Jönsson som är en av krafterna bakom priset.

Motiveringen lyder: ”Med tydlig närvaro och moralisk kompass balanserar årets pristagare likt en lindansare det självklart kommersiella och det smala svåra. Med stor famn, generositet och mycket värme är han en del av litteraturens ekosystem, i Anita Lindes anda!”

– Vi i arbetsgruppen tycker att vi på detta sätt sluter cirkeln på bästa och finaste sätt. Vi avslutar med flaggan i topp, säger Ola.

Pristagaren hyllades i Lund den 20 november 2021 på Skissernas museum. Även förra årets pristagare Kerstin Rydholm firades under årets ceremoni då prisceremonin 2020 ställdes in på grund av pandemin.

ANNONS

– Vi gör nu bokslut och vi har nu, efter att ha delat ut samtliga pris, delat ut 200 500 kronor och köpt räkmackor (till pristagarna och ibland till pristagares familjemedlemmar), blommor, musik, teknik, lokalhyra och liknande för 48 657 kronor. När vi i år går i mål har vi samlat in en kvarts miljon kronor och kassan kommer att vara tom, fint tycker jag!

Ola beskriver det som att när de nu rundar av fortsätter pristagarna att berätta Anitas berättelse, och priset hittar nya vägar fram. Pristagarna berättar att det kommer in kunder i boklådorna och berättar att de kommer ihåg Anita från bokhandeln, från föredrag och från hennes medverkan i tv och radio.

– Det har visat sig att små handlingar kan göra stor skillnad. Vi som kände och träffade Anita behöver inget pris för att minnas, vi minns! Nu fanns och finns det ett intresse av att uppmärksamma hennes bokhandlaregärning. Det är så mycket värme, kärlek och omtanke när vi träffas i Lund, det visar att bokhandeln betyder mycket för många, säger Ola och fortsätter:

– Vi tror på det goda exemplets kraft och alla våra pristagare är exempel på det, de fortsätter att på olika sätt berätta Anitas berättelse. Vi ser att det kan betyda mycket för bokhandlarna att inse att de är sedda, att de finns med i ett sammanhang. Som jag ofta säger, vårt pris är en viktig bagatell.

Han och hans kollegor bakom priset blir glada om någon vill ta stafettpinnen vidare, och samtidigt göra något eget, något nytt för att uppmärksamma bokhandlarna. Det skulle till exempel kunna vara vänner till någon annan bokhandlare eller bokhandel, ett förlag med en rik stiftelse som ägare eller någon annan stiftelse eller aktör i branschen.

– Vi i vår lilla arbetsgrupp kan komma med råd och tips, vi tror alltid på samarbete i vår lilla bransch. Delar man ut pris ska man se till att det finns ett genuint engagemang, att det är kul och med kvalitet. Det tror jag att vi har lyckats med under dessa tio år, att det har varit och är för boken och läsandet, i Anitas anda.

Alla tidigare pristagare av Stora Anita Linde-priset

2012 Anna Gillinger och Bo Greider, Söderbokhandeln Stockholm.

2013 Inês Lohr, Lohrs Pocket MedMera Göteborg.

2014 Didier Mourmant, Franska Bokhandeln – Språkbokhandeln Lund.

2015 Anders Källgren, Globe Bokhandel Ludvika.

2016 Tora Lindberg, Kiruna Bokhandel.

2017 Johnny Karlsson, Holje bok Olofström.

2018 Ebba Billengren och Johanna von Horn, Bokslukaren Stockholm.

2019 Anders Karlin, Söderköpings Bokhandel & Antikvariat.

2020 Kerstin Rydholm, Bokhandeln i Ystad.

Om Anita Linde

I 50 år arbetade Anita Linde inom bokhandeln i Skåne. Hon började på Killbergs bokhandel i Ängelholm och resan gick vidare till Lund där hon arbetade på Lindstedts bokhandel, Gleerups, Lilla Gleerups och Boklådan. Anita blev en profil inom Boksverige och pratade böcker och läsning i tv, radio och runtom i landet på olika tillställningar. 1993 tilldelades hon Lunds kommuns kulturpris och hon satt i Augustjuryn år 2009.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.