Louise Malmström och Anders Karlin framför sin bokhandel. Foto: Magnus Media

Bokhandlare Anders Karlin: I Söderköping är folk stolta över sin bokhandel

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Anders Karlin driver sedan sex år tillbaka Söderköpings bokhandel tillsammans med sin sambo. Förra helgen fick han ta emot pris för sin bokhandlargärning.

– Det känns jätteroligt, jag blev väldigt överraskad, glad och stolt, säger Anders, som är 2019 års vinnare av Stora Anita Linde-priset.


ANNONS


Det är inte första gången han får pris för sitt arbete med bokhandeln, 2018 tilldelades han Söderköpings kulturpris. Anders och hans sambo Louise Malmström har haft bokhandeln i ganska exakt sex år, sedan slutet av november 2013 då de slängdes rätt in i julhandeln. 

– Vi hade massor med att lära då, och det känner vi fortfarande. Vi har en liten bokhandel som ligger långt ifrån storstäderna, så det är lätt att känna sig lite i utkanten. Priset är bekräftelse på att vi verkligen är på rätt spår. 

Extra roligt tycker han det är eftersom priset bygger på nomineringar, både från privatpersoner, bokhandlare, förlagsfolk och författare. Utdelningen var i Lund den 23 november.

– Jag kände mig väl omhändertagen under hela dagen, säger Anders. I priset ingår en räkmacka på Grand Hotel och sedan var det en jättefin prisceremoni på Skissernas museum. Jag blev förvånad över hur mycket folk som var där.

ANNONS
Anders Karlin på prisutdelningen av Stora Anita Linde-priset 2019. Foto: Louise Malmström

Motiveringen lyder: ”Med kvalitet, nyfikenhet, lust, kunskap, ödmjukhet och självständigt tänkande går årets pristagare sin egen väg – tillsammans med andra, ingen bokhandlare är en ö! Anders Karlin är allt annat än en nufåne, han är en modern bokhandlare i Sveriges äldsta bokhandel.”

”Modern bokhandlare”, varför tror du att du har fått den benämningen?
– Ja du, skrattar Andes. Det kan vara för att vi jobbar mycket med programverksamhet av olika slag. Vi försöker hitta samverkan, både lokalt och regionalt. Vi har ett fint samarbete med biblioteket till exempel, och tackar ofta ja till att arrangera och vara med på olika slags författarsamtal.

Lite speciellt för bokhandeln i Söderköping är att de har antikvariat i en del av butiken. De säljer alltså både nya och gamla böcker.

– Det ger oss ytterligare ett ben att stå på. Och jag har alltid haft en dröm om att ha ett antikvariat, så den tanken fanns i bakhuvudet när vi tog över bokhandeln. Det visade sig att det fungerar väldigt bra. Bokhandeln har sin rytm över året, men antikvariatet säljer oberoende av rea och julhandel, dalarna under året blir inte lika djupa. Många böcker har kort livslängd, men i antikvariatet kan vi tillhandahålla mer. Det ger ett annat liv åt bokhandeln.

De har ungefär 5 500 begagnade titlar, och antikvariatsdelen utgör ungefär en femtedel av hela butiken.

– Det finns ett personligt avtryck i hela bokhandeln. Vi är helt fristående och bestämmer våra inköp själva.

En aktiv programverksamhet utmärker också Söderköpings bokhandel, som för övrigt är Sveriges äldsta bokhandel, grundad 1815.


ANNONS


– Våra program går jättebra. Och jag sticker ut hakan lite och påstår att Söderköping är den stad där det anordnas flest litterära event per capita i Sverige, delvis tack vare oss men också genom biblioteket och en aktiv föreläsningsförening.

I bokhandeln har de ofta evenemang av olika slag, och det är i stort sett alltid fullbokat. Många stora litterära namn har besökt Söderköping de senaste åren.

– Nu har vi visserligen bara 25 platser. Men Söderköpingsborna är pigga på att delta, det finns intresse och en publik.

Ekonomiskt rullar det på, Anders har kunnat ta ut lön ända sedan början. Omsättningen ökar lite för varje år som har gått sedan de tog över. Sommarsäsongen är stark, mycket tack vare turismen. Många kunder kommer också resande från de närliggande orterna Norrköping, Linköping och Nyköping. 

– Söderköping är definitivt en bra plats att ha en bokhandel. I den lilla staden syns man och uppmärksammas på ett helt annat sätt än om man verkar i en större stad. Det är lätt att hitta samarbeten och de som bor här är väldigt litteratur- och kulturintresserade.

Han menar att det lokalt finns en väldig uppslutning kring bokhandeln.

– Folk är stolta över sin bokhandel och många kommer in och berättar historier från förr och de tidigare ägarna. Många känner nog att det här är ”deras bokhandel”. Det är väldigt roligt.

Hur är det att vara fristående bokhandlare idag?
– Det kan vara tungt med omvärldsbevakning, men samtidigt är vi inte bundna av någon central inköpsavdelning utan kan agera direkt när något verkar intressant.

Hur viktig är julhandeln för er?
– Det är klart att den är viktig, december är den månad då vi säljer mest på hela året (fast Black Friday uppmärksammar vi inte). Men i och med att vi har en stark sommarsäsong ligger juli inte långt efter.

Hur är intresset för de nyutnämnda Augustvinnarna?
Ålevangeliet har gått bra hela hösten, det är en riktig storsäljare. Jag tycker också att även Osebol har sålt bra, det kan delvis ha att göra med att Marit Kapla var här på författarbesök. En sådan grej får genomslag i den lilla staden, säger Anders och tillägger:

– Bara att det pratas litteratur gör att det kommer fler till bokhandeln, inte nödvändigtvis för att köpa boken ifråga – men folk blir påminda om litteraturen. Det är samma sak med Nobelpristagarna, som ju alltid säljer bra. Vi konstaterar att försäljningen ökar rent allmänt när litteraturen uppmärksammas.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.