Anita Linde (1944–2011), bokhandlare och namne till Stora Anita Linde-priset.

Stora Anita Linde-priset delas ut för sjätte gången

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Anita Linde var legendarisk bokhandlare i Lund. Sedan 2012 delas ett pris ut i hennes namn till bokhandlare som arbetar i samma anda.

I 50 år arbetade Anita Linde inom bokhandeln i Skåne. Hon började på Killbergs bokhandel i Ängelholm och resan gick vidare till Lund där hon arbetade på Lindstedts bokhandel, Gleerups, Lilla Gleerups och Boklådan. Anita blev en profil inom Boksverige och pratade böcker och läsning i tv, radio och runtom i landet på olika tillställningar. 1993 tilldelades hon Lunds kommuns kulturpris och hon satt i Augustjuryn år 2009.


ANNONS


– Man kan säga att hon var en länk mellan författare och läsare. Hon blev också vän med många författare som tyckte att hennes bokhandel var en spännande plats att vara på, säger Ola Jönsson, samordnare och juryledamot för Stora Anita Linde-priset.

Ola Jönsson har själv jobbat i bokbranschen i över 30 år, både inom bokhandel, förlag och nu med upphandling av tryck för förlag. Han träffade Anita Linde då han själv jobbade i bokhandel i Malmö och var kund i Anitas bokhandel i Lund. Senare satt de i samma inköpsgrupp på dåvarande Bokia.

När Anita Linde gick bort i augusti 2011 67 år gammal uppstod ett gemensamt initiativ från olika håll, däribland från kollegor, kunder, vänner och andra som ville hedra hennes minne. Tillsammans samlade man in över 200 000 kronor för att kunna instifta ett pris.

– Jag blev tillfrågad om jag ville vara samordnare, och jag hade aldrig sagt ja om jag inte själv hade en egen relation till Anita, berättar Ola Jönsson. Vi som kände Anita behöver inget pris för att minnas henne, men vi vill hedra andra bokhandlare som arbetar i hennes anda. De är hjältar, precis som Anita var.

ANNONS

I år delas priset ut för sjätte gången i ordningen. Den ursprungliga potten på 200 000 insamlade kronor innebär att priset inte kommer att kunna delas ut i all evighet, men Ola säger att de kommer att fortsätta så länge det finns pengar och så länge det är roligt.

– Priset är ett sätt att fortsätta berätta Anitas berättelse, säger Ola.

Vem som helst kan nominera till Stora Anita Linde-priset. Pristagaren utses av en jury som förutom Ola Jönsson utgörs av Lena Göranson, Ann Wallberg, Anna Tillgren och Magnus Ingvarsson. Årets pristagare, som kommer att avslöjas i samband med prisceremonin i Lund den 25 november, får 20 100 kronor, en räkmacka på Grand Hotel i Lund och ett diplom.

Stora Anita Linde-prisets tidigare pristagare

2012 – Anna Gillinger och Bo Greider, Söderbokhandeln Stockholm.
2013 – Inês Lohr, Lohrs Pocket MedMera Göteborg.
2014 – Didier Mourmant, Franska Bokhandeln – Språkbokhandeln Lund.
2015 – Anders Källgren, Globe Bokhandel Ludvika.
2016 – Tora Lindberg, Kiruna Bokhandel.

Fakta: Stora Anita Linde-priset delas ut på Skissernas Museum i Lund, den 25 november 2017 klockan 15.00. Alla är välkomna.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.