Antikvariat- och bokhandlare i Olofström får Stora Anita Linde-priset 2017

Ola Jönsson och Johnny Karlsson på Skissernas museum i Lund. Foto: Ingemar Lönnbom

Johnny Karlsson driver sedan 20 år tillbaka Holje Bok i Olofström där han säljer både nya och gamla böcker. I år belönas han med Stora Anita-Linde priset.

För sjätte gången har bokhandlarutmärkelsen Stora Anita Linde-priset delats ut. Denna gång tilldelas det Johnny Karlsson som driver bokhandeln/antikvariatet Holje Bok i Olofström. Prisceremonin ägde rum på Skissernas museum i Lund den 25 november 2017.

– Arrangemanget var mycket välordnat och trevligt, säger Johnny Karlsson. Jag blev överraskad över antalet människor som strömmade in, lokalen blev helt full och jag gladde mig å arrangörernas vägnar.

Motiveringen från juryn lyder: ”Årets pristagare är både intressant och intresserad. Med integritet och starka rötter i traditionen hanterar han både det enkla och det svåra och med stor bredd i sitt yrkesutövande bjuder han oss daggdroppen och kosmos. En man med kultur!”

– Jag har varit med och delat ut priser och man vill ju att de tilldelade ska bli glada och stolta. Och det blev jag faktiskt! Det öses inte direkt utmärkelser över de som förmedlar böcker, det vill säga bokhandlare. Jag hade inte tänkt så mycket på det innan, men det finns ju desto fler litterära priser. Särskilt roligt är det att ett antikvariat med andrahandsförsäljning av böcker uppmärksammas, säger Johnny.

I sin butik Holje Bok har Johnny mellan 200 000 och 300 000 titlar. På frågan hur fördelningen mellan nytt och gammalt ser ut svarar Johnny att gränsen för vad som är ”nytt” pressas hela tiden. Han har många böcker som är ett par år gamla, medan en vanlig bokhandel för det mesta bara har det allra nyaste i sitt sortiment. Johnny uppskattar att han själv har 500–1 000 böcker som är förlagsnya, resten är begagnat.

Johnny Karlsson med Stora Anita Linde-prisets plakett, i år tillverkad av konstnären Signar N. Bengtson. Foto: Ingemar Lönnbom

”En man med kultur”, står det i motiveringen. Kan du identifiera dig med det?
– Det är en underfundig formulering, skrattar Johnny. Men med åren har det blivit så att jag sysslar med sådant som kallas för kultur, utöver att förmedla böcker. Jag har engagerat mig i många kulturella aktiviteter, mest på det regionala planet, med bokmässor och litterära föreningar, däribland Martinsonsällskapet. Så kulturen fyller nog min tillvaro!

Johnny berättar att han dessutom driver ett bokförlag, Vekerum förlag, som ger ut ungefär 3 titlar om året. Holje Bok har han drivit i ungefär 20 år på heltid, men han har jobbat inom ”bokhandleri” i runt 30 år. Innan dess var han verksam på Lunds universitet med zoologi och ekologi och har även en bakgrund från Bra böcker och NE.

– Jag har nu uppnått en sådan anmärkningsvärd ålder att jag får avlöning från staten i form av pension, skämtar Johnny. Så jag har insett att jag inte borde bygga ut ännu mer utan har tvärtom dragit ner på verksamheten. Jag har inga anställda men några som hjälper till lite då och då.

99 % av materialet på Boktugg är gratis att läsa. Om du är en regelbunden läsare får du gärna stötta oss genom att
✔️ bli betalande prenumererant
✔️ bli sponsor
✔️ swisha ett bidrag
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt gratis nyhetsbrev?

Hans antikvariat i Olofström, som även erbjuder musik i begagnad form, har ett ständigt flöde av kunder som är på jakt efter än det ena, än det andra. Ibland kan man förundras över vilka böcker folk vill ha, menar Johnny.

– Men en viktig del av att driva ett antikvariat är att skaffa fram de böcker som kunden vill ha. Även om man inte har boken hemma så ser man till att skaffa den. Ofta får jag ordna fram sådana böcker som ”inte finns”, säger Johnny Karlsson.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.