Louise Malmström och Anders Karlin framför sin bokhandel. Foto: Magnus Media

Bokhandlare Anders Karlin fick kulturpris för sitt arbete

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Som en glad överraskning har Söderköpings bokhandlare Anders Karlin erhållit ortens kulturpris – ett kvitto på att han lyckas med att göra sin bokhandel till mer än bara en butik.

Bokhandlaren Anders Karlin som sedan fem år tillbaka driver Söderköpings bokhandel har tilldelats Söderköpings kulturpris 2018. Juryn bestående av politiker från servicenämnden och tjänstemän på kulturkontoret i kommunen, gav följande motivering till varför Anders fick pris:


ANNONS


”Anders Karlin har under fem år byggt upp en mycket god och välbesökt bokhandel, Söderköpings bokhandel och antikvariat. Anders ordnar arrangemang som poesiuppläsning, författaraftnar, musikkonserter som är välbesökta och uppskattade. Anders är kunnig inom sitt område och förstår att göra böcker tillgängliga för en bred allmänhet. Anders har gjort Söderköpings bokhandel till en intressant mötesplats full av modern men även antikvarisk litteratur.”

Utmärkelsen var oväntad men en mycket glad överraskning för Anders som menar att det är ett kvitto på att han arbetar åt rätt håll för att nå sina mål. Han vill inte att butiken enbart ska vara en förmedling av böcker utan fungera som en kulturaktör i den lilla staden. Sedan han och hans sambo tog över butiken för snart fem år sedan har Anders kört många evenemang och det har hållits allt från författarsamtal och föredrag till musik- och poesikvällar i bokhandeln.

— Det blir ett sätt att knyta folk till bokhandeln och sätta den på kartan, säger Anders. Sedan är det roligt för en själv också, det ger väldigt mycket och jag lär mig nya saker varje dag.

I en del av bokhandeln har Anders förverkligat en gammal dröm och startat antikvariat. Kombinationen har visat sig vara lyckad, delen med äldre och begagnade böcker täcker upp för de perioder då den ordinarie bokhandeln har lågsäsong:

ANNONS

— Vi lade till antikvariatet för att ge bokhandeln ett bredare sortiment och mer liv åt butiken, säger Anders. Själva bokhandeln i sig har en rytm över året men jag har märkt att antikvariatet går i en annan takt än den. När bokhandeln har en dal går antikvariatet in och då blir dalen inte så djup. Idag har många böcker så kort livslängd och antikvariatet kan tillhandahålla kunderna äldre böcker på ett sätt som den vanliga bokhandeln inte gör.

Söderköpings litenhet talar till bokhandelns fördel tror Anders. Det blir lättare att synas, hitta samarbeten och få gehör:

— Folk är väldigt pigga på att delta i evenemangsprogrammet, konstaterar han. Vi har det bra förspänt med en lojal kundkrets men också tack vare närheten till större städer. Från dem kommer folk på en dagsutflykt eller så stannar de till när de passerar på E22 på väg norr- eller söderut. Just nu håller vi på med vårt femte bokslut och sedan vi började har vi ökat omsättningen för varje år som går – det är jätteroligt. Det underlättar verksamheten att vi är en liten oberoende bokhandel och kan göra saker tillsammans med kunderna när de kommer med idéer och tips.

Anders drivkraft är passionen för böcker. Gränsen mellan fritid och arbete beskriver han som diffus och mycket av det han gör tänker han inte på som jobb.

— Jag har en väldigt behaglig tillvaro och kan sitta och prismärka antikvariatsböcker om kvällarna och se det som avkopplande, säger han. Men samtidigt vill jag inte att läsande ska kännas som jobb och jag läser inte bara nyheter utan ser till att plocka ur antikvariatet och läsa äldre litteratur med.

Just nu är det dock en del nyare böcker som lockar. Sara Stridsberg, Katja Kettu och så Jens Liljestrands biografi över Vilhelm Moberg, Mannen i skogen:

— Det är många kunder som sagt att den är jättebra så den längtar jag efter att sätta tänderna i, avslutar Anders.

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.