ANNONS

Sommarserien 2020 – Cecilia Knutsson: Svårt att se förbi det stora tappet i fysisk bokhandel

Cecilia Knutsson, Publicistisk chef, textbok på Rabén & Sjögren. Foto: Pressbild. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Cecilia Knutsson från Rabén & Sjögren hoppas att kunderna hittar tillbaka till den fysiska bokhandeln till hösten och att 2021 blir ett lite mer vanligt år.

I Boktuggs sommarserie är nu turen kommen till Cecilia Knutsson, publicistisk chef på Rabén & Sjögren. Efter en osäker vår håller hon tummarna för en höst då folk hittar tillbaka till de fysiska bokhandlarna. Men förlagets höstlista är stark och på Rabén & Sjögren är stämningen trots allt optimistisk.

Hur har våren varit för er på förlaget, med tanke på corona och annat?
– Det har ju varit en väldigt ovanlig och konstig vår där mycket har känts osäkert. Inställda mässor, en mängd inställda events för våra böcker, en initial oro för försäljningen och en ständig undran över hur länge detta tillstånd ska sträcka sig. Omställningen till hemmajobb gick förvånansvärt lätt, och vi kommer helt säkert att plocka med oss erfarenheter från 2020, och arbeta på andra sätt i framtiden. Även om hemmajobbandet har sina fördelar saknar jag mina kollegor och den energi som skapas på förlaget så mycket. Det spontana är svårt att framkalla i de digitala mötena, säger Cecilia.

– När det kommer till utgivningen jobbar vi på ganska mycket som tidigare. Vi har stor tillförsikt inför hösten, då listan är helt oerhört stark, och även inför 2021, som gärna får bli ett lite mer vanligt år.

ANNONS

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Det är svårt att se förbi det stora tappet i fysisk bokhandel. Jag hoppas innerligt att kunderna hittar tillbaka dit. Den är särskilt viktig för oss som säljer barn- och ungdomsböcker, för det är till stor del där man köper böckerna man ger bort i present. Sedan blir det intressant att se hur den digitala bokmässan kommer att genomföras och hur Amazon beter sig på den svenska marknaden.

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Sommaren är min absolut bästa lästid. På semestern kan jag läsa en bok om dagen – på stranden, i skuggan under äppelträdet, vid köksbordet. Jag läser brett, allt från deckare och klassiker till feelgood och nya romaner. Förra sommarens tre i topp var Marit Kaplas Osebol, Tove Ditlevsens Gift och Märta Tikkanens Måste försöka skri-.

Vi ber Cecilia om några boktips från Rabén & Sjögrens sommarutgivning och hon lyckas välja ut tre bland många favoriter:

Tamara Mivellis Jag klyver er itu, en stark debut för unga vuxna (och vuxna) om identitet och att hitta sin plats fastän något hela tiden står i vägen. 

Ylva Karlssons & Sofia Falkenhems Månen, varelsen och jag – en varm och lite magknipsframkallande berättelse om Månne, 8 år, som är ickebinär. 

Flykten, sista delen i Mats Söderlunds trilogi Ättlingarna. En storslagen historia om människans villkor i en nära framtid, där världspolitiken ser annorlunda ut, där makten förflyttats och där kampen om vattnet är central.

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du tänkt ”den måste jag läsa i sommar”?
– Först av allt ska jag läsa Curtis Sittenfelds Rodham, Johan Hiltons Vi är Orlando och Peter Englunds Söndagsvägen. Lite ledsen att jag inte sparade Lydia Sandgrens Samlade verk, den hade varit perfekt semesterläsning. Men jag kunde inte bärga mig, säger Cecilia Knutsson.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL