Urax förlag lägger ner och Ellen Karlsson går till Rabén & Sjögren

Ellen Karlsson, ny bilderboksredaktör på Rabén & Sjögren. Foto: Richard Åström

Rabén & Sjögrens bilderboksredaktör Rebecka Wolff blir förläggare och ersätts av Ellen Karlsson från förlaget Urax, som därmed kommer att ge ut sina sista titlar till hösten.

Ellen Karlsson, som startade barnboksförlaget Urax 2012 och har drivit det sedan dess, börjar som bilderboksredaktör på Rabén och Sjögren.

– Jag jobbade själv med Urax fram tills för tre år sedan då jag gick ihop med Ebba Billengren och Johanna von Horn på barnbokhandeln Bokslukaren, berättar Ellen.

En av förlagets första böcker, Molly & Sus, prisades med både Slangbellan och Snöbollen, och förlaget har fått tre nomineringar till Augustpriset under de här sex åren. I genomsnitt har Urax släppt ungefär tio titlar om året.

– Men som alla små kulturverksamheter har det varit svårt att få det att gå ihop ekonomiskt, säger Ellen. Vi på Bokslukaren/Urax har pratat ett tag om att vi måste göra någon förändring, och tillsammans kommit fram till att den bästa lösningen är att jag går vidare till Rabén & Sjögren.

I och med detta kommer Urax sista titlar att komma till hösten. Backlisten kommer finnas kvar i handeln. Bokslukaren, som har funnits i 11 år, kommer att fortsätta driva sin verksamhet på Mariatorget i Stockholm.

– Det är jättesvårt att driva en fristående barnbokhandel, trots medvetna kunder och trots att vi älskar jobbet. Men det är ingen fara för bokhandeln, de kommer att köra på.

När Ellen nu börjar på Rabén & Sjögren ser hon fram emot att få vara en del av ett större sammanhang och fokusera på böckerna istället för allt annat som hör till att driva ett litet förlag. Hon hoppas kunna fortsätta jobba med samma författare som hon har gjort på Urax.

– Jag skulle inte ha valt att gå vidare till en tjänst som inte kändes hundra, det här känns som en superbra lösning. Det är en riktig drömtjänst och det ska bli jättespännande att gå från det minsta förlaget till det största, och ändå försöka göra precis samma sak, säger Ellen Karlsson.

I samband med att Ellen Karlsson tillträder sin nya tjänst på Rabén & Sjögren kommer den nuvarande bilderboksredaktören Rebecka Wolff att påbörja en tjänst som förläggare för bilderböcker.

Även Ulrica Lindblom, idag försäljningschef på Linum och med en bakgrund inom Barnens Bokklubb, tillträder en ny tjänst på Rabén & Sjögren som affärsutvecklare inom koncept/merchandise.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL